Nietypowe pomysły na dżemy i konfitury

Śliwki, jabłka, jagody, truskawki - to pierwsze owoce, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o dżemach i konfiturach. Tymczasem pyszne przetwory można również zrobić z innych produktów, m.in. warzyw, przypraw czy popularnych roślin.

Obraz

/ 11Nie tylko truskawka i śliwka

Obraz
© archiwum

Śliwki, jabłka, jagody, truskawki - to pierwsze owoce, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o dżemach i konfiturach. Tymczasem pyszne przetwory można również zrobić z innych produktów, m.in. warzyw, przypraw czy popularnych roślin. Ich nietypowy skład wszystkich zaskoczy.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Konfitura z derenia

Obraz
© archiwum

Dereń jadalny, cieszący się w przeszłości dużą popularnością i uważany za symbol luksusu, obecnie jest rzadziej spotykany na polskich stołach. Owoce derenia je się na surowo. Zawierają dużo witamin - głównie C, A i P, a także cenne dla zdrowia pierwiastki, antyoksydanty oraz pektyny. Aby przygotować konfiturę, potrzebujemy 2 kg owoców derenia, 2 szklanki wody i 2 kg cukru. Wykonanie: dojrzały dereń umyć i wypestkować. Wodę zagotować z cukrem, przygotować syrop, dodać dereń. Chwilę gotować, następnie wystudzić i odstawić na jeden dzień. Po tym czasie szybko zagotować, zmniejszyć płomień i smażyć na małym ogniu, aż owoce będą przezroczyste. W czasie smażenia potrząsać od czasu do czasu naczyniem, najlepiej robiąc ruchy koliste. Po ugotowaniu przełożyć do słoików, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku.

/ 11Dżem z mniszka lekarskiego

Obraz
© archiwum

Mniszek lekarski, nazywany potocznie mleczem, a także brodawnikiem, mleczajem i pępawą, to roślina wieloletnia. Kwiat mniszka działa moczopędnie. Pobudza też pracę nerek i wątroby. Z rośliny tej możemy zrobić smaczny i zdrowy dżem. Potrzebne składniki: 70 dag płatków kwiatowych mniszka, 750 ml wody, 50 dag cukru, 2 torebki żelfixu 2:1, po jednej cytrynie i pomarańczy (najlepiej z uprawy ekologicznej). Wykonanie: płatki mniszka zalać syropem przygotowanym z wody i cukru. Z umytych cytrusów obrać skórki i dodać do płatków razem z wyciśniętych z nich sokiem. Odstawiać na dobę w chłodne i ciemne miejsce, ale nie do lodówki. Następnego dnia całość usmażyć na wolnym ogniu. Można, w razie potrzeby, dolać trochę więcej wody. Pod koniec smażenia dodać jeszcze dwa opakowania żelfixu.

/ 11Konfitura z pomidorów

Obraz
© archiwum

Pomidory są bardzo smaczne i zdrowe; konfitura najlepsza będzie z pomidorów zielonych. Można je dostać w delikatesach, dobrze zaopatrzonych warzywniakach albo zamówić u znajomego ogrodnika. Do przygotowania tej konfitury potrzebne będą 2 kg zielonych pomidorów - zdrowych i jędrnych, a także 2 kg cukru, 2 szklanki wody, sok z cytryny, goździki i wanilia do smaku. Wykonanie: pomidory umyć, pokroić w plasterki, usuwając pestki, sparzyć wrzącą wodą. Odcedzić i odsączyć. Wodę ugotować z cukrem, dodać pomidory i przyprawy. Smażyć do chwili, aż pomidory staną się lśniące i szkliste. Po ugotowaniu przełożyć do słoików typu twist, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku. Konfitura pasuje do mięs, naleśników i ciast.

/ 11Konfitura z fiołka

Obraz
© archiwum

Fiołek wonny ma przyjemny zapach i głęboki, fioletowy kolor. To roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie również w kuchni. Na konfiturę potrzebujemy 3 szklanki płatków fiołków, pół litra wody, 25 dag cukru żelującego i cytrynę. Wykonanie: płatki należy najpierw oczyścić - najlepiej wysypać je na stół albo czystą kartkę i zostawić np. na noc. Oczyszczone fiołki zalać gorącą wodą. Ponownie odstawić na noc. Po tym czasie odlać wywar i dodać do niego cukier oraz sok wyciśnięty z cytryny (można ewentualnie dodać też utarte fiołki). Przełożyć do rondla i gotować przez parę minut. Wystudzoną konfiturę przelać do niedużych słoików. Konfitura fiołkowa ma piękny kolor i jest smacznym dodatkiem do deserów. Można ją również podawać do grzanek, herbaty i słodkiego wina.

/ 11Konfitura z arcydzięgla

Obraz
© archiwum

Arcydzięgiel to roślina z rodziny selerowatych, mająca duże liście i grube łodygi, szczególnie popularna w krajach nordyckich. Zawiera olejek eteryczny oraz kwasy organiczne, a także cenne dla zdrowia flawonoidy, fitosterole, witaminę C i z grupy B. Arcydzięgiel korzystnie wpływa na trawienie i sen, łagodzi bóle głowy, koi nerwy, jest dobry przy osłabieniu. Na konfiturę potrzebujemy 2 kg młodych łodyg lub ogonków liściowych arcydzięgla, 2 kg cukru i 2 szklanki wody. Wykonanie: arcydzięgiel umyć, pokroić w kawałki (o długości 3-4 cm). Zalać wrzącą wodą i gotować przez 6-8 minut. Odcedzić. Wodę zagotować z cukrem. Dodać arcydzięgiel i gotować na małym ogniu, często zdejmując z gazu. Po ugotowaniu konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i zapiec przez chwilę w piekarniku.

/ 11Dżem cebulowy

Obraz
© archiwum

Będzie świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs. Aby go przygotować, na początek potrzebujemy: 70 dag cebuli pokrojonej w piórka, 50 g masła, 2 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę soli i 150 g drobnego cukru. Wykonanie: masło rozpuścić w garnku, wrzucić cebulę i dusić, aż zbrązowieje. Dodać resztę składników, wymieszać i dusić przez kolejne 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dolać 100 ml octu balsamicznego, 0,25 l czerwonego wina wytrawnego oraz optymalnie 125 ml likieru z czarnej porzeczki (Creme de cassis). Dusić przez następne 30 minut. Gotowy dżem cebulowy należy przełożyć do dużego słoika, zamknąć i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

/ 11Konfitura z imbiru

Obraz
© archiwum

Potrzebujemy: 0,5 kg korzenia imbiru, 2 szklanki wody, 5 szklanek cukru, sok i skórkę z cytryny. Wykonanie: imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczach. Wrzucić do rondla, zalać wodą. Dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około pół godziny, aby odparował nadmiar soku. Mieszać od czasu do czasu. Zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć sok. Dodać do imbiru i dusić jeszcze przez parę minut. Gotową konfiturę należy przestudzić, przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w suchym oraz chłodnym miejscu. Konfitura imbirowa ma specyficzny, wyrazisty smak. Będzie świetnym dodatkiem do sałatek, mięs, a nawet ciast.

/ 11Dżem z jarzębiny

Obraz
© archiwum

Świetny dodatek do mięs, na zimno i ciepło. Składniki konfitury: kilogram dorodnych, dojrzałych jagód jarzębiny, po 0,5 kg dojrzałych gruszek i kwaskowych jabłek, szklanka wody źródlanej i 3 szklanki cukru. Wykonanie: jarzębinę przemrozić najpierw w lodówce przez 2-3 dni. Następnie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut i odcedzić. Przełożyć do rondla. Dolać szklankę wody i gotować pod przykryciem, aż zacznie pękać. Następnie, gdy jagody jarzębiny wciąż będą gorące, przetrzeć je przez sito. Wrzucić do rondla, dodać cukier i wymieszać. Rondel postawić na niewielkim ogniu. Po kilku minutach dodać wcześniej obrane, pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz gruszki. Wszystko smażyć, aż owoce staną się szkliste. Gorący dżem przełożyć do wygrzanych słoików. Szczelnie zamknąć i trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu.

10 / 11Dżem z zielonego ogórka

Obraz
© archiwum

Nietypowy smak tego dżemu zaskoczy wszystkich. Składniki: bardzo dojrzałe ogórki (2-3 kilogramy), szklanka octu, cukier, sok z cytryny, aromat ananasowy. Wykonanie: ogórki obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z dodatkiem octu. Do wrzątku dodać ogórki i ugotować na półmiękko. Odsączyć ogórki. Pociąć na paski i zasypać cukrem według proporcji: 1,5 kg cukru na 1 kg podgotowanych ogórków. Gdy ogórek puści sok, kilkakrotnie i krótko ugotować. Na koniec dodać sok z cytryny i aromat ananasowy. Gotowy dżem, jeszcze gorący, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Podawać najlepiej z mięsami.

11 / 11Konfitura z berberysu

Obraz
© archiwum

W Polsce dziko rośnie berberys pospolity - krzew o pachnących, żółtych kwiatach i podłużnych, czerwonawych owocach (jagodach). W celach leczniczych stosowano go już w starożytności. Berberys nazywany jest "polską cytryną". Owoce berberysu świetnie nadają się na konfiturę. Składniki: 2 kg berberysu, 2 kg cukru i 2 szklanki wody. Wykonanie: berberys przebrać, usunąć szypułki, resztki kielicha oraz nasiona. Wypłukać. Wodę zagotować z cukrem. Dodać przebrany berberys, zagotować, zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia. Po tym czasie odcedzić, syrop zagotować, włożyć owoce i gotować na małym ogniu (nie za długo). Po ugotowaniu konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i zapiec przez chwilę w piekarniku. To smaczny dodatek do ciast, deserów i tortów.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce