Kultowe ciasto podkręcam o jeden dodatek. Nie jest ciężkie i smakuje jak lato

To ciasto, którego nazwą odgadnąć można po jednej nutce. Pierwszy kęs sprawi jednak, że goście poddadzą w wątpliwość swoją odpowiedź. Prosty przepis podrasowany tym składnikiem zachwyci miłośników lekkich smaków.

Kremówka ze skórką cytrynyKremówka ze skórką cytryny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
1

Kremówka to jeden z symboli polskich deserów. Głównie za sprawą zamiłowania jednego z papieży, który zajadał się nimi po maturze. Żeby zjeść dobrą kremówkę, wcale nie trzeba jechać do Wadowic. Kultowy przysmak robię często w domu, ale podkręcam go dodatkiem skórki cytrynowej. Dzięki temu nabiera lekkości i świeżości. Idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia i popołudniowe spotkania ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Kremówka ze skórką cytrynową

Kremówka papieska z kremem budyniowym i listkującym ciastem francuskim to efektowny, ale bardzo prosty w przygotowaniu deser. Zrobienie budyniu to nic trudnego, a gotowe arkusze ciasta ułatwiają zadanie. Możesz pokusić się nawet o zrobienie domowego budyniu, chociaż ten w proszku również będzie w porządku. W tym przypadku można jednak powiedzieć, że diabeł tkwi w szczegółach. Masę wzbogacam o skórkę cytrynową, dzięki czemu smak jest lżejszy i trochę mniej przytłaczający.

Kremówka, którą zrobisz w 15 minut
Kremówka, którą zrobisz w 15 minut © Adobe Stock

Ciasto wkładaj do piekarnika prosto z lodówki, nie dawaj mu się ocieplić. Dzięki temu równomiernie się wypiecze. Ilość skórki z cytryny możesz dopasować do swoich preferencji. Zanim zaczniesz ją ścierać, sparz owoc wrzątkiem. Uważaj, by nie zetrzeć białych błonek — są gorzkie i mogą zepsuć smak.

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego,
  • 500 ml mleka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 4 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • 2 żółtka,
  • 200 g masła,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na spód blaszki wyłóż ciasto francuski, podziel na dwie części i nakłuj je widelcem.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Pół szklanki mleka wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, pudrem oraz żółtkami.
  4. Pozostałe mleko zagotuj, wlej przygotowaną masę i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  5. Przykryj folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstaw do wystudzenia.
  6. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę.
  7. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, aromat cytrynowy oraz startą skórkę.
  8. Wyłóż masę na jedną część ciasta i przykryj drugim.
  9. Wstaw na godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i podziel na porcje. Kremówka cytrynowa jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały