Trwa ładowanie...
dbau52b
dbau52b

Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie

Przepis
3.5
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

dbau52b
Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
Składniki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 200 g marchewki mini
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do smażenia i skrapiania
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Przepis

Marchewki blanszujemy (3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie), a zmrożone marchewki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odsączamy i wrzucamy na blaszkę. Skrapiamy olejem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą od strony skóry i pieprzem z obu stron. Obsmażamy po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu tak, aby piersi się zrumieniły i przekładamy do piekarnika (razem z marchewkami). Pieczemy je tyle minut, ile wyjdzie z podzielenia wagi mięsa na pół, np. pierś o wadze 20 dkg pieczemy 10 minut (dlatego zawsze warto mieć w kuchni małą elektroniczną wagę). Po upieczeniu trzymamy kaczkę w ciepłym, do połowy otwartym piekarniku.

Wino zagotowujemy, wsypujemy przyprawy, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz upieczone marchewki. Całość dusimy 10 minut, zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy zimne masło i mieszamy aż sos się zagęści.

Piersi wyjmujemy z piekarnika zaraz przed podaniem i kroimy w plastry, podajemy z winnym sosem.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b
dbau52b