Ludzie jedzą to żywcem!

Smażone, pieczone, gotowane? To codzienność. Może najwyższy czas, żeby spróbować czegoś ekstremalnego, czyli jakieś żywe zwierzątko? W Polsce może to niezbyt popularne, ale w wielu miejscach świata to codzienność.

Obraz

/ 10Ostrygi

Obraz
© flickr.com/adactico/cc 2.0/at

Można oczywiście te smakowite małże upiec czy udusić w sosie, jednak najlepsze są surowe, żywe i ruszające się pod wpływem soku z cytryny, którym się je skrapia. Czasami nawet ruszają się jeszcze w żołądku, bo połyka się je w całości.

/ 10Im żywsza tym lepsza

Obraz
© flickr.com/Bitterjug/cc 2.0/at

Najlepsze podobno są ostrygi zaraz po wyłowieniu z morza. Wtedy po pierwsze mamy pewność, że są żywe i świeże, po drugie - nie wylała się z nich woda, która przesiąka smakiem tych mięczaków. Czyli: im żywsza ostryga tym lepsza.

/ 10Jeżowce

Obraz
© flickr.com/mecredis/cc 2.0/at

Te kolczaste stwory żyjące w ciepłych morzach na pierwszy rzut oka nie nadają się do jedzenia. Jak bowiem skonsumować jeżowca i się nie pokłuć? A tu niespodzianka - z jeżowców je się wyłącznie ikrę, do której można się dostać wycinając dziurę w żywym jeżowcu. Zwierzę nadal żyje, gdy wydłubujemy ikrę łyżeczką spomiędzy pozostawionych kolców.

/ 10Mrówki

Obraz
© flickr.com/jurvetson/cc 2.0/at

Ameryka Południowa słynie z nietypowego jedzenia. Czerwone mrówki od wieków stanowiły przysmak indiańskich plemion w Ekwadorze i Wenezueli. Wystarczy zanurzyć patyczek posmarowany np. miodem w mrowisku, a następnie ruszające się mrówki zapakować do ust. Podobno są kwaskowate i bardzo smaczne. Nie stwierdzono, by maszerowały z powrotem z żołądka do ust.

/ 10Termity

Obraz
© flickr.com/Velo_Steve/cc 2.0/at/sa

Mniej bolesne jest jedzenie termitów, co praktykują np. rdzenni mieszkańcy Australii. Termity zawierają bardzo dużo białka i je się je na surowo, zaraz po wygarnięciu z kopca, w którym bardzo liczne żyją. Należy jednak uważać, by nie zjeść tzw. żołnierzy, termitów obdarzonych bardzo mocnymi szczękami. Ugryzienie takiego termita w język może być bardzo bolesne.

/ 10Larwy chrząszczy

Obraz
© flickr.com/Horia_Varlan/cc 2.0/at/sa

Afrykańskie ludy z kolei zajadają się larwami chrząszczy, żyjącymi w drewnie. To prawdziwa bomba białkowa. Larwy oczywiście zjada się zaraz po wydłubaniu z pniaka. Wtedy są najsmaczniejsze, bo przesiąknięte jeszcze aromatycznym zapachem drzewa.

/ 10Serca węży

Obraz
© flickr.com/graftedno1/cc 2.0/at/ndw

Azjatyckim przysmakiem są serca węży, które podobno pomagają przy kłopotach z potencją. Przygotowanie tej potrawy przypomina rytuał. Kulminacją tego drastycznego rytuału jest wyjęcie jeszcze bijącego serca z ciała węża. Serce wrzuca się do kieliszka, zalewa wężową krwią i połyka. Straszne!

/ 10Kacze embriony

Obraz
© flickr.com/Marshall_Astor_Food_Pornographer/cc 2.0/at/sa

To chyba najbardziej hard-core'owa przekąska na ulicznych stoiskach w Azji. Już nie jajko, a jeszcze nie kaczka. Ptasi embrion jest oczywiście żywy, można zobaczyć nawet małe, bijące serduszko. Podobno w smaku jest obrzydliwe, a jednak ludzie to jedzą. Dlaczego? Nie wiadomo.

/ 10Japońskie ryby

Obraz
© flickr.com/stu_spivak/cc 2.0/at/sa

Prawdziwą kwintesencją pożerania żywcem są jednak japońskie dania z ryb. I nieistotne, jakie to są ryby. Liczy się świeżość, a tą najlepiej osiągnąć nie zabijając ryby przed jedzeniem. Prosto z basenu restauracyjnego trafia ona na talerz.

10 / 10Jesz, gdy ryba jeszcze żyje

Obraz
© flickr.com/Ron_Dollete/cc 2.0/at/ndw

Wtedy do akcji wkracza kucharz, który sprawnymi ruchami i ostrym nożem wykrawa z boków ryby smakowite filety. Jedzenie takiej ryby wytrzymują jednak tylko prawdziwi twardziele. Ryba bowiem nawet z odkrojonymi bokami nadal żyje, łypie oczami i macha skrzelami. I patrzy na żarłoka, który połyka jej ciało polane sosem sojowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja