Janginizacja. Przetwory owocowe bez użycia cukru
Lato i jesień to czas przetworów. Tradycyjnie zamykamy w słojach i butelkach smaki lata, żeby cieszyć się nimi zimą. Zwłaszcza przetwory owocowe traktujemy dużą ilością cukru, aby je dobrze zakonserwować i aby w nienaruszonym stanie przetrwały zimę. To sposób naszych mam, babek i prababek. A stare mamine i babcine przepisy traktujemy ze szczególną atencją. Jednak ta spora dawka cukru nas niepokoi i często zastanawiamy się, czy jest inny sposób na zdrowe przechowanie domowych konfitur i soków?
Na czym polega janginizacja?
Ta naturalna metoda przetwarzania i utrwalania żywności nie wymaga zastosowania cukru rafinowanego. A zakonserwowane tą metodą jedzenie jest zdrowsze i nie zwiększa ryzyka pojawienia się niektórych chorób m.in. cukrzycy, otyłości i nawracających zakażeń grzybiczych układu pokarmowego.
Janginizacja warzyw i owoców polega na ich powolnym duszeniu we własnych sokach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Najczęściej wykorzystywana jest do wykonywania przetworów z owoców sezonowych, a ten proces przetwarzania żywności umożliwia ich długie przechowywanie bez konieczności dodawania substancji żelujących i konserwujących. I dzięki temu również zimą można cieszyć się zdrowymi dodatkami do codziennych dań wykonanymi we własnej kuchni.
Zobacz też: Nie łącz pieczywa z dżemem
Oczywiście janginizację można wykorzystywać także w kuchni na co dzień do przygotowywania posiłków, które wymagają duszenia lub gotowania na parze. Dania uzyskane tą metodą są nie tylko zdrowsze, mają lepszy smak, ale posiadają wyższą wartość odżywczą, są także łatwiej przyswajanie i trawione przez układ pokarmowy.
Jakie korzyści płyną z zastosowania janginizacji?
Proces janginizacji wydobywa z owoców ich naturalną słodycz i smak, dzięki temu nie ma konieczności dosładzania przetworów i potraw. Co ważne, zostaje zachowany ich naturalny kolor, a ich konsystencja zmienia się na lekko żelową, co ma znaczenie w przypadku przetworów.
Janginizacja i zdrowie
Proces janginizacji ma duży wpływ na zdrowie, ponieważ przy przygotowywaniu potraw tą metodą można zrezygnować z rafinowanego cukru. Ma to znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę i stosujących diety o zmniejszonej zawartości węglowodanów, ale dla całej populacji, ponieważ cukier w każdej postaci jest substancją niezdrową, przyczyniającą się do powstania wielu chorób, a nawet uzależniającą.
W jaki sposób przygotować przetwory metodą janginizacji?
Przede wszystkim owoce na przetwory muszą być świeże, słodkie - dojrzałe i najlepiej ze zdrowych upraw. Do przetworów używamy niewielkiej ilości soli - odrobinę, szczyptę, gdyż większa ilość da nam słodko-kwaśny smak owoców. Owoce podgrzewamy na niewielkim ogniu w garnku z podwójnym dnem, aby uniknąć przypalenia. Duszenie się we własnych sokach z solą sprawi, że z owoców wydobędzie się naturalna słodycz i uzyskamy lekko żelowane przetwory.
Możemy zrobić to dwoma sposobami:
- Owoce myjemy, obieramy i kroimy. Wkładamy je do garnka i solimy szczyptą soli, stawiamy na małym ogniu i dusimy we własnym soku. Kiedy zaczną się żelować, przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 25 minut.
- Myjemy, obieramy i kroimy owoce, wkładamy je do wyparzonych słoików, dodajemy odrobinę soli do każdego słoika i zakręcamy - nie do końca. Pasteryzujemy wstawione do wody ok. 15 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy słoiki w garnku nakrytym ściereczką do ostygnięcia. Wyjmujemy i dokręcamy pokrywki do końca.
Zimą możemy cieszyć się zdrowymi przetworami!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl