Kulinarna podróż po Kaszubach. Szmurowana kaczka w roli głównej
Szmurowana kaczka była klasycznym daniem świątecznym. Obecnie znajduje się na liście produktów tradycyjnych. W ramach cyklu "Smaki Polski" podajemy wam przepis na pyszny obiad, czyli kaczkę w towarzystwie jabłek i suszonych śliwek. Naprawdę rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 kaczka
- 7 winnych jabłek
- 10 suszonych śliwek
- 2,5 l wody
- 50 g soli
- 2 łyżki majeranku
Kaczkę nadziać kawałkami jabłek oraz suszonymi śliwkami. Następnie natrzeć ją solą i majerankiem. Ułożyć w brytfannie, obsmażyć z każdej strony, podlać odrobiną wody, po czym dusić pod przykryciem. Należy co jakiś czas dolewać nieco wody, aby cała kaczka znajdowała się w sporej ilości sosu (szmurowanie). Od góry polewać sosem kaczkę, żeby nie wyschła. Obok pieczącej się kaczki ułożyć kawałki posypanych majerankiem jabłek i ziemniaków. Następnie podawać kaczkę w towarzystwie ziemniaków oraz jabłek.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze