Jedzmy owady!

Rozszerzenie menu o koniki polne, szarańczę, larwy czy osy - po raz kolejny rekomenduje krajom Zachodu wyspecjalizowana komórka ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Nie od dziś wiadomo, że owady są bogatym źródłem białek i minerałów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
Obraz

Owadami żywi się ponad 2 mld ludzi na świecie. Jednak mieszkańcy Zachodu z niesmakiem kojarzą zjadanie owadów. Do jedzenia insektów FAO zachęca od 2008 roku. Z raportu opublikowanego w 2010 roku wynika, że owady są głównie w menu krajów azjatyckich, a także mieszkańców Afryki i Ameryki Środkowej. Ludzie krajów zachodnich przeważnie z obrzydzeniem patrzą na owady na talerzu. Mimo to statystycznie zjadają oni ok. 0,5 kg insektów rocznie; głównie wraz z owocami i warzywami.

W najnowszym, tegorocznym raporcie czytamy, że perspektywa farm wyspecjalizowanych w produkcji koników polnych czy świerszczy może stać się całkiem realna. "Uprawa owadów na pokarm dla ludzi to jeden ze sposobów zaradzenia niedoborom żywności i zapewnienia bezpieczeństwa stałych dostaw" - napisano w raporcie.

"Owady rozmnażają się szybko i są wszędzie. Mają wysoki współczynnik konwersji pokarmu w jadalne mięso i w niewielkim stopniu wpływają na środowisko naturalne. Nie generują tak dużych ilości amoniaku i gazów cieplarnianych, jak np. zwierzęta hodowlane" - tłumaczą autorzy raportu.

Wskazują przy tym, że świerszcze potrzebują 12 razy mniej pożywienia niż bydło, by wyprodukować tę samą ilość protein. Według uczonych, owady to szczególnie ważny składnik diety dla niedożywionych dzieci. Wśród wartości odżywczych koników polnych, os, gąsienic i żuków wymienia się proteiny i minerały, zwłaszcza wapno i żelazo. (PAP)

asw/ krf/ mrt/

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja