Trwa ładowanie...
d4gq9ez
d4gq9ez

Kaczka pieczona

Przepis
4.0
(3 głosy)
Oceń:
Kaczka pieczona
Kaczka pieczona
Składniki
  • Kaczka,
  • marynata do mięsa,
  • 20 dag słoniny,
  • podróbki z tuszki,
  • mleko,
  • 10 dag bułki,
  • 15 dag szynki wędzonej,
  • 2 żółtka,
  • natka pietruszki,
  • 15 dag cebuli,
  • tłuszcz,
  • 3/4 szklanki śmietanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • tymianek,
  • majeranek,
Przepis

Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrajaną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić. Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polac sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

Przepis dodał użytkownik helas11

d4gq9ez

Podziel się opinią

Share
d4gq9ez

d4gq9ez
d4gq9ez
d4gq9ez