Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie

Kacza pierś to produkt o dużych walorach kulinarnych, odpowiednio przyrządzona powinna mieć chrupiącą skórkę oraz soczyste i apetycznie różowe wnętrze. Jak osiągnąć taki efekt? Zadanie wcale nie jest trudne, jednak należy przestrzegać pewnych zasad.

Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winiePiersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 200 g marchewki mini
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do smażenia i skrapiania
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Marchewki blanszujemy (3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie), a zmrożone marchewki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut.
  • Odsączamy i wrzucamy na blaszkę. Skrapiamy olejem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą od strony skóry i pieprzem z obu stron. Obsmażamy po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu tak, aby piersi się zrumieniły i przekładamy do piekarnika (razem z marchewkami).
  • Pieczemy je tyle minut, ile wyjdzie z podzielenia wagi mięsa na pół, np. pierś o wadze 20 dkg pieczemy 10 minut (dlatego zawsze warto mieć w kuchni małą elektroniczną wagę). Po upieczeniu trzymamy kaczkę w ciepłym, do połowy otwartym piekarniku.
  • Wino zagotowujemy, wsypujemy przyprawy, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz upieczone marchewki. Całość dusimy 10 minut, zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy zimne masło i mieszamy, aż sos się zagęści.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika zaraz przed podaniem i kroimy w plastry, podajemy z winnym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥