Kaczka pieczona. Doskonały pomysł na świąteczny obiad

Chociaż kacze mięso nie jest obecnie popularne w polskiej kuchni, warto wprowadzić je do jadłospisu. To mięso, mimo że ma wysoką zawartość tłuszczu, ma wiele wartości odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia.

Roast duck
Roast duck chinese cuisine sliced portions on plate
Toh Kheng Guan
chinese, cuisine, cooking, roast, duck, poultry, meat, crispy, peking, asia, asian, china, food, dish, serving, restaurant, oriental, orient, whole, sliced, cut, portionsRoast duck Roast duck chinese cuisine sliced portions on plate Toh Kheng Guan chinese, cuisine, cooking, roast, duck, poultry, meat, crispy, peking, asia, asian, china, food, dish, serving, restaurant, oriental, orient, whole, sliced, cut, portions
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka
  • marynata do mięsa
  • 20 dag słoniny
  • podroby z tuszki
  • mleko
  • 10 dag bułki
  • 15 dag szynki wędzonej
  • 2 żółtka
  • natka pietruszki
  • 15 dag cebuli
  • tłuszcz
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • tymianek
  • majeranek

Przepis

  • Kaczkę umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, często obracając. Następnie natrzeć przyprawami, naszpikować paskami słoniny. Podróbki opłukać i namoczyć w mleku na kilka godzin.
  • Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z szynką i podróbkami. Wymieszać z żółtkami, posiekaną natką oraz obraną, opłukaną, pokrojoną w kostkę i usmażoną cebulą, doprawić.
  • Masą napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem śmietanką. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna