Kaczka pieczona. Doskonały pomysł na świąteczny obiad
Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin.
- Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić.
- Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze