Trwa ładowanie...

Francuskie makaroniki według przepisu z 1895 roku

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na świecie. Zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

d2wv426
d2wv426

Te małe, kolorowe ciasteczka prosto z Paryża zawładnęły podniebieniami ludzi na całym świecie. Makaroniki zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem. Przypominają minibezy ze słodkim, kremowym nadzieniem.

Makaroniki nie są nowym deserem, pojawiły się w VIII wieku w weneckich zakonach. To wtedy do Włoch zawitały migdały, które przywieźli kupcy z podróży po krajach arabskich. Ich nazwa pochodzi od włoskiego macarone, co oznacza włoską bezę. Wypromowali je Francuzi w XVI wieku. Żona króla Henryka II - Katarzyna Medycejska, przywiozła je z Włoch do Francji. W tamtym czasie przygotowywano je na główne danie, a nie deser.

Przepis na makaroniki nie należy do najtrudniejszych, jednak trzeba pamiętać o kilku szczegółach, by ich konsystencja była delikatna. Lena z bloga "Przepisy tradycyjne" zaprezentowała przepis na makaroniki oraz dwa kremy: czekoladowy i cytrynowy. Zobaczcie.

Składniki:

100 g drobno mielonych migdałów
200 g cukru pudru
45 g cukru
100 g białek w pokojowej temperaturze

Przygotowanie:

  1. Oddzielam białka od żółtek. Białka zostawiam w pokojowej temperaturze na 12 godzin.
  2. Odmierzam dokładną ilość składników: 200 g cukru pudru, 100 g mielonych migdałów i 45 g zwykłego cukru.
  3. Migdały blenduję kilka minut, aby były maksymalnie rozdrobnione. Można użyć mąki migdałowej albo mielonych migdałów.
  4. Migdały i cukier puder przesypuję do sitka. Dokładnie przesiewam wszystko, a te grudki, które zostają wyrzucam.
  5. W osobnym naczyniu ubijam białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosypuję stopniowo cukier.
  6. Do ubitej piany dodaję przesiane migdały wymieszane z cukrem pudrem i masę dokładnie mieszam.
  7. Masę przekładam do woreczka silikonowego. Używam okrągłej końcówki.
  8. Na blaszkę do pieczenia wykładam papier. Zaczynam formować małe kółka.
  9. Makaroniki zostawiam w takiej postaci na godzinę. W tym czasie ukształtują się, a na powierzchni powstanie cieniutka błyszcząca powłoczka.
  10. Nagrzewam piekarnik do 150C. Grzanie góra-dół. Wstawiam makaroniki na 13 minut. Obserwujcie jak się zmieniają podczas pieczenia. Makaroniki nie powinny się rumienić.
  11. Upieczone makaroniki zostawiam na blaszce, póki całkowicie nie wystygną (zajmie to ok. 20 minut). Gotowe makaroniki przekładam ulubionym kremem.
d2wv426
d2wv426
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wv426
Więcej tematów