Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie

Kacza pierś to produkt o dużych walorach kulinarnych, odpowiednio przyrządzona powinna mieć chrupiącą skórkę oraz soczyste i apetycznie różowe wnętrze. Jak osiągnąć taki efekt? Zadanie wcale nie jest trudne, jednak należy przestrzegać pewnych zasad.

Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winiePiersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jabłka
  • 200 g marchewki mini
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • olej do smażenia i skrapiania
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przepis

  • Marchewki blanszujemy (3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie), a zmrożone marchewki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut.
  • Odsączamy i wrzucamy na blaszkę. Skrapiamy olejem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  • Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą od strony skóry i pieprzem z obu stron. Obsmażamy po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu tak, aby piersi się zrumieniły i przekładamy do piekarnika (razem z marchewkami).
  • Pieczemy je tyle minut, ile wyjdzie z podzielenia wagi mięsa na pół, np. pierś o wadze 20 dkg pieczemy 10 minut (dlatego zawsze warto mieć w kuchni małą elektroniczną wagę). Po upieczeniu trzymamy kaczkę w ciepłym, do połowy otwartym piekarniku.
  • Wino zagotowujemy, wsypujemy przyprawy, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz upieczone marchewki. Całość dusimy 10 minut, zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy zimne masło i mieszamy, aż sos się zagęści.
  • Piersi wyjmujemy z piekarnika zaraz przed podaniem i kroimy w plastry, podajemy z winnym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇