Kultowe ciasto podkręcam o jeden dodatek. Nie jest ciężkie i smakuje jak lato
To ciasto, którego nazwą odgadnąć można po jednej nutce. Pierwszy kęs sprawi jednak, że goście poddadzą w wątpliwość swoją odpowiedź. Prosty przepis podrasowany tym składnikiem zachwyci miłośników lekkich smaków.
Kremówka to jeden z symboli polskich deserów. Głównie za sprawą zamiłowania jednego z papieży, który zajadał się nimi po maturze. Żeby zjeść dobrą kremówkę, wcale nie trzeba jechać do Wadowic. Kultowy przysmak robię często w domu, ale podkręcam go dodatkiem skórki cytrynowej. Dzięki temu nabiera lekkości i świeżości. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia i popołudniowe spotkania ze znajomymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem
Kremówka ze skórką cytrynową
Kremówka papieska z kremem budyniowym i listkującym ciastem francuskim to efektowny, ale bardzo prosty w przygotowaniu deser. Zrobienie budyniu to nic trudnego, a gotowe arkusze ciasta ułatwiają zadanie. Możesz pokusić się nawet o zrobienie domowego budyniu, chociaż ten w proszku również będzie w porządku. W tym przypadku można jednak powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Masę wzbogacam o skórkę cytrynową, dzięki czemu smak jest lżejszy i trochę mniej przytłaczający.
Ciasto wkładaj do piekarnika prosto z lodówki, nie dawaj mu się ocieplić. Dzięki temu równomiernie się wypiecze. Ilość skórki z cytryny możesz dopasować do swoich preferencji. Zanim zaczniesz ją ścierać, sparz owoc wrzątkiem. Uważaj, by nie zetrzeć białych błonek — są gorzkie i mogą zepsuć smak.
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego,
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- skórka z jednej cytryny,
- 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
- 2 żółtka,
- 200 g masła,
- kilka kropli aromatu cytrynowego,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na spód blaszki wyłóż ciasto francuski, podziel na dwie części i nakłuj je widelcem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, pudrem oraz żółtkami.
- Pozostałe mleko zagotuj, wlej przygotowaną masę i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
- Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę.
- Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aromat cytrynowy oraz startą skórkę.
- Wyłóż masę na jedną część ciasta i przykryj drugim.
- Wstaw na godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Kremówka cytrynowa jest już gotowa. Smacznego!