Trwa ładowanie...
15-12-2010 10:10

Dobra, zdrowa pasta

My, Polacy, nie lubimy makaronu. Chyba, że w zupie. Boimy się, by nie odbił się na naszej wadze. Tymczasem kaloryczność makaronowego dania zależy od sposobu jego przygotowania. Najlepiej wiedzą to Włosi, którzy w przeliczeniu na osobę zjadają rocznie ok. 30 kg pasty!

Dobra, zdrowa pastaŹródło: archiwum, fot: archiwum
dlmmf2f
dlmmf2f

Sto gramów suchego makaronu ma ok. 350 kcal, ale po ugotowaniu... zostaje jedynie 100 kcal! Podany al dente (lekko twardy), stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, a zawarta w nim skrobia nie może być przez nas szybko strawiona, więc czujemy się najedzeni przez długi czas.

Może to zabrzmi dziwnie, ale popularna we Włoszech pasta także... uszczęśliwia. Powodem jest fakt, że zawiera sporo witamin B1, B6 oraz PP, które wspomagają trawienie i poprawiają nasze samopoczucie. Do tego ma także magnez, który chroni przed skutkami stresu oraz uczuciem zmęczenia, a także sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca.

Skoro już o zdrowiu mowa, to warto dodać, że pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, a więc jest doskonałym daniem dla chorych na cukrzycę. Osoby na diecie bezglutenowej lub cierpiące na zaparcia powinny jadać makaron zrobiony z dietetycznej mąki (np. gryczanej, razowej, kukurydzianej lub ryżowej).

W sklepach znajdziemy też produkty z mąką z nasion Amarantusa, która opóźnia proces starzenia się komórek, a także jest doskonałym składnikiem diety dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Wzbogacone są one także błonnikiem, skrobią, białkiem, żelazem i magnezem. Mają więc zbawienny wpływ na przyspieszenie przemiany materii.

dlmmf2f

Skąd więc przekonanie, że jedząc duże ilości ulubionej przez Włochów pasty można przybrać na wadze? Wszystkiemu winne tłuste sosy. Oczywiście nie oznacza to, że makaron powinno się jadać "na sucho". Najprostszy sposób to dodanie do niego pokrojonych pomidorów, skropienie oliwą z oliwek i posypanie przyprawami. Szybkie danie, że palce lizać!

dlmmf2f

W sieci znajdziecie wiele pomysłów na sosy do makaronu. Pomidorowy, ze szpinakiem, mięsny - żaden z nich nie musi odbić się na figurze. Największym błędem jest dodawanie zbyt dużej ilości oliwy i parmezanu. Lubiane w Polsce spagetti bolonese ma nawet 600 kcal. Warto zauważyć, że mowa o porcji ważącej jakieś 400 g, z czego 30 g to tłuszcz. Wszystko zależy od dodatków.

Jeśli nie wiesz, jaki makaron kupić? Podczas gotowania idealnie sprawdzi się makaron produkowany z semoliny, czyli mąki uzyskanej z odmiany pszenicy twardej durum. Ma charakterystyczny, złotawy kolor, a zawarte w nim proteiny sprawiają, że łatwiej przygotować go al dente. Typowo "polskie" makarony produkuje się pszenicy miękkiej (uprawianej w chłodniejszych krajach) i często z dodatkiem jajek. Jest bardzo jasny, zawiera więcej kalorii, a do tego bardzo szybko się rozgotowuje.

Najzdrowszy jest makaron razowy, bezjajeczny, pełnoziarnisty. Zawiera więcej witamin z grupy B oraz fosforu, żelaza, cynku i magnezu. Do tego także ma mniej kalorii (95 kcal po ugotowaniu). Na koniec dodamy jedynie, że we Włoszech występuje ok. 350 różnych kształtów makaronów. Warto poznać chociaż część z nich.

qk

fot. sxc.hu

dlmmf2f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlmmf2f
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj