"Mięso" owadów ekologiczną alternatywą dla befsztyka?

Produkcji "mięsa" z owadów towarzyszy mniejsza emisja gazów cieplarnianych, niż wytwarzaniu mięsa z krów albo świń - doszli do wniosku naukowcy z holenderskiego Wageningen University, o czym informują na stronie uczelni.

"Mięso" owadów ekologiczną alternatywą dla befsztyka?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Obecnie, przy wsparciu rządu i przemysłu sprawdzają, czy hodowla owadów może się przyczynić do bardziej zrównoważonej produkcji białka. Zdaniem autorów badań, mięso owadów mogłoby się zatem stać alternatywą dla mięs tradycyjnych. Hodowla bydła na świecie jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych, m.in. metanu i podtlenku azotu. Aby sprawdzić, jak pod tym samym względem wygląda produkcja "mięsa" z owadów, naukowcy z Wageningen University oceniali skalę emisji gazów cieplarnianych przez ich kilka jadalnych gatunków. Po raz pierwszy oszacowali, ile tych gazów powstaje podczas produkcji kilograma takiego produktu.

Okazało się, że owady wydzielają o wiele mniej tych gazów niż zwierzęta tradycyjnie hodowane dla mięsa, jak choćby krowy czy świnie. Na przykład uzyskaniu kilograma wieprzowiny towarzyszy emisja od dziesięciu do setek razy większej ilości gazów cieplarnianych, niż uzyskaniu kilograma larw mącznika młynarka (stosowanego często np. jako przynęta wędkarska).

Niższa wydaje się też być emisja amoniaku (który powoduje zakwaszanie i eutrofizację wód gruntowych). W procesach potrzebnych do uzyskania kilograma masy mięśni świnia wytwarza go od ośmiu do dwunastu razy więcej niż świerszcze, i nawet do piętnastu razy więcej niż szarańcza. W porównaniu ze ssakami dodatkową zaletą owadów jest fakt, że szybciej przerabiają własny pokarm na mięśnie.

Autorzy tych badań twierdzą, że białka pochodzenia owadziego stanowią ekologiczną alternatywę dla białek mięsa trzody chlewnej i bydła.

Kolejne badania mają pomóc sprecyzować z większą pewnością, czy produkcja kilograma białka owadziego jest faktycznie bardziej przyjazna środowisku niż wytwarzanie tradycyjnego mięsa, kiedy weźmie się pod uwagę pełen proces produkcji.

PAP/zan/ agt/

fot. flickr.com/jackiews/cc/at/sa

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki