Kobiety w ciąży powinny pić mniej kawy
Rządowa, brytyjska agencja odpowiedzialna za standardy żywności obniżyła swoje własne zalecenie dotyczące spożycia kofeiny dla ciężarnych kobiet w celu zminimalizowania ryzyka urodzenia dziecka z niedowagą.
Rządowa, brytyjska agencja odpowiedzialna za standardy żywności obniżyła swoje własne zalecenie dotyczące spożycia kofeiny dla ciężarnych kobiet w celu zminimalizowania ryzyka urodzenia dziecka z niedowagą. Agencja FSA (Food Standards Authority) zaleca zmniejszenie dziennej dawki kofeiny dla ciężarnych kobiet do 200 mg dziennie z 300 mg poprzednio. Odpowiada to dwóm filiżankom kawy przeciętnego rozmiaru.
200 mg kofeiny odpowiada też czterem filiżankom herbaty, pięciu puszkom coca coli, trzem tzw. napojom energetycznym i pięciu batonikom czekolady.
Nowe zalecenie jest następstwem badań naukowców z uniwersytetów w Leicester i Leeds monitorujących skutki spożycia kofeiny u 2,5 tys. ciężarnych kobiet. Badania wskazują na związek pomiędzy kofeiną a niedowagą nowonarodzonych niemowląt.
Inne badania przeprowadzone wspólnie przez naukowców z uniwersytetów Cardiff, Birmingham i Dublina wykazała, iż depresja poporodowa, na którą cierpi jedna na ok. pięciuset matek może mieć podłoże genetyczne.
Dotychczas opinia medyczna uważała, że ten rodzaj depresji spowodowany jest przez nową sytuację życiową kobiety i zachodzące w niej zmiany osobowościowe i hormonalne.
(PAP)