Francuskie makaroniki według przepisu z 1895 roku

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na świecie. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na całym świecie. Makaroniki zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

Makaroniki nie są nowym deserem, pojawiły się w VIII wieku w weneckich zakonach. To wtedy do Włoch zawitały migdały, które przywieźli kupcy z podróży po krajach arabskich. Ich nazwa pochodzi od włoskiego macarone, co oznacza włoską bezę. Wypromowali je Francuzi w XVI wieku. Żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska, przywiozła je z Włoch do Francji. W tamtym czasie przygotowywano je na główne danie, a nie deser.

Przepis na makaroniki nie należy do najtrudniejszych, jednak trzeba pamiętać o kilku szczegółach, by ich konsystencja była delikatna. Lena z bloga "Przepisy tradycyjne" zaprezentowała przepis na makaroniki oraz dwa kremy: czekoladowy i cytrynowy. Zobaczcie.

Składniki:

100 g drobno mielonych migdałów
200 g cukru pudru
45 g cukru
100 g białek w pokojowej temperaturze

Przygotowanie:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka zostawiam w pokojowej temperaturze na 12 godzin.
  2. Odmierzam dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały blenduję kilka minut, aby były maksymalnie rozdrobnione. Można użyć mąki migdałowej albo mielonych migdałów.
  4. Migdały i cukier puder przesypuję do sitka. Dokładnie przesiewam wszystko, a te grudki, które zostają wyrzucam.
  5. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypuję stopniowo cukier.
  6. Do ubitej piany dodaję przesiane migdały wymieszane z cukrem pudrem i masę dokładnie mieszam.
  7. Masę przekładam do woreczka silikonowego. Używam okrągłej końcówki.
  8. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier. Zaczynam formować małe kółka.
  9. Makaroniki zostawiam w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka błyszcząca powłoczka.
  10. Nagrzewam piekarnik do 150C. Grzanie góra-dół. Wstawiam makaroniki na 13 minut. Obserwujcie jak się zmieniają podczas pieczenia. Makaroniki nie powinny się rumienić.
  11. Upieczone makaroniki zostawiam na blaszce, póki całkowicie nie wystygną (zajmie to ok. 20 minut). Gotowe makaroniki przekładam ulubionym kremem.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń