Finał 3. edycji konkursu „KUKBUK Poleca” z kolejnym rekordem - ponad 800 nadesłanych produktów od 270 lokalnych firm! Jury nagrodziło 27 z nich

W piątek, 31 maja w Fortecy Kręglickich w Warszawie odbyła się uroczysta gala wieńcząca 3. edycję konkursu KUKBUK Poleca. Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz niebanalnych gospodarstw agroturystycznych, dla których najważniejsza jest jakość.
Z ponad 800 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od 270 lokalnych firm, jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Lara Gessler, Laurent De Bremaeker, Agnieszka Saternus, Barbara Iwanicka, Piotr „Vienio” Więcławski, David Gaboriaud, Grażyna Lambach, Alina Szyrle oraz Anna Nowak-Ibisz, wyłoniło 27 najlepszych, którzy otrzymali roczny certyfikat jakości "KUKBUK Poleca” i statuetkę – złote jajo.

Finał 3. edycji konkursu „KUKBUK Poleca” z kolejnym rekordem - ponad 800 nadesłanych produktów  od 270 lokalnych firm! Jury nagrodziło 27 z nich
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
SKOMENTUJ

Nagrody zostały przyznane w ośmiu kategoriach: z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone), ze spiżarni (produkty przetworzone), w płynie z procentami (napoje alkoholowe), w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe), z warsztatu (rzemiosło), dla urody (kosmetyki ekologiczne), za miastem dla relaksu (agroturystyka) oraz Polska Smakuje (nagroda specjalna partnera konkursu – Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa). Trzy marki otrzymały wyróżnienia.

Wśród zwycięzców znaleźli się: w kategorii z pola i z wody – Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki, Agrar Magnice, SIE.JEMY, Boucherie de Varsovie oraz Antonius Caviar, w kategorii ze spiżarni – SMAK NATURY Marek Hałat, Studio Kulinarne Devaldano, Cytrynowe Królowe, Sosta i Hummus Amamamusi, w kategorii z warsztatu – Mosko Ceramics, Alpakino i Paper Goods Design, w kategorii w płynie z procentami – Augustowska Miodosytnia, Cydr Chyliczki i Nalewki Staropolskie, w kategorii w płynie bez procentów – Rezerwat Jabłek, Sad Zaścianki i Dary Natury, w kategorii dla urody – Szmaragdowe Żuki i Jan Barba, w kategorii za miastem dla relaksu – Dom nad Wierzbami oraz Weranda Home, i w kategorii specjalnej KOWR Polska Smakuje – Tree Nuts. Wyróżnienia otrzymały marki: Hagi Cosmetics, Lush Botanicals i Bracia Sadownicy, którzy dodatkowo zostali nagrodzeni przez partnera technologicznego konkursu - LG Electronics Polska nowoczesną lodówko-zamrażarką.

Certyfikat KUKBUK Poleca jest symbolem uczciwego i sprawdzonego produktu/miejsca najwyższej jakości. Zostaje przyznany na rok, co oznacza, że wyróżnieni producenci mogą się nim legitymować do połowy 2020 roku. Całoroczna jest również promocja redakcyjna wszystkich laureatów. Ich sylwetki, szczegółowe opisy marek, działalności i produktów będą publikowane we wszystkich kanałach należących do platformy KUKBUK.

"Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że z roku na rok jest coraz więcej firm, które produkują prawdziwe jedzenie, bez ściemy i sztucznych dodatków. Przy ocenie bardzo ważna jest dla nas jakość, dokładnie analizujemy składy, ale nie tylko. Zwracamy też uwagę na kwestie związane z ochroną środowiska i różne niuanse, jak np. przemyślane opakowanie czy nieoczywista, ale praktyczna forma produktu. Chcemy promować to co lokalne, sezonowe, polskie i wyróżniać tych, którzy z dbałością, zaangażowaniem, w poszanowaniu natury i często własnymi rękoma to wytwarzają. „Made in Poland” to silna marka, z której możemy być naprawdę dumni. Marzę, aby te nasze dobra były w zasięgu każdego. Dlatego już od 3 lat w konkursie KUKBUK Poleca niestrudzenie szukamy najlepszych i dzielimy się z naszymi czytelnikami efektami tych poszukiwań. Niech to co dobre idzie dalej w świat! – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

_„Skala konkursu KUKBUK Poleca i jego wysoki poziom pozytywnie mnie zaskoczyły. Udział w tym projekcie to dla mnie bardzo inspirujące doświadczenie, bo dzięki niemu poznałam wiele marek i produktów, nie tylko spożywczych, o których nigdy wcześniej nie słyszałam, a autentycznie mnie zachwyciły. Fantastyczne jest to, że KUKBUK odkrywa takie perełki i że dzięki temu może się o nich dowiedzieć szersza publiczność. – dodaje Lara Gessler, restauratorka i członkini jury konkursu KUKBUK Poleca. _

KUKBUK to wielowymiarowa platforma obejmująca: magazyn kulturalno-kulinarny wydawany w wersji drukowanej i w postaci aplikacji na urządzenia mobilne, zintegrowane kanały social media, portal KUKBUK.PL oraz e-sklep. Każde ogniwo stanowi połączenie wysokiej jakości autorskich sesji fotograficznych z ciekawymi artykułami o tematyce związanej z szeroko rozumianą kulturą jedzenia, zjawiskami socjologicznymi, sztuką i dizajnem w świecie kulinariów.

Niezależnie od sześciu numerów regularnych magazynu, w ciągu roku ukazują się również cztery tematyczne wydania specjalne: KUKBUK Rodzina, KUKBUK Zima, KUKBUK Podróże i Dizajn oraz KUKBUK Dzieciaki. Wydawnictwo w swoim portfolio ma również pierwszą książkę – „Sezonówki”, czyli oryginalny przewodnik po porach roku i smakach natury. Jest także organizatorem konkursu KUKBUK Poleca dla lokalnych producentów, rzemieślników oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych.

KUKBUK przez 6 lat istnienia na rynku zdobył wiele nagród w prestiżowych konkursach, m.in. nagrodę Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, wyróżnienie w konkursie Polish Graphic Design Awards za projekt magazynu, brązowe i srebrne miecze KTR oraz nagrody Izby Wydawców Prasy – GrandFront. Dostępny jest w ponad 800 punktach sprzedaży w całej Polsce. Dystrybucja odbywa się poprzez wysyłkę bezpośrednią oraz sprzedaż w dobrych salonach prasowych, a także w dizajnerskich sklepach, restauracjach i salonach SPA.

Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit