Kolory życia

Zastawialiście się kiedyś, dlaczego owoce i warzywa się kolorowe? Skąd się biorą w nich ?naturalne farbki? i jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Podpowiadamy, dlaczego niektóre warzywa lepiej ugotować, a inne zjeść na surowo.

Kolory życia
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
16

Graj w zielone

Lubimy sięgać po zielone warzywa. Jak wynika z badań, rośliny w tym kolorze spożywamy najczęściej. Swój charakterystyczny zielony kolor kapusta, ogórek czy fasolka zawdzięczają chlorofilowi. Barwnik ten, poza roślinami, występuje również algach i niektórych bakteriach. Do czego służy? W procesie fotosyntezy przetwarza energię słoneczną na tę, potrzebną roślinom do oddychania i wzrostu. Można więc stwierdzić, że jest dla nich tym, czym krew dla człowieka. Zresztą jak się okazuje, cząsteczka chlorofilu zbudowana jest podobnie jak cząsteczka krwi, z tą różnicą, że zamiast atomu żelaza zawiera atom magnezu.

Chlorofil uważany jest za najbezpieczniejszy składnik żywności. Naukowcy z Oregon State University stwierdzili, że chlorofil może skutecznie chronić przed niewielkimi dawkami substancji rakotwórczych, jakie występują zwykle w środowisku. Podczas badań, liczba guzów wątroby spadła pod jego wpływem o 29 do 64 proc., a nowotworów żołądka - o 24-45 proc. W eksperymencie mechanizm działania był prosty - chlorofil wiązał się ze szkodliwymi substancjami, co ułatwiało ich wydalenie.

Zielony barwnik pomaga też kobietom w ciąży, gdy walczą z porannymi nudnościami, zwalcza przykry zapach z ust wynikający np. z zaburzeń żołądkowych. Zielone warzywa powinny jeść osoby nadmiernie pocące się, ponieważ chlorofil zmniejsza wydzielanie potu. Stosuje się go w anemii i osłabieniu organizmu, ponieważ stymuluje wzrost czerwonych ciałek. Oczyszcza i dezynfekuje jelita, nerki, wątrobę i krew.

Najwięcej chlorofilu zawierają szpinak i jarmuż. Poza tym: sałaty, cykoria, rzeżucha, natka pietruszki, koperek, fasolka szparagowa. Warto wiedzieć, że większość warzyw zawierających chlorofil zawiera szkodliwy w większych ilościach kwas szczawiowy (łączy się z wapniem, zmniejszając tym samym jego ilość). Długotrwałe gotowanie niszczy chlorofil, dlatego pamiętajmy, że jeśli chcemy ugotować warzywa zwierające chlorofil, wrzucajmy je do już gotującej się wody. Powinna być osolona i najlepiej, by było jej dużo - to najlepiej rozcieńczy kwas szczawiowy, który również niszczy chlorofil. Gotujemy bez przykrycia – ten kwas ulatuje z parą.

Żółte i czerwone

Żółte, pomarańczowe i czerwone zabarwienie nadają warzywom i owocom barwniki bezpostaciowe lub krystaliczne - flawonoidy i karotenoidy.

Działanie prozdrowotne flawonoidów wynika głównie z ich właściwości antyoksydacyjnych, czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Naukowcy z University of East Anglia w Norwich przeprowadzili badania pod kątem zawartości w diecie tych składników a ogólnym ryzykiem udaru mózgu oraz udaru niedokrwiennego i krwotocznego. Okazało się, że flawonoidy obniżają ryzyko wystąpienia tych chorób. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli też, że osoby, które regularnie jedzą produkty bogate we flawonoidy, obniżają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.
Karotenoidy natomiast są głównymi barwnikami w marchwi, owocach pomidora, słodkich ziemniakach, dyni. W skład karotenoidów wchodzą m.in. beta-karoten, luteina, zeaksantyna i likopen.

Luteina i zeaksantyna niie są produkowane w organizmie człowieka, dlatego muszą być dostarczane w diecie. Związki te są głównym źródłem witaminy A, która m.in. wpływa na prawidłowe procesy widzenia. Znacznych ilości luteiny dostarczają zielone warzywa (szpinak, jarmuż, brokuły, sałata), w mniejszych ilościach występuje w kapuście, brukselce, marchewce, papryce. Najwięcej zeaksantyny jest w kukurydzy i groszku.

Z kolei likopen korzystnie wpływa na stan skóry. U osób, które jadają go w większych ilościach, jest ona gładsza i z mniejszą liczbą zmarszczek. Co więcej, ma on też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Jego wyższe spożycie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i poprawia stężenie cholesterolu we krwi. Dobrym źródłem likopenu są pomidory, a jeszcze lepszym produkowane z nich przetwory: soki, pulpy, przeciery. Można go znaleźć również w czerwonych grejpfrutach i papai.

Beta-karoten jest w organizmie przekształcany do postaci witaminy A. Ta z kolei wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na prawidłowy stan skóry i odgrywa istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Doskonałym źródłem beta-karotenu są marchew, dynia oraz suszone morele.

Karotenoidy należą do stosunkowo trwałych związków. Podczas gotowania ich straty mogą wynosić zaledwie 10–20 proc. Pamiętajmy, że w żywności, którą się rozdrabnia i łagodnie ogrzewa, stają się one lepiej przyswajalne.

Mocny kolor

Piękny fioletowy kolor warzywa i owoce zyskują dzięki betalainom, zawierającym w swojej cząsteczce azot i cukier. Poza fioletowym, nadają też barwę koloru żółtego, pomarańczowego i czerwieni. Do betalain należą m.in. znajdująca się w buraku czerwonym betanina, amarantyna w szarłacie czy indykaksantyna w opuncji figowej. Betalainy uważane są za naturalne przeciwutleniacze o korzystnym, prozdrowotnym działaniu na nasz organizm.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki