Trwa ładowanie...
09-07-2012 12:14

Jak ugasić pragnienie?

Suchość w gardle i spierzchnięte usta ? latem pragnienie wyjątkowo często daje się we znaki. Lepiej nie dopuszczać do odwodnienia i osłabienia organizmu i nie dawać mu powodu, by zaczął strajkować. Odwodnienie zagraża naszemu życiu, a szczególnie niebezpieczne jest w przypadku niemowląt, małych dzieci i osób starszych. Nauczmy się więc skutecznie gasić pragnienie. Jest na to wiele sposobów. Najskuteczniejsza jest oczywiście woda mineralna, ale nie wszyscy lubią ją pić.

Jak ugasić pragnienie?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d4882je
d4882je

Arbuz, ogórek, mięta

Wydaje się, że uzupełnienie zapasu płynów to nic trudnego. Wystarczy sięgnąć po butelkę, puszkę czy karton i wypić zawartość. Nieprawda. Lekarze i naukowcy już dawno udowodnili, że sztuką jest wybór napoju, który potrafi skutecznie ugasić pragnienie i do tego jest zdrowy.

- Mamy pełnię lata, piękna pogoda dopisuje. Gdy słońce świeci intensywnie, wielu z nas odruchowo sięga po wodę gazowaną bądź też po dostępne w sklepach napoje owocowe. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, że nie jest to najlepsze wyjście. Napoje zwane „owocowymi” lub „o smaku” konkretnego owocu, zawierają sztuczne środki słodzące, które to pragnienie jeszcze wzmagają. Jak wiadomo są także niezdrowe dla zębów – mówi Robert Joachimiak-Szpinda, szef kuchni z Velaves Spa & Resort.

Co więc warto pić na co dzień, a zwłaszcza latem, aby zachować zasady zdrowej diety? Najlepszym rozwiązaniem według szefa kuchni są świeżo wyciśnięte soki.

d4882je

- Zawierają naturalne cukry, które nie wzmagają pragnienia. Są to głównie soki z pomarańczy czy jabłek - twierdzi Robert Joachimiak-Szpinda. - Połączenie soku orzeźwiającego arbuza z „chłodną” miętą sprawi, że zaspokoimy pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. Woda niegazowana również przyniesie ulgę podniebieniu. Dla osób, które nie lubią smaku samej wody polecam dodatki. Najlepsze z nich, bardzo proste i jednocześnie wzbogacające smak i właściwości wody, to np. cytryna bądź limonka. Znakomitym pomysłem jest dodanie świeżego ogórka z koperkiem bądź kropli sosu tabasco z gałązką kolendry - w delikatny sposób zmieniają barwę wody i nadają jej orzeźwiający posmak. Pamiętajmy tylko, że wody gazowane niepotrzebnie wypełniają żołądek dwutlenkiem węgla. Jeśli jednak preferujemy wody „z bąbelkami”, wybierajmy te naturalnie zmineralizowane.

Napoje ciepłe czy zimne?

Napar herbaciany to orzeźwiający i lekko pobudzający napój. Od tysięcy lat wiedzą o tym Chińczycy. Gdy pragnienie nie daje spokoju, po gorącą herbatę sięgają też mieszkańcy na Bliskiego Wschodu. Mawia się tam, że nic lepiej nie gasi pragnienia niż miętowa herbata, w której proporcje cukru do herbaty wynoszą 5:1.

- Oczywiście nie wszystkie gorące napoje tak działają. Herbata czy kawa przynoszą ulgę tylko dlatego, że są przygotowane na bazie wody, która pragnienie gasi, jednak sam napar wysusza jamę ustną ze względu na zawartość teiny czy kofeiny. Zielona herbata - ochładza, lecz nie ugasi pragnienia. To, co uratuje nasze strudzone upałem gardło, to na przykład… ciepłe mleko. Jest wartościowe, a jednocześnie zawarte w nim tłuszcze powodują, że nie odczuwamy suchości – dodaje szef kuchni.

Na pragnienie dobre jest… jedzenie

Aby w ustach przestało być sucho, niekoniecznie trzeba pić. W kuchni, szczególnie latem, znajdziemy wiele produktów, które świetnie ugaszą pragnienie.

d4882je

- Wbrew wszystkim zasadom logiki, aby się napić, najlepiej jest po prostu się … najeść. Niezrównane w tej kwestii są np. świeże ogórki czy też owoce zawierające duże ilości soków, jak na przykład cytrusy, arbuzy, które w 93 proc. składają się z wody, oraz melony czy jabłka. Nie polecam bananów, gdyż nie są soczyste. Dla osób lubiących mocne wrażenia polecam dodanie szczypty specjalnej soli do wody, np. tej z Morza Czarnego czy Martwego. Jak żaden inny produkt, zatrzymuje wodę w naszym organizmie, a dodatkowo sól rewelacyjnie wpływa na cerę - dodaje Robert Joachimiak-Szpinda.

O tym, że słony napój idealnie gasi pragnienie, wiedziano już w starożytności. Ayranem, czyli napojem wytwarzanym z jogurtu i wody (w proporcji 2:1 lub 1:1), doprawianym solą i czasami pieprzem, od setek lat raczą się mieszkańcy Turcji. Podobny napój znany jest na Cyprze, w Grecji, Armenii czy Iranie. Nawet leczenie odwodnienia w pierwszym stadium polega na uzupełnianiu wody w organizmie i podawaniu drobnych słonych przekąsek.

ml/mmch

d4882je
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4882je
Więcej tematów