Jedzmy owady!

Rozszerzenie menu o koniki polne, szarańczę, larwy czy osy - po raz kolejny rekomenduje krajom Zachodu wyspecjalizowana komórka ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Nie od dziś wiadomo, że owady są bogatym źródłem białek i minerałów.

Jedzmy owady!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
2
Obraz

Owadami żywi się ponad 2 mld ludzi na świecie. Jednak mieszkańcy Zachodu z niesmakiem kojarzą zjadanie owadów. Do jedzenia insektów FAO zachęca od 2008 roku. Z raportu opublikowanego w 2010 roku wynika, że owady są głównie w menu krajów azjatyckich, a także mieszkańców Afryki i Ameryki Środkowej. Ludzie krajów zachodnich przeważnie z obrzydzeniem patrzą na owady na talerzu. Mimo to statystycznie zjadają oni ok. 0,5 kg insektów rocznie; głównie wraz z owocami i warzywami.

W najnowszym, tegorocznym raporcie czytamy, że perspektywa farm wyspecjalizowanych w produkcji koników polnych czy świerszczy może stać się całkiem realna. "Uprawa owadów na pokarm dla ludzi to jeden ze sposobów zaradzenia niedoborom żywności i zapewnienia bezpieczeństwa stałych dostaw" - napisano w raporcie.

"Owady rozmnażają się szybko i są wszędzie. Mają wysoki współczynnik konwersji pokarmu w jadalne mięso i w niewielkim stopniu wpływają na środowisko naturalne. Nie generują tak dużych ilości amoniaku i gazów cieplarnianych, jak np. zwierzęta hodowlane" - tłumaczą autorzy raportu.

Wskazują przy tym, że świerszcze potrzebują 12 razy mniej pożywienia niż bydło, by wyprodukować tę samą ilość protein. Według uczonych, owady to szczególnie ważny składnik diety dla niedożywionych dzieci. Wśród wartości odżywczych koników polnych, os, gąsienic i żuków wymienia się proteiny i minerały, zwłaszcza wapno i żelazo. (PAP)

asw/ krf/ mrt/

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki