Trwa ładowanie...

Kultowe ciasto podkręcam o jeden dodatek. Nie jest ciężkie i smakuje jak lato

To ciasto, którego nazwą odgadnąć można po jednej nutce. Pierwszy kęs sprawi jednak, że goście poddadzą w wątpliwość swoją odpowiedź. Prosty przepis podrasowany tym składnikiem zachwyci miłośników lekkich smaków.

Kremówka ze skórką cytrynyKremówka ze skórką cytrynyŹródło: Adobe Stock
d11w9wd
d11w9wd

Kremówka to jeden z symboli polskich deserów. Głównie za sprawą zamiłowania jednego z papieży, który zajadał się nimi po maturze. Żeby zjeść dobrą kremówkę, wcale nie trzeba jechać do Wadowic. Kultowy przysmak robię często w domu, ale podkręcam go dodatkiem skórki cytrynowej. Dzięki temu nabiera lekkości i świeżości. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia i popołudniowe spotkania ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Kremówka ze skórką cytrynową

Kremówka papieska z kremem budyniowym i listkującym ciastem francuskim to efektowny, ale bardzo prosty w przygotowaniu deser. Zrobienie budyniu to nic trudnego, a gotowe arkusze ciasta ułatwiają zadanie. Możesz pokusić się nawet o zrobienie domowego budyniu, chociaż ten w proszku również będzie w porządku. W tym przypadku można jednak powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Masę wzbogacam o skórkę cytrynową, dzięki czemu smak jest lżejszy i trochę mniej przytłaczający.

Kremówka, którą zrobisz w 15 minut Adobe Stock
Kremówka, którą zrobisz w 15 minutŹródło: Adobe Stock

Ciasto wkładaj do piekarnika prosto z lodówki, nie dawaj mu się ocieplić. Dzięki temu równomiernie się wypiecze. Ilość skórki z cytryny możesz dopasować do swoich preferencji. Zanim zaczniesz ją ścierać, sparz owoc wrzątkiem. Uważaj, by nie zetrzeć białych błonek — są gorzkie i mogą zepsuć smak.

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na spód blaszki wyłóż ciasto francuski, podziel na dwie części i nakłuj je widelcem.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, pudrem oraz żółtkami.
  4. Pozostałe mleko zagotuj, wlej przygotowaną masę i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  6. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę.
  7. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aromat cytrynowy oraz startą skórkę.
  8. Wyłóż masę na jedną część ciasta i przykryj drugim.
  9. Wstaw na godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Kremówka cytrynowa jest już gotowa. Smacznego!

d11w9wd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11w9wd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj