Kaczka z żurawiną i miodem. Dosłownie rozpływa się w ustach
Jeśli do tej pory wydawało wam się, że kaczka jest trudna do przygotowania, szybko zmienicie zdanie. Wystarczy jedynie kilka składników i chwila wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie z kaczką w roli głównej. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mięso obieramy z kości, myjemy, solimy i układamy w woreczku do pieczenia.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C. Miód rozpuszczamy w garnku, dodajemy żurawinę, podlewamy ½ szklanki wody, doprawiamy pieprzem i gotujemy 20 minut.
- Mięso z kaczki po upieczeniu przekładamy do sosu i dusimy jeszcze przez 10 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl