Trwa ładowanie...
d18t3ux
oprac. Katarzyna Gileta
16-03-2022 14:38

Kaczka pieczona. Doskonały pomysł na świąteczny obiad

Przepis

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.

d18t3ux
2.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Toh Kheng Guan
Składniki
  • 1 sprawiona kaczka
  • marynata do mięsa
  • 20 dag słoniny
  • podroby z tuszki
  • mleko
  • 10 dag bułki
  • 15 dag szynki wędzonej
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • tymianek
  • majeranek
Przepis
  • Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić.
  • Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kaczka pieczona. Doskonały pomysł na świąteczny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d18t3ux

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
d18t3ux
Więcej tematów
d18t3ux