Jak przechowywać grzyby. Praktyczny poradnik

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Lepiej mrozić czy wysuszyć, a może pasteryzować?

Obraz
© iStock.com

W tym roku grzybów w polskich lasach jest mnóstwo. Sami leśnicy twierdzą, że ostatni taki wysyp miał miejsce 10 lat temu. Nie dziwi więc, że w lasach jest mnóstwo zbieraczy, a borowiki, rydze, podgrzybki czy kurki znajdziemy na każdym targowisku w przyzwoitych cenach. Niestety, nikt nie da rady zjeść kilogramów świeżych grzybów od razu. Dlatego też ich miłośnicy starają się grzyby przechować na inne pory roku. W jaki sposób konserwować grzyby? Oto triki na mrożenie, suszenie i przechowywanie w słoikach

Zobacz także wideo: Grzybobranie - polski sport narodowy

/ 6Suszenie

Obraz
© iStock.com

Najbardziej popularne jest suszenie grzybów. Do suszenia wybieramy grzyby twarde, nienadgryzione przez robaki. Suszymy borowiki (są najlepsze), podgrzybki, kozaki. Duże kapelusze kroimy na plastry grubości około centymetra, małe możemy przekroić jedynie na pół lub nawlec na nitkę i suszyć w całości. Grzyby suszymy w specjalnych suszarkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i przepływ powietrza. Jeśli nie mamy suszarki, możemy skorzystać z uchylonego piekarnika, nastawionego na około 90 stopni C. Podczas suszenia musimy grzyby mieszać, by równomiernie się osuszyły. Ciekawostka: suszyć możemy również kurki. Używa ich się po zmieleniu np. do panierek lub jako przyprawa do sosów.

/ 6Mrożenie

Obraz
© iStock.com

Powszechny dostęp do zamrażarek sprawił, że coraz więcej osób mrozi grzyby. Po wyjęciu z zamrażarki smakują one dokładnie tak, jak świeże. Mrozimy prawie wszystkie grzyby. Jedynie rydze i gąski nie nadają się do tego – robią się gorzkie i niesmaczne. Borowiki, kozaki i podgrzybki przed mrożeniem tylko czyścimy delikatnie pędzelkiem lub miękką szczoteczką, aby nie nabrały wody. Inaczej zamrażamy kurki: te grzyby trzeba przed włożeniem do zamrażarki zblanszować przez chwilę we wrzątku, inaczej robią się gorzkie. Grzyby trzymamy w specjalnych woreczkach spożywczych lub w pojemnikach.

/ 6Solenie

Obraz
© iStock.com

Solone grzyby to staropolski sposób ich przygotowywania. Nadają się do tego głównie grzyby blaszkowe: rydze, kurki, gąski, ale młode borowiki także można solić. Grzyby dokładnie myjemy i osuszamy na papierze kuchennym. Wkładamy je do wyparzonych dużych słojów lub kamionkowych naczyń i przesypujemy solą lub zalewamy solanką. Proporcje są proste: 200 gramów soli na kilogram grzybów w solance suchej lub cztery łyżki soli na litr wody w solance mokrej. Grzyby przykrywamy obciążonym talerzykiem i stawiamy w ciemnym miejscu.

/ 6Pasteryzacja

Obraz
© iStock.com

Jeśli nie mamy już miejsca w zamrażarce, a chcemy zachować świeży smak grzybów, zdecydujmy się na pasteryzację. W ten sposób przygotujemy wszystkie grzyby. Myjemy je dokładnie, kroimy dość drobno i blanszujemy w małej ilości wrzątku. Następnie przekładamy do wyparzonego słoika tyle, żeby pozostało jak najmniej powietrza. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą (o temperaturze około 80 stopni C) i gotujemy około godziny. Odstawiamy na jeden dzień i ponownie zagotowujemy. Po dwóch pasteryzacjach odstawiamy słoiki w ciemne miejsce.

/ 6Zalewa octowa

Obraz
© iStock.com

Zakonserwowane w ten sposób grzyby to doskonała przekąska i dodatek do kanapek czy sosu tatarskiego. W occie przygotować możemy praktycznie wszystkie grzyby, choć najlepsze są opieńki, gąski, podgrzybki, kurki i miodówki. Grzyby wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy małą ilością wody, solimy i obgotowujemy przez 10 minut. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, ocet (po dwie szklanki), wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą, zalewamy octem z wodą i pakujemy do słoików.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca