Gadżet dla miłośników makaronu. Efekt jak we włoskiej restauracji
Każdy wielbiciel makaronu powinien spróbować tego własnego wyrobu. Wbrew pozorom ten proces jest prosty i nie wymaga umiejętności. Niedrogim sprzętem, który się do tego przyda, jest maszynka do makaronu. Zobacz, jak jej używać, by przygotować jedno z najlepszych dań życia.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dlaczego warto?
Makaron jest jednym z podstawowych składników, które zawsze mamy w szafie. Spaghetti, zapiekanki, zupy, potrawki... lista jego zastosowań nie ma końca. Oczywiście, zakup makaronu w formie do gotowania jest najprostszy, a jego przechowywanie nie sprawia jakichkolwiek problemów. Jednak ten przygotowany własnoręcznie nie tylko lepiej smakuje, ale i daje satysfakcję z gotowania. Przygotowując własny makaron będziesz mieć pewność, że w jego składzie nie znajdzie się nic niepotrzebnego. Bez obaw, domowy makaron zrobisz ze składników, które albo już masz w swojej spiżarni, albo odnajdziesz je na półkach najbliższego sklepu.
Jak działa maszynka do makaronu?
Ten nieduży gadżet zaoszczędzi ci czas i energię. Choć makarony kiedyś były rozwałkowywane ręcznie i w niektórych domach nadal ta tradycja trwa, maszynka do makaronu może zdecydowanie przyśpieszyć ten proces. Standardowy model składa się z wałkowarki oraz wykrojników. Przygotowane ciasto wystarczy lekko spłaszczyć dłońmi i wsunąć pomiędzy dwie rolki. Następnie, powoli kręcąc korbką, wprawić je w ruch. Efektem będzie idealnie rozwałkowane ciasto, które osiągniesz niemal bez wysiłku. Każdy rodzaj makaronu ma swoją właściwą grubość, a przy użyciu tego sprzętu nie będziesz musiał się obawiać, że coś pójdzie nie tak. Po rozwałkowaniu ciasta do maszynki przypinamy elementy tnące i jeszcze raz przepuszczamy je pomiędzy rolkami. Niektóre z modeli maszynek mają kilka nakładek, dzięki którym możesz przygotować makarony różnego typu.
Innym rodzajem maszynek do makaronu jest model, który przypomina trochę maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto, które przygotujesz wcześniej, wkłada się w wyznaczone miejsce sprzętu, a następnie korbką przepycha się je przez otwór zakończony metalową tarczą z dziurkami. Ich średnica pozwala na przygotowanie makaronu o różnej grubości. W zależności od zapotrzebowania, wystarczy zmienić tarczę i dostosować rodzaj makaronu do dania, które planujemy przygotować.
Jak wybrać maszynkę idealną?
Wybierając każdy sprzęt, należy przeanalizować kilka jego cech. Im bardziej przemyślimy jego wybór, tym większa szansa, że przez wiele lat będziemy cieszyć się jego użytecznością. Przede wszystkim nie decyduj się na najtańsze możliwości, ponieważ bardzo niska cena może świadczyć o słabych materiałach, z którego maszynka jest wykonana. W przypadku produkcji domowego makaronu ważna jest również stabilność maszynki - nie może się ona poruszać podczas kręcenia korbką. Kluczowym elementem jest jakość elementów krojących - noże powinny być stalowe i zabezpieczone specjalną powłoką.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.