Homary, wołowina i suflet, czyli menu na inauguracji Donalda Trumpa
W piątek 20 stycznia Donald Trump został zaprzysiężony na 45. prezydenta USA. Oficjalne wydarzenia nie mogły odbyć się bez uroczystego lunchu. Ten wydany został na Kapitolu, a w menu nie zabrakło charakterystycznych dla Amerykanów produktów. Nie było w nim jednak smażonego kurczaka czy frytek, a homar, wołowina i czekoladowy suflet.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
W ramach przystawki podano homara i krewetki w sosie szafranowym z orzechową kruszonką. Owoce morza były najwyższej jakości i wyłowione zostały w Zatoce Meksykańskiej, a szafran, którymi zostały doprawione należy do najdroższych przypraw świata. Orzechowy dodatek nadał daniu ciekawej, chrupiącej tekstury i wyjątkowego smaku.
Jako danie główne, podczas pierwszego prezydenckiego obiadu Trumpa, zaserwowano wołowinę z Wirginii. Wysokiej klasy mięso zestawiono z ziemniaczanym gratin i sosem z ciemnej czekolady.
Deser stanowił klasyczny suflet czekoladowy (prawidłowo przygotowany po rozkrojeniu uwalnia płynną jeszcze czekoladę) i lody wiśniowo-waniliowe.
Każde danie zestawiono z kalifornijskimi winami z Kalifornii, serwowano również tamtejszego szampana. Był to układ w stronę przedstawiciel liderów partii mniejszościowych i większościowych Kevina McCarthy i Nancy Pelosi.
Czekoladowy suflet rodem z pierwszego deseru Donalda Trumpa jako prezydenta łatwo przygotować w domu. Niezbędny będzie oczywiście piekarnik i lista składników. Poniżej przepis.
Składniki:
- 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki
- 5 jajek
- niepełna łyżka stołowa proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Czekoladę i masło łamiemy w kostkę. Składniki przekładamy do metalowej miski. W tym czasie podgrzewamy wodę w większym garnku (niekoniecznie metalowym). Następnie umieszczamy miskę na garnku z wodą. Czekoladę i masło mieszamy, uzyskujemy w ten sposób jednolitą masę. Zestawiamy garnek na bok. Potem ubijamy jajka razem z cukrem. Wlewamy to do garnka z masą. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną w ten sposób masę przelewamy do foremek. Chwilę schładzamy. Na koniec podgrzewamy piekarnik do 180-200 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30-40 minut.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.