Jaskiniowcy znali się na kuchni lepiej niż myślimy

Brudne "sprzęty kuchenne" jaskiniowców stanowią dowód na to, że nasi przodkowie produkowali mąkę i przetwarzali warzywa na posiłki już co najmniej 30 tys. lat temu - informuje "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Jaskiniowcy znali się na kuchni lepiej niż myślimy
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Dotąd dobrze wiadomo było o stosowaniu różnych technik obróbki żywności w środkowym i górnym paleolicie. Nowe odkrycie sugeruje natomiast, że ludzie współcześni żyjący jeszcze wcześniej (a może nawet Neandertalczycy) włączali do swojej diety o wiele więcej produktów roślinnych, niż dotąd sądzono.

Dowodem na to są prastare kamienie, które mogły służyć jako moździerz i tłuczki, analizowane przez Annę Revedin z Włoskiego Instytutu Prehistorii i Protohistorii i jej zespół. Znaleziska pochodziły z trzech stanowisk: włoskiej doliny Megello Valley, rosyjskiej doliny Pokrovsky i z południa czeskich Moraw. Wiadomo, że tysiące lat temu żyli tam nie tylko ludzie współcześni, ale i Neandertalczycy. Naukowcy sugerują, że co najmniej jedna z tych grup znała kulinarne tajniki, o które jej nie podejrzewamy.

Na narzędziach do obróbki żywności znaleziono szczątki ziaren skrobi, pochodzącej z kłączy, liści i nasion różnych gatunków dzikich roślin, m.in. pałek, podejźrzonu, przywrotnika, łopianu, sałaty, żyta, trybuli, jak również fragmenty jadalnych traw itp. Szczególnie popularna wydaje się być mąka wyrabiana z pałek, nieco przypominająca smakiem kukurydzę.

Naukowcy sądzą, że dawni ludzie zbierali akurat te rośliny, ponieważ były one dostępne w pobliżu ich obozowisk, rosło ich w bród, były też duże i dobrze wyglądały. Obecnie rośliny te nie figurują w ludzkim menu, gdyż znamy gatunki, np. różnych zbóż, które dają o wiele większe plony.

"Eksperymenty pokazały, że mąkę z tamtych roślin można mieszać z wodą i zrobić z niej coś w rodzaju podpłomyka pieczonego na gorących kamieniach" - mówi Revedin. Możliwe też, że mąki używano do gotowania polewek.

Gotowanie dobrze wpływa na proces trawienia żywności, poprawia też smak skrobi - zauważa główna autorka badań. Jej zdaniem przetworzona żywność mogła sprzyjać również bardziej aktywnemu trybowi życia naszych przodków, zajmujących się zbieractwem i polowaniami. Mąka stała się bowiem źródłem pokarmu dającego dużo energii podczas wędrówek, wzbogacając "wartość odżywczą" podstawowych posiłków, najczęściej dostępnych populacjom wędrowców.

PAP/zan/ tot/ jbr/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki