Piersi z kaczki z marchewką i jabłkiem w winie
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 piersi z kaczki
- 2 jabłka
- 200 g marchewki mini
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- olej do smażenia i skrapiania
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Marchewki blanszujemy (3 minuty we wrzątku, 3 minuty w zimnej wodzie), a zmrożone marchewki wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Odsączamy i wrzucamy na blaszkę. Skrapiamy olejem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą od strony skóry i pieprzem z obu stron. Obsmażamy po 2 minuty z obu stron na dużym ogniu tak, aby piersi się zrumieniły i przekładamy do piekarnika (razem z marchewkami). Pieczemy je tyle minut, ile wyjdzie z podzielenia wagi mięsa na pół, np. pierś o wadze 20 dkg pieczemy 10 minut (dlatego zawsze warto mieć w kuchni małą elektroniczną wagę). Po upieczeniu trzymamy kaczkę w ciepłym, do połowy otwartym piekarniku.
Wino zagotowujemy, wsypujemy przyprawy, dodajemy obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz upieczone marchewki. Całość dusimy 10 minut, zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy zimne masło i mieszamy aż sos się zagęści.
Piersi wyjmujemy z piekarnika zaraz przed podaniem i kroimy w plastry, podajemy z winnym sosem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze