Trwa ładowanie...
12-01-2011 13:30

"Mięso" owadów ekologiczną alternatywą dla befsztyka?

Produkcji "mięsa" z owadów towarzyszy mniejsza emisja gazów cieplarnianych, niż wytwarzaniu mięsa z krów albo świń - doszli do wniosku naukowcy z holenderskiego Wageningen University, o czym informują na stronie uczelni.

"Mięso" owadów ekologiczną alternatywą dla befsztyka?Źródło: archiwum, fot: archiwum
d5r48s9
d5r48s9

Obecnie, przy wsparciu rządu i przemysłu sprawdzają, czy hodowla owadów może się przyczynić do bardziej zrównoważonej produkcji białka. Zdaniem autorów badań, mięso owadów mogłoby się zatem stać alternatywą dla mięs tradycyjnych. Hodowla bydła na świecie jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych, m.in. metanu i podtlenku azotu. Aby sprawdzić, jak pod tym samym względem wygląda produkcja "mięsa" z owadów, naukowcy z Wageningen University oceniali skalę emisji gazów cieplarnianych przez ich kilka jadalnych gatunków. Po raz pierwszy oszacowali, ile tych gazów powstaje podczas produkcji kilograma takiego produktu.

Okazało się, że owady wydzielają o wiele mniej tych gazów niż zwierzęta tradycyjnie hodowane dla mięsa, jak choćby krowy czy świnie. Na przykład uzyskaniu kilograma wieprzowiny towarzyszy emisja od dziesięciu do setek razy większej ilości gazów cieplarnianych, niż uzyskaniu kilograma larw mącznika młynarka (stosowanego często np. jako przynęta wędkarska).

Niższa wydaje się też być emisja amoniaku (który powoduje zakwaszanie i eutrofizację wód gruntowych). W procesach potrzebnych do uzyskania kilograma masy mięśni świnia wytwarza go od ośmiu do dwunastu razy więcej niż świerszcze, i nawet do piętnastu razy więcej niż szarańcza. W porównaniu ze ssakami dodatkową zaletą owadów jest fakt, że szybciej przerabiają własny pokarm na mięśnie.

Autorzy tych badań twierdzą, że białka pochodzenia owadziego stanowią ekologiczną alternatywę dla białek mięsa trzody chlewnej i bydła.

Kolejne badania mają pomóc sprecyzować z większą pewnością, czy produkcja kilograma białka owadziego jest faktycznie bardziej przyjazna środowisku niż wytwarzanie tradycyjnego mięsa, kiedy weźmie się pod uwagę pełen proces produkcji.

PAP/zan/ agt/

fot. flickr.com/jackiews/cc/at/sa

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj