Inspiracje: Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki ? oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem ?wpływy? kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Kuchnia niemiecka uchodzi za pożywną, tłustą i wysokokaloryczną. Na talerzach Niemców można jednak znaleźć urozmaicone smakołyki – oprócz typowo regionalnych dań, pojawiają się bowiem „wpływy” kuchni ich najbliższych sąsiadów.

Niemcy bardzo poważnie podchodzą do jedzenia – bardzo starannie przygotowują wszystkie posiłki, które są zwykle bardzo obfite i syte. Główne danie dnia naszego zachodniego sąsiada to Mittagessen, czyli obiad, na który podaje się zwykle zupę, danie główne i nierzadko deser owocowy. Na kolację – Abendessen Niemcy jadają w miarę lekko, w tym głównie mięsa na zimno i sery. Na śniadania (Frühstück) oprócz mięs i serów, jadają również dżemy. Część Niemców wpada na małe poranne śniadanie do tzw Stehcafe – małych barków, gdzie można na stojąco zjeść ciastko i popić poranną kawą.

Smakowite kiełbaski

Niemieckie menu słynie ze smakowitej wieprzowiny, podawanej pod wieloma postaciami kapusty oraz popularnych „eintopf”– dań jednogarnkowych. Te ostatnie w postaci gulaszu, potrawki lub gęstej zupy składa się zwykle z warzyw, mięsa, kiełbasy. Kiełbasy to równocześnie jeden z bodaj najczęściej jadanych w Niemczech smakołyków – tym bardziej, że w kiełbasach tych jest 100% mięsa. Niemal każdy z regionów tego kraju może pochwalić się jakimś kiełbasianym specjałem. W Nadrenii Północnej jada się Potthucke – potrawę z ziemniaków i wędzonej kiełbasy, w Brandenburgii rarytasem jest Currywurst, czyli pieczona kiełbasa w sosie curry, w Turyngii – Thüringer Bratwurst – smażona kiełbasa i wreszcie w Bawarii Niemcy ze smakiem zajadają WeiBwurst, czyli białą kiełbasę.

Kapusta to w Niemczech bodaj najczęściej jadane warzywo. Zielona i czerwona, zarówno smażona, gotowana, jak i kiszona. Jako dodatek do dań mięsnych i jako danie samo w sobie – np. Apferlrotkohl, czyli czerwona kapusta gotowana z jabłkami. Obok kapusty Niemcy równie często jadają szparagi, buraki, ogórki, marchewkę i oczywiście... ziemniaki również pod wieloma postaciami – smażone, pieczone, w postaci puree. A do ziemniaków oczywiście... golonka. Schweinshaxe, czyli właśnie pieczona golonka to również jeden z najpopularniejszych niemieckich smakołyków. Czymże bowiem byłaby niemiecka kuchnia bez prawdziwego tłustego mięsa – pieczonej wieprzowiny, boczku, frankfurterek i drobiu.

Na frasunek dobry trunek

Niemcy, w których działa ponad 1000 browarów to prawdziwy raj dla piwoszy. Prawie każde miasto ma tutaj własny browar. W Kolonii specjalnością jest Kölsch – jasne piwo o owocowym aromacie, a na przykład w Düsseldorfie ciemny słodkawy Altbier, Bawaria zaś słynie z piw ciemnych i pszennych. W tamtejszych piwiarniach do piwa podaje się często wielki precle.

Wina w Niemczech dzielą się według regionu zbioru winogron i szczepu owoców. Tutejsze znane gatunki win to między innymi: Edelzwicker, Gewürztraminer i Müller-Thurgau. Chyba natomiast najbardziej znanym niemieckim winem jest Riesling należący do najlepszych win na świecie, którego najdoskonalsze gatunki mają mocny wytrawny smak, o bogatym bukiecie i owocowym aromacie. Wybierając wina z chłodnych regionów, warto spróbować np. Riesling Kabinett o średniej zawartości alkoholu – ok. 8-9%, które posiada owocową słodycz łagodzącą kwasowość wina wynikającą z surowego klimatu, w którym powstało.

Popularnymi niemieckimi trunkami są również moszcz i Obstwasser. Pierwszy z nich to bardzo słabe wino jabłkowe, o zaledwie kilkuprocentowej zawartości alkoholu. Ten lekko gazowany napój podawany jest głównie podczas upałów, w których przynosi prawdziwe orzeźwienie. Obstwasser nazywany wodą z sadu to z kolei mocny alkohol produkowany z owoców – jabłek, śliwek, czereśni czy gruszek.

Czas na deser

Kiedy nadchodzi czas na deser, na myśl o niemieckiej kuchni przychodzą dwa skojarzenia. Pierwsze z nich to Apfelstrudel – czyli wywodzące się z sąsiedniej Austrii cienkie ciasto z jabłkami, rodzynkami maczanymi w rumie i cynamonie, podawane na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Podobną sławą kulinarną cieszy się wywodzący się z Badenii tort szwarcwaldzki. Ten czekoladowy smakołyk z wiśniami, bitą śmietaną, posypany wiórkami czekoladowymi jest nasączony wyborną niemiecką wiśniówką, dzięki czemu jego niezwykły smak jest znany łasuchom na całym niemal świecie.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami