Ludzie jedzą to żywcem!

Smażone, pieczone, gotowane? To codzienność. Może najwyższy czas, żeby spróbować czegoś ekstremalnego, czyli jakieś żywe zwierzątko? W Polsce może to niezbyt popularne, ale w wielu miejscach świata to codzienność.

Obraz

/ 10Ostrygi

Obraz
© flickr.com/adactico/cc 2.0/at

Można oczywiście te smakowite małże upiec czy udusić w sosie, jednak najlepsze są surowe, żywe i ruszające się pod wpływem soku z cytryny, którym się je skrapia. Czasami nawet ruszają się jeszcze w żołądku, bo połyka się je w całości.

/ 10Im żywsza tym lepsza

Obraz
© flickr.com/Bitterjug/cc 2.0/at

Najlepsze podobno są ostrygi zaraz po wyłowieniu z morza. Wtedy po pierwsze mamy pewność, że są żywe i świeże, po drugie - nie wylała się z nich woda, która przesiąka smakiem tych mięczaków. Czyli: im żywsza ostryga tym lepsza.

/ 10Jeżowce

Obraz
© flickr.com/mecredis/cc 2.0/at

Te kolczaste stwory żyjące w ciepłych morzach na pierwszy rzut oka nie nadają się do jedzenia. Jak bowiem skonsumować jeżowca i się nie pokłuć? A tu niespodzianka - z jeżowców je się wyłącznie ikrę, do której można się dostać wycinając dziurę w żywym jeżowcu. Zwierzę nadal żyje, gdy wydłubujemy ikrę łyżeczką spomiędzy pozostawionych kolców.

/ 10Mrówki

Obraz
© flickr.com/jurvetson/cc 2.0/at

Ameryka Południowa słynie z nietypowego jedzenia. Czerwone mrówki od wieków stanowiły przysmak indiańskich plemion w Ekwadorze i Wenezueli. Wystarczy zanurzyć patyczek posmarowany np. miodem w mrowisku, a następnie ruszające się mrówki zapakować do ust. Podobno są kwaskowate i bardzo smaczne. Nie stwierdzono, by maszerowały z powrotem z żołądka do ust.

/ 10Termity

Obraz
© flickr.com/Velo_Steve/cc 2.0/at/sa

Mniej bolesne jest jedzenie termitów, co praktykują np. rdzenni mieszkańcy Australii. Termity zawierają bardzo dużo białka i je się je na surowo, zaraz po wygarnięciu z kopca, w którym bardzo liczne żyją. Należy jednak uważać, by nie zjeść tzw. żołnierzy, termitów obdarzonych bardzo mocnymi szczękami. Ugryzienie takiego termita w język może być bardzo bolesne.

/ 10Larwy chrząszczy

Obraz
© flickr.com/Horia_Varlan/cc 2.0/at/sa

Afrykańskie ludy z kolei zajadają się larwami chrząszczy, żyjącymi w drewnie. To prawdziwa bomba białkowa. Larwy oczywiście zjada się zaraz po wydłubaniu z pniaka. Wtedy są najsmaczniejsze, bo przesiąknięte jeszcze aromatycznym zapachem drzewa.

/ 10Serca węży

Obraz
© flickr.com/graftedno1/cc 2.0/at/ndw

Azjatyckim przysmakiem są serca węży, które podobno pomagają przy kłopotach z potencją. Przygotowanie tej potrawy przypomina rytuał. Kulminacją tego drastycznego rytuału jest wyjęcie jeszcze bijącego serca z ciała węża. Serce wrzuca się do kieliszka, zalewa wężową krwią i połyka. Straszne!

/ 10Kacze embriony

Obraz
© flickr.com/Marshall_Astor_Food_Pornographer/cc 2.0/at/sa

To chyba najbardziej hard-core'owa przekąska na ulicznych stoiskach w Azji. Już nie jajko, a jeszcze nie kaczka. Ptasi embrion jest oczywiście żywy, można zobaczyć nawet małe, bijące serduszko. Podobno w smaku jest obrzydliwe, a jednak ludzie to jedzą. Dlaczego? Nie wiadomo.

/ 10Japońskie ryby

Obraz
© flickr.com/stu_spivak/cc 2.0/at/sa

Prawdziwą kwintesencją pożerania żywcem są jednak japońskie dania z ryb. I nieistotne, jakie to są ryby. Liczy się świeżość, a tą najlepiej osiągnąć nie zabijając ryby przed jedzeniem. Prosto z basenu restauracyjnego trafia ona na talerz.

10 / 10Jesz, gdy ryba jeszcze żyje

Obraz
© flickr.com/Ron_Dollete/cc 2.0/at/ndw

Wtedy do akcji wkracza kucharz, który sprawnymi ruchami i ostrym nożem wykrawa z boków ryby smakowite filety. Jedzenie takiej ryby wytrzymują jednak tylko prawdziwi twardziele. Ryba bowiem nawet z odkrojonymi bokami nadal żyje, łypie oczami i macha skrzelami. I patrzy na żarłoka, który połyka jej ciało polane sosem sojowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce