Kulinarna podróż po Kaszubach. Szmurowana kaczka w roli głównej

Szmurowana kaczka była klasycznym daniem świątecznym. Obecnie znajduje się na liście produktów tradycyjnych. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy wam przepis na pyszny obiad, czyli kaczkę w towarzystwie jabłek i suszonych śliwek. Naprawdę rozpływa się w ustach.

Szmurowana kaczkaSzmurowana kaczka
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 1 kaczka
  • 7 winnych jabłek
  • 10 suszonych śliwek
  • 2,5 l wody
  • 50 g soli
  • 2 łyżki majeranku

Przepis

Kaczkę nadziać kawałkami jabłek oraz suszonymi śliwkami. Następnie natrzeć ją solą i majerankiem. Ułożyć w brytfannie, obsmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem. Należy co jakiś czas dolewać nieco wody, aby cała kaczka znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Od góry polewać sosem kaczkę, żeby nie wyschła. Obok pieczącej się kaczki ułożyć kawałki posypanych majerankiem jabłek i ziemniaków. Następnie podawać kaczkę w towarzystwie ziemniaków oraz jabłek.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja