Janginizacja. Przetwory owocowe bez użycia cukru

Lato i jesień to czas przetworów. Tradycyjnie zamykamy w słojach i butelkach smaki lata, żeby cieszyć się nimi zimą. Zwłaszcza przetwory owocowe traktujemy dużą ilością cukru, aby je dobrze zakonserwować i aby w nienaruszonym stanie przetrwały zimę. To sposób naszych mam, babek i prababek. A stare mamine i babcine przepisy traktujemy ze szczególną atencją. Jednak ta spora dawka cukru nas niepokoi i często zastanawiamy się, czy jest inny sposób na zdrowe przechowanie domowych konfitur i soków?

Sezon na przetwory rusza pełną parą
Źródło zdjęć: © iStock.com

Okazuje się, ze jest! Janginizacja owoców i warzyw to naturalna metoda, która wywodzi się z kuchni makrobiotycznej i zyskuje coraz większą popularność. Polega na zastosowaniu odrobiny soli zamiast cukru, dzięki czemu przetwory są zdecydowanie zdrowsze i mają znacznie wyższą wartość odżywczą.

Na czym polega janginizacja?

Ta naturalna metoda przetwarzania i utrwalania żywności nie wymaga zastosowania cukru rafinowanego. A zakonserwowane tą metodą jedzenie jest zdrowsze i nie zwiększa ryzyka pojawienia się niektórych chorób m.in. cukrzycy, otyłości i nawracających zakażeń grzybiczych układu pokarmowego.

Janginizacja warzyw i owoców polega na ich powolnym duszeniu we własnych sokach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Najczęściej wykorzystywana jest do wykonywania przetworów z owoców sezonowych, a ten proces przetwarzania żywności umożliwia ich długie przechowywanie bez konieczności dodawania substancji żelujących i konserwujących. I dzięki temu również zimą można cieszyć się zdrowymi dodatkami do codziennych dań wykonanymi we własnej kuchni.

Zobacz też: Nie łącz pieczywa z dżemem

Oczywiście janginizację można wykorzystywać także w kuchni na co dzień do przygotowywania posiłków, które wymagają duszenia lub gotowania na parze. Dania uzyskane tą metodą są nie tylko zdrowsze, mają lepszy smak, ale posiadają wyższą wartość odżywczą, są także łatwiej przyswajanie i trawione przez układ pokarmowy.

Jakie korzyści płyną z zastosowania janginizacji?

Proces janginizacji wydobywa z owoców ich naturalną słodycz i smak, dzięki temu nie ma konieczności dosładzania przetworów i potraw. Co ważne, zostaje zachowany ich naturalny kolor, a ich konsystencja zmienia się na lekko żelową, co ma znaczenie w przypadku przetworów.

Janginizacja i zdrowie

Proces janginizacji ma duży wpływ na zdrowie, ponieważ przy przygotowywaniu potraw tą metodą można zrezygnować z rafinowanego cukru. Ma to znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę i stosujących diety o zmniejszonej zawartości węglowodanów, ale dla całej populacji, ponieważ cukier w każdej postaci jest substancją niezdrową, przyczyniającą się do powstania wielu chorób, a nawet uzależniającą.

W jaki sposób przygotować przetwory metodą janginizacji?

Przede wszystkim owoce na przetwory muszą być świeże, słodkie - dojrzałe i najlepiej ze zdrowych upraw. Do przetworów używamy niewielkiej ilości soli - odrobinę, szczyptę, gdyż większa ilość da nam słodko-kwaśny smak owoców. Owoce podgrzewamy na niewielkim ogniu w garnku z podwójnym dnem, aby uniknąć przypalenia. Duszenie się we własnych sokach z solą sprawi, że z owoców wydobędzie się naturalna słodycz i uzyskamy lekko żelowane przetwory.

Możemy zrobić to dwoma sposobami:

  • Owoce myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy je do garnka i solimy szczyptą soli, stawiamy na małym ogniu i dusimy we własnym soku. Kiedy zaczną się żelować, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 25 minut.
  • Myjemy, obieramy i kroimy owoce, wkładamy je do wyparzonych słoików, dodajemy odrobinę soli do każdego słoika i zakręcamy - nie do końca. Pasteryzujemy wstawione do wody ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy słoiki w garnku nakrytym ściereczką do ostygnięcia. Wyjmujemy i dokręcamy pokrywki do końca.

Zimą możemy cieszyć się zdrowymi przetworami!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca