Mięsna przekąska idealna na sylwestra
Udka należy marynować w miodowej zalewie i każde z nich owinąć plastrem boczku. Całość posypać sezamem.
Drobiowe skrzydełka w miodzie i sezamie to pyszna i prosta przekąska, którą pokochają wszyscy: rodzina i goście. W USA robi zawrotną karierę, dlaczego więc nie spróbować przyrządzić jej w Polsce? Zwłaszcza, że idealnie sprawdzi się w sylwestra. Potrzebne będę: skrzydełka kurczaka, boczek, miód, papryka słodka, sezam, kurkuma, sos sojowo-grzybowy i rozmaryn.
Wystarczy odpowiednio naciąć mięso i ściągnąć je na koniec kostki, tak, by stworzyły się naturalne patyczki niczym do szaszłyków. Skrzydełka należy marynować w miodowej zalewie i każde z nich owinąć plastrem boczku. Gotowe przekąski wkładamy do żaroodpornego naczynia, w którym czeka oliwa z rozmarynem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po wyjęciu znów smarujemy miodem i posypujemy sezamem, a następnie ponownie wkładamy do piekarnika. Smacznego!