IV edycja Warsztatów Kulinarnych za nami

Kolejna, czwarta już edycja Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej upłynęła pod znakiem degustowania i przygotowywania sałat.

IV edycja Warsztatów Kulinarnych za nami
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Zgodnie z formułą warsztatów w sobotę 21 lipca uczestnicy spotkali się w restauracji, która była partnerem tej edycji zajęć – restauracji w Hotelu Sobienie Królewskie. Wytworne wnętrza hotelu były oprawą dla kameralnego spotkania z kulinarnymi mistrzami: Wojciechem Pasikowskim, szefem kuchni hotelowej restauracji oraz, tradycyjnie, z opiekunem warsztatów – Marcinem Budynkiem.

Pierwszy dzień warsztatów upłynął pod znakiem degustowania siedmiu wspaniałych sałat, ale nie tylko. Wielką niespodzianką dla uczestników spotkania była wizyta na polu golfowym Sobienie Królewskie Golf & Country Club. Goście mieli okazję podpatrzeć, jak z grą w golfa radzą sobie profesjonaliści, spotkali się także z instruktorem, który przybliżył im nieco zasady tej niełatwej sztuki.

Drugi dzień warsztatów, czyli niedziela 22 lipca, to już tradycyjnie Centrum Techniki Kulinarnej i praca nad przygotowaniem degustowanych poprzedniego dnia sałat. Goście rozpoczęli pracę od radicchio z rukolą i orzechami w winegrecie malinowym. Sałata ta była z pewnością jedną z potraw, które wzbudziły największy zachwyt.

Podobnie było z kolejnym daniem, czyli listkami rukoli i roszponki z pieczonym kozim serem w chrupiącym cieście z suszonymi pomidorami i pikantną oliwą. Zapiekany kozi ser został uznany przez uczestników za najciekawszy i bardzo smaczny dodatek do pysznej sałatki. Równie smaczny okazał się bukiet sałat z tatarem z łososia marynowanego w cytrynie z miodem, natomiast bukiet sałat z owocami i krewetkami to już danie dla smakoszy. Kolejnym daniem była pikantna sałatka z awokado z parowaną w winie solą i winegretem miodowo-musztardowym. Po niej przygotowano sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym, a na koniec goście skupili się na przyrządzaniu kompozycji sałat z kurkami i wołowiną. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał książeczkę z przepisami, które były wykorzystywane podczas zajęć oraz piękny fartuch COOKie.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane były dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, warsztaty-pak.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl.

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku:

Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 13 sierpnia, między 8:30 a 10:45.

Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl

Zapraszamy!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki