Trwa ładowanie...
26-10-2010 10:29

Jak oszukują producenci soków

Prawie 3/4 partii soków zbadanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miało złe oznakowania - wynika z informacji o wynikach kontroli, przekazanej w poniedziałek.

Jak oszukują producenci sokówŹródło: archiwum, fot: archiwum
d5r48s9
d5r48s9

Kontrolę jakości handlowej soków i nektarów, z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych, przeprowadziły w II kwartale br. wojewódzkie inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w: Bydgoszczy, Gdańsku, Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie.

Kontrolerzy sprawdzali partie m.in. soku jabłkowego i soku z owoców cytrusowych oraz nektaru jabłkowego i nektaru z owoców cytrusowych. Chodziło o to, czy ich jakość jest zgodna z wymaganiami określonymi w przepisach oraz deklaracją producenta. Badanie odbyło się w 21 firmach, w tym w 3 przetwórniach ekologicznych. W sumie sprawdzono 42 partie soków.

Nie było zastrzeżeń co do smaku, zapachu, wyglądu, barwy czy konsystencji produktów. Kontrolerzy mieli natomiast uwagi dotyczące składu - w 3 partiach soku jabłkowego (7 proc. wszystkich kontrolowanych partii). Nie było nieprawidłowości, jeśli chodzi o kontrolowane partie soków ekologicznych.

Najgorzej wypadła kontrola oznakowania. Wymagań nie spełniało 58 partii (74 proc. zbadanych). Niezgodnie z przepisami oznakowane były wszystkie skontrolowane artykuły ekologiczne (17 partii produktów).

d5r48s9

Nieprawidłowości polegały na przykład na podaniu niezgodnej z przepisami nazwy produktu. Na etykiecie używano także określenia "świeży", podczas gdy sok został wyprodukowany z produktów poddanych pasteryzacji i mrożeniu. Informowano, że sok został wyprodukowany "bez dodatku cukru", umieszczając jednocześnie cukier w składzie surowcowym produktu. Na etykiecie można też było przeczytać, że sok był "tłoczony tradycyjną metodą", tymczasem faktycznie powstał z zagęszczonego soku owocowego.

Wojewódzkie inspektoraty JHARS wydały 7 decyzji administracyjnych, w tym 4 nakazujące zmianę oznakowania i 2 decyzje o nałożeniu kary pieniężnej w wysokości 1000 zł za złe znakowanie.

W porównaniu z poprzednimi kontrolami soków i nektarów, zastrzeżeń Inspekcji było tym razem więcej. W 2007 r. nieprawidłowo oznakowanych było 20 proc. badanych partii tych produktów, w 2008 - 33 proc., a w 2009 r. 19 proc.

Bardzo zróżnicowany asortyment soków i nektarów na rynku powoduje, że producenci szukają sposobu na zwrócenie uwagi konsumentów, nie trzymając się zasad prawidłowego znakowania produktów - poinformowała rzecznik Inspekcji Julita Dąbrowska.

PAP

fot.sxc.hu

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj