Sezonowe inspiracje
Sezon na gruszki trwa w najlepsze. Wciąż pozostają mniej popularne od jabłek w naszym kraju, ale świetnie nadają się na przetwory. Domowe wyroby z gruszek to pozycja obowiązkowa w zimowej spiżarce. Od lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej jako antidotum na różne choroby.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dżem gruszkowy
Do przygotowania konfitury z gruszek potrzebujesz 1,5 kg owoców, 200 g cukru, sok z jednej cytryny oraz jedną laskę wanilii. Obrane gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze cząstki. Wrzucić do garnka, dodać sok i cukier. Zagotować. Dodać przekrojoną na pół laskę wanilii oraz wydłubane nasiona. Gotować bez przykrycia, aż dżem zgęstnieje. Często mieszać. Gorący dżem przekładać do słoików, pasteryzować.
Marynowane gruszki
Do przygotowania marynowanych gruszek potrzebujesz 1,5 kg owoców, 3 szklanki wody, szklankę octu, szklankę cukru oraz goździki i cynamon dla smaku. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu zagotować zalewę i powoli wkładać do niej owoce. Gotować je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Przełożyć gorące owoce z zalewą do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Gruszki w sosie waniliowym
Gruszki w sosie waniliowym to słodki deser na jesienne popołudnie. Do jego wykonania potrzeba kilku obranych i pokrojonych na ćwiartki gruszek. Owoce włożyć do gotującej się wody z cukrem, gotować aż będą miękkie ale nie rozpadające się. Aby uzyskać sos należy utrzeć 2 żółtka z cukrem wanilinowym. Następnie dodać szklankę mąki. Mleko zagotować z laską wanilii, a następnie wystudzić. Letnie dodać do żółtek z mąką. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Polać gruszki sosem. Deser gotowy.
Nalewka gruszkowa
2 kilogramy gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przesypać owoce do 4-litrowego słoja. Do gruszek dodać pokorjony korzeń imbiru, przekrojoną laskę wanilii oraz cynamon i kardamon. Zalać letnią wodą z cukrem. Dodać litr wódki, delikatnie potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić owoce od płynu i przefiltrować go. Nalewka gruszkowa to typowa nalewka, w której alkohol z powodzeniem możemy zastąpić brandy, koniakiem lub whiskey.