Trwa ładowanie...
21-01-2017 14:50

Homary, wołowina i suflet, czyli menu na inauguracji Donalda Trumpa

W piątek 20 stycznia Donald Trump został zaprzysiężony na 45. prezydenta USA. Oficjalne wydarzenia nie mogły odbyć się bez uroczystego lunchu. Ten wydany został na Kapitolu, a w menu nie zabrakło charakterystycznych dla Amerykanów produktów. Nie było w nim jednak smażonego kurczaka czy frytek, a homar, wołowina i czekoladowy suflet.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Homary, wołowina i suflet, czyli menu na inauguracji Donalda TrumpaŹródło: Shutterstock.com
d42ry4s
d42ry4s

W ramach przystawki podano homara i krewetki w sosie szafranowym z orzechową kruszonką. Owoce morza były najwyższej jakości i wyłowione zostały w Zatoce Meksykańskiej, a szafran, którymi zostały doprawione należy do najdroższych przypraw świata. Orzechowy dodatek nadał daniu ciekawej, chrupiącej tekstury i wyjątkowego smaku.

Jako danie główne, podczas pierwszego prezydenckiego obiadu Trumpa, zaserwowano wołowinę z Wirginii. Wysokiej klasy mięso zestawiono z ziemniaczanym gratin i sosem z ciemnej czekolady.

Deser stanowił klasyczny suflet czekoladowy (prawidłowo przygotowany po rozkrojeniu uwalnia płynną jeszcze czekoladę) i lody wiśniowo-waniliowe.

Każde danie zestawiono z kalifornijskimi winami z Kalifornii, serwowano również tamtejszego szampana. Był to układ w stronę przedstawiciel liderów partii mniejszościowych i większościowych Kevina McCarthy i Nancy Pelosi.

d42ry4s

Czekoladowy suflet rodem z pierwszego deseru Donalda Trumpa jako prezydenta łatwo przygotować w domu. Niezbędny będzie oczywiście piekarnik i lista składników. Poniżej przepis.

Składniki:

  • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 5 jajek
  • niepełna łyżka stołowa proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Czekoladę i masło łamiemy w kostkę. Składniki przekładamy do metalowej miski. W tym czasie podgrzewamy wodę w większym garnku (niekoniecznie metalowym). Następnie umieszczamy miskę na garnku z wodą. Czekoladę i masło mieszamy, uzyskujemy w ten sposób jednolitą masę. Zestawiamy garnek na bok. Potem ubijamy jajka razem z cukrem. Wlewamy to do garnka z masą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną w ten sposób masę przelewamy do foremek. Chwilę schładzamy. Na koniec podgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30-40 minut.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d42ry4s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42ry4s
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj