Domowe sposoby na suszenie warzyw i owoców

Warzywa i owoce najlepiej smakują świeże, ale takimi możemy się cieszyć zaledwie przez kilka miesięcy w roku. Dlatego staramy się ich smak zachować w postaci przeróżnych przetworów. Konserwujemy je w formie marynat, dżemów i konfitur, pikli i kiszonek. Rzadko, a szkoda, poddajemy warzywa i owoce procesowi suszenia.

Suszone jabłkaSuszenie warzyw i owoców nie jest trudne
Źródło zdjęć: © 123RF

Taki sposób przechowywania jabłek, gruszek, marchewki czy pietruszki jest niezbyt popularny, ale za to prosty. Dzięki suszeniu zachowujemy właściwości i smak owoców oraz warzyw, w dodatku oszczędzamy miejsce w naszych spiżarniach.

Suszenie warzyw i owoców - korzyści

Suszenie warzyw i owoców nie jest trudne, ale trzeba to robić bardzo umiejętnie, bo tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor, zapach i smak oraz nie stracą swoich właściwości. Suszyć możemy praktycznie wszystkie warzywa i owoce, ale najlepiej nadają się do tego te, które zawierają stosunkowo mało wody. Wybór konkretnych egzemplarzy do suszenia jest bardzo ważny. Owoce i warzywa muszą być świeże, nieuszkodzone, bardzo dokładnie umyte i wolne od pleśni.

Suszarka czy piekarnik?

Najczęściej suszymy warzywa korzeniowe, które później możemy wykorzystywać chociażby do przyrządzania wywarów i sosów. Niektóre z nich, takie jak pietruszka, seler czy marchew mają tendencję do ciemnienia. Dlatego też przed suszeniem warto je krótko zblanszować w wodzie z sokiem z cytryny. Przedtem kroimy je w plasterki lub w kostkę. Początkowo suszymy warzywa w temperaturze około 45 stopni, by woda powoli z nich wyparowywała.

Sposoby mycia owoców i warzyw

Najlepiej suszyć warzywa w specjalnych suszarkach koszyczkowych, ale jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy wykorzystać piekarnik z termoobiegiem, lekko uchylając drzwiczki. Takie wstępne suszenie trwa zazwyczaj około czterech godzin. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do około 65 stopni i suszymy warzywa jeszcze dwie-trzy godziny.

Suszenie ziół

Inaczej jest w przypadku warzyw zielonych i ziół. Podczas suszenia selera naciowego, kapusty, natki pietruszki, bazylii czy tymianku temperatura nie powinna przekraczać 35 stopni w trakcie całej obróbki. Zioła dosuszamy później wieszając je na wolnym powietrzu (lub w przewiewnym miejscu) w pęczkach, a następnie kruszymy je i umieszczamy w ciemnych pojemnikach.

Suszone gruszki
© 123RF

Domowe chipsy owocowe

Przejdźmy teraz do owoców. Większe kroimy na centymetrowej grubości plasterki, możemy usunąć również gniazda nasienne. Te owoce, które zawierają pestki warto przed suszeniem wydrylować.

Jabłka czy gruszki najpierw suszymy w temperaturze około 70 stopni C, a następnie dosuszamy w temperaturze 45 stopni. Inaczej postępujemy w przypadku takich owoców jak śliwki, jagody, maliny, wiśnie i czereśnie. Najpierw podsuszamy je w temperaturze 45 stopni C, a następnie dosuszamy w wyższej, która jednak nie może przekroczyć 60 stopni C.

Susząc warzywa i owoce musimy co jakiś czas lekko nimi poruszać: przede wszystkim dlatego, by się nie przyklejały do powierzchni tacki czy blachy, ale także by równomiernie się wysuszyły. Gotowy susz przechowujemy w słoikach w ciemnym i suchym miejscu. Przechowywane w odpowiednich warunkach posłużą nam przez wiele miesięcy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki