Gulasz cielęcy w sosie pomidorowym

Rodzinny obiad to nie tylko okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale i porozmawiania w gronie najbliższych. Danie główne powinno być na tyle sycące, aby nikt nie wstał od stołu nienajedzony. Dobrą propozycją jest sycący gulasz cielęcy w sosie pomidorowym z dodatkiem pieprzu cayenne.

Gulasz cielęcy w sosie pomidorowym
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Rodzinny obiad to nie tylko okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale i porozmawiania w gronie najbliższych. Danie główne powinno być na tyle sycące, aby nikt nie wstał od stołu nienajedzony. Dobrą propozycją jest sycący gulasz cielęcy w sosie pomidorowym z dodatkiem pieprzu cayenne. Jak podkreśla Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", potrawa ta powstała przez przypadek. Blogerka poleca zakup świeżej, dobrej jakości cielęciny. Oprócz mięsa należy mieć: pomidory, ostry dodatek, czosnek, kuskus. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Składniki (2 osoby):

400 gramów cielęciny
pieprz cayenne (papryka kajeńska)
5-6 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę lub pomidory w puszce (2 puszki)
sól
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
oliwa z oliwek
masło
papryka słodka w proszku

Sposób przyrządzenia:

Cielęcinę kroimy w kostkę (około 2×2 cm). Szalotkę kroimy w piórka. Dusimy na maśle szalotkę razem z obranym (niekoniecznie pokrojonym czosnkiem). Solimy. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (2 łyżki). Dodajemy mięso, podsmażamy z każdej strony. Następnie doprawiamy papryczką cayenne (ilość w zależności od upodobania stopnia ostrości) oraz słodką papryką. Dusimy około 5 minut o czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przerzucamy całość do garnka, dodajemy pomidory i pod przykryciem dusimy około godziny (aż do uzyskania mięciutkiego mięsa). Gulasz świetnie pasuje do kuskusu lub ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie