Kultowe ciasto podkręcam o jeden dodatek. Nie jest ciężkie i smakuje jak lato

To ciasto, którego nazwą odgadnąć można po jednej nutce. Pierwszy kęs sprawi jednak, że goście poddadzą w wątpliwość swoją odpowiedź. Prosty przepis podrasowany tym składnikiem zachwyci miłośników lekkich smaków.

Kremówka ze skórką cytrynyKremówka ze skórką cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Kremówka to jeden z symboli polskich deserów. Głównie za sprawą zamiłowania jednego z papieży, który zajadał się nimi po maturze. Żeby zjeść dobrą kremówkę, wcale nie trzeba jechać do Wadowic. Kultowy przysmak robię często w domu, ale podkręcam go dodatkiem skórki cytrynowej. Dzięki temu nabiera lekkości i świeżości. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia i popołudniowe spotkania ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Kremówka ze skórką cytrynową

Kremówka papieska z kremem budyniowym i listkującym ciastem francuskim to efektowny, ale bardzo prosty w przygotowaniu deser. Zrobienie budyniu to nic trudnego, a gotowe arkusze ciasta ułatwiają zadanie. Możesz pokusić się nawet o zrobienie domowego budyniu, chociaż ten w proszku również będzie w porządku. W tym przypadku można jednak powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Masę wzbogacam o skórkę cytrynową, dzięki czemu smak jest lżejszy i trochę mniej przytłaczający.

Kremówka, którą zrobisz w 15 minut
Kremówka, którą zrobisz w 15 minut © Adobe Stock

Ciasto wkładaj do piekarnika prosto z lodówki, nie dawaj mu się ocieplić. Dzięki temu równomiernie się wypiecze. Ilość skórki z cytryny możesz dopasować do swoich preferencji. Zanim zaczniesz ją ścierać, sparz owoc wrzątkiem. Uważaj, by nie zetrzeć białych błonek — są gorzkie i mogą zepsuć smak.

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na spód blaszki wyłóż ciasto francuski, podziel na dwie części i nakłuj je widelcem.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, pudrem oraz żółtkami.
  4. Pozostałe mleko zagotuj, wlej przygotowaną masę i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  6. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę.
  7. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aromat cytrynowy oraz startą skórkę.
  8. Wyłóż masę na jedną część ciasta i przykryj drugim.
  9. Wstaw na godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Kremówka cytrynowa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne