Przetwory z gruszek. Zamknij smak lata w słoiku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Sezonowe inspiracje

Obraz
© 123RF

Sezon na gruszki trwa w najlepsze. Wciąż pozostają mniej popularne od jabłek w naszym kraju, ale świetnie nadają się na przetwory. Domowe wyroby z gruszek to pozycja obowiązkowa w zimowej spiżarce. Od lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej jako antidotum na różne choroby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Dżem gruszkowy

Obraz
© 123RF

Do przygotowania konfitury z gruszek potrzebujesz 1,5 kg owoców, 200 g cukru, sok z jednej cytryny oraz jedną laskę wanilii. Obrane gruszki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na mniejsze cząstki. Wrzucić do garnka, dodać sok i cukier. Zagotować. Dodać przekrojoną na pół laskę wanilii oraz wydłubane nasiona. Gotować bez przykrycia, aż dżem zgęstnieje. Często mieszać. Gorący dżem przekładać do słoików, pasteryzować.

/ 5Marynowane gruszki

Obraz
© 123RF

Do przygotowania marynowanych gruszek potrzebujesz 1,5 kg owoców, 3 szklanki wody, szklankę octu, szklankę cukru oraz goździki i cynamon dla smaku. Gruszki umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Z wody, octu, cukru i przypraw na wolnym ogniu zagotować zalewę i powoli wkładać do niej owoce. Gotować je na bardzo wolnym ogniu przez około godzinę. Przełożyć gorące owoce z zalewą do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

/ 5Gruszki w sosie waniliowym

Obraz
© 123RF

Gruszki w sosie waniliowym to słodki deser na jesienne popołudnie. Do jego wykonania potrzeba kilku obranych i pokrojonych na ćwiartki gruszek. Owoce włożyć do gotującej się wody z cukrem, gotować aż będą miękkie ale nie rozpadające się. Aby uzyskać sos należy utrzeć 2 żółtka z cukrem wanilinowym. Następnie dodać szklankę mąki. Mleko zagotować z laską wanilii, a następnie wystudzić. Letnie dodać do żółtek z mąką. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Polać gruszki sosem. Deser gotowy.

/ 5Nalewka gruszkowa

Obraz
© 123RF

2 kilogramy gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przesypać owoce do 4-litrowego słoja. Do gruszek dodać pokorjony korzeń imbiru, przekrojoną laskę wanilii oraz cynamon i kardamon. Zalać letnią wodą z cukrem. Dodać litr wódki, delikatnie potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie oddzielić owoce od płynu i przefiltrować go. Nalewka gruszkowa to typowa nalewka, w której alkohol z powodzeniem możemy zastąpić brandy, koniakiem lub whiskey.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna