Gulasz cielęcy w sosie pomidorowym
Rodzinny obiad to nie tylko okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale i porozmawiania w gronie najbliższych. Danie główne powinno być na tyle sycące, aby nikt nie wstał od stołu nienajedzony. Dobrą propozycją jest sycący gulasz cielęcy w sosie pomidorowym z dodatkiem pieprzu cayenne.
Rodzinny obiad to nie tylko okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale i porozmawiania w gronie najbliższych. Danie główne powinno być na tyle sycące, aby nikt nie wstał od stołu nienajedzony. Dobrą propozycją jest sycący gulasz cielęcy w sosie pomidorowym z dodatkiem pieprzu cayenne. Jak podkreśla Karolina Janeczek, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", potrawa ta powstała przez przypadek. Blogerka poleca zakup świeżej, dobrej jakości cielęciny. Oprócz mięsa należy mieć: pomidory, ostry dodatek, czosnek, kuskus. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Składniki (2 osoby):
400 gramów cielęciny
pieprz cayenne (papryka kajeńska)
5-6 pomidorów obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę lub pomidory w puszce (2 puszki)
sól
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
oliwa z oliwek
masło
papryka słodka w proszku
Sposób przyrządzenia:
Cielęcinę kroimy w kostkę (około 2×2 cm). Szalotkę kroimy w piórka. Dusimy na maśle szalotkę razem z obranym (niekoniecznie pokrojonym czosnkiem). Solimy. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek (2 łyżki). Dodajemy mięso, podsmażamy z każdej strony. Następnie doprawiamy papryczką cayenne (ilość w zależności od upodobania stopnia ostrości) oraz słodką papryką. Dusimy około 5 minut o czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przerzucamy całość do garnka, dodajemy pomidory i pod przykryciem dusimy około godziny (aż do uzyskania mięciutkiego mięsa). Gulasz świetnie pasuje do kuskusu lub ryżu.
POLECAMY RÓWNIEŻ: przepis na sycące, serowe risotto z bobem