Trwa ładowanie...

Domowe sposoby na suszenie warzyw i owoców

Warzywa i owoce najlepiej smakują świeże, ale takimi możemy się cieszyć zaledwie przez kilka miesięcy w roku. Dlatego staramy się ich smak zachować w postaci przeróżnych przetworów. Konserwujemy je w formie marynat, dżemów i konfitur, pikli i kiszonek. Rzadko, a szkoda, poddajemy warzywa i owoce procesowi suszenia.

Suszenie warzyw i owoców nie jest trudneSuszenie warzyw i owoców nie jest trudneŹródło: 123RF
d2e1hig
d2e1hig

Taki sposób przechowywania jabłek, gruszek, marchewki czy pietruszki jest niezbyt popularny, ale za to prosty. Dzięki suszeniu zachowujemy właściwości i smak owoców oraz warzyw, w dodatku oszczędzamy miejsce w naszych spiżarniach.

Suszenie warzyw i owoców - korzyści

Suszenie warzyw i owoców nie jest trudne, ale trzeba to robić bardzo umiejętnie, bo tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor, zapach i smak oraz nie stracą swoich właściwości. Suszyć możemy praktycznie wszystkie warzywa i owoce, ale najlepiej nadają się do tego te, które zawierają stosunkowo mało wody. Wybór konkretnych egzemplarzy do suszenia jest bardzo ważny. Owoce i warzywa muszą być świeże, nieuszkodzone, bardzo dokładnie umyte i wolne od pleśni.

Suszarka czy piekarnik?

Najczęściej suszymy warzywa korzeniowe, które później możemy wykorzystywać chociażby do przyrządzania wywarów i sosów. Niektóre z nich, takie jak pietruszka, seler czy marchew mają tendencję do ciemnienia. Dlatego też przed suszeniem warto je krótko zblanszować w wodzie z sokiem z cytryny. Przedtem kroimy je w plasterki lub w kostkę. Początkowo suszymy warzywa w temperaturze około 45 stopni, by woda powoli z nich wyparowywała.

Sposoby mycia owoców i warzyw

Najlepiej suszyć warzywa w specjalnych suszarkach koszyczkowych, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy wykorzystać piekarnik z termoobiegiem, lekko uchylając drzwiczki. Takie wstępne suszenie trwa zazwyczaj około czterech godzin. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do około 65 stopni i suszymy warzywa jeszcze dwie-trzy godziny.

d2e1hig

 Suszenie ziół

Inaczej jest w przypadku warzyw zielonych i ziół. Podczas suszenia selera naciowego, kapusty, natki pietruszki, bazylii czy tymianku temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni w trakcie całej obróbki. Zioła dosuszamy później wieszając je na wolnym powietrzu (lub w przewiewnym miejscu) w pęczkach, a następnie kruszymy je i umieszczamy w ciemnych pojemnikach.

Suszone gruszki 123RF
Źródło: 123RF

 Domowe chipsy owocowe

Przejdźmy teraz do owoców. Większe kroimy na centymetrowej grubości plasterki, możemy usunąć również gniazda nasienne. Te owoce, które zawierają pestki warto przed suszeniem wydrylować.

Jabłka czy gruszki najpierw suszymy w temperaturze około 70 stopni C, a następnie dosuszamy w temperaturze 45 stopni. Inaczej postępujemy w przypadku takich owoców jak śliwki, jagody, maliny, wiśnie i czereśnie. Najpierw podsuszamy je w temperaturze 45 stopni C, a następnie dosuszamy w wyższej, która jednak nie może przekroczyć 60 stopni C.

d2e1hig

Susząc warzywa i owoce musimy co jakiś czas lekko nimi poruszać: przede wszystkim dlatego, by się nie przyklejały do powierzchni tacki czy blachy, ale także by równomiernie się wysuszyły. Gotowy susz przechowujemy w słoikach w ciemnym i suchym miejscu. Przechowywane w odpowiednich warunkach posłużą nam przez wiele miesięcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2e1hig
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e1hig
Więcej tematów