Trwa ładowanie...

Dlaczego warto sięgać po czarną fasolę?

Po ugotowaniu ma kremową konsystencję i bogaty, lekko słodki smak. Świetnie sprawdza się nie tylko w daniach kuchni meksykańskiej, z powodzeniem można ją wykorzystać nawet podczas przyrządzania lubianej przez Polaków fasolki po bretońsku. Zaletą czarnej fasoli są również wysokie wartości odżywcze.

Czarna fasola stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białkaCzarna fasola stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białkaŹródło: 123RF
d21bv4y
d21bv4y

To jedna z blisko 500 odmian fasoli. Z badań archeologicznych wynika, że fasola czarna, zwana również żółwią, gościła w jadłospisie mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej już 7 tysięcy lat temu. Szczególną popularnością cieszyła się na terenie obecnego Meksyku, gdzie nadal stanowi ważny składnik diety – przyrządza się z niej rozmaite pasty, zupy czy gulasze.

Po wojnie meksykańsko-amerykańskiej (1846-1848) czarną fasolę zaczęto uprawiać na dużą skalę w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza Arizonie, Nowym Meksyku, Teksasie i Luizjanie. Do dziś znajdziemy ją w licznych tutejszych przysmakach, choćby sławnych burrito albo chilli con carne.

Czarną fasolą zajadają się także Kubańczycy (jednym z ulubionych dań na "wyspie jak wulkan gorącej" jest arroz congri, czyli czarna fasola z ryżem), Brazylijczycy (za potrawę narodową uznają feijoadę – gulasz z czarnej fasoli oraz licznych dodatków, m.in. krewetek, suszonego mięsa, ozorów wieprzowych czy wędzonych kiełbasek) oraz Wenezuelczycy(ich tradycyjnym przysmakiem jest pabellón criollo – czarna fasola z ryżem, duszoną wołowiną oraz… smażonymi bananami).

Co przygotować z konserwowej fasoli?

Produkt ceni się również w Azji. Mieszkańcy Indii czy Wietnamu chętnie sięgają m.in. po fermentowaną czarną fasolę – bazę pysznego sosu do potraw z owoców morza i warzyw. Z tego typu specjałami sprzedawanymi w Polsce trzeba jednak uważać, ponieważ fasola często bywa zastępowana w nich czarną odmianą soi.

d21bv4y

Czarna fasola – wartości odżywcze

Jak wszystkie rośliny strączkowe również czarna fasola stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, charakteryzującego się szczególnie korzystnym dla naszego zdrowia profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych i wykazują działanie zasadotwórcze. Fasolowe białko nie wpływa tak niekorzystnie na utratę wapnia jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Ciemny kolor ziarenek to zasługa wysokiego stężenia antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy stymulujących system odpornościowy, działających przeciwzapalnie, a także wpływających ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że te roślinne barwniki przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i pozytywnie działają na wzrok.

Fasola czarna dostarcza dużo błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, przyspiesza metabolizm i reguluje perystaltykę jelit. Kryje solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz świetnie wpływają na samopoczucie).

Czarna odmiana fasoli jest też bogatym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, a także cynku, miedzi oraz rzadko występującego w naszym pożywieniu molibdenu. Ten niedoceniany pierwiastek jest istotnym uczestnikiem procesów trawiennych, wchodzi w skład enzymów niezbędnych do prawidłowego przyswajania żelaza (pomaga zapobiegać anemii), poprawia nastrój, uczestniczy w metabolizmie tłuszczy i węglowodanów oraz syntezie tauryny – aminokwasu przyśpieszającego regenerację mięśni po wysiłku oraz wpływającego na ośrodkowy układ nerwowy (zwiększa funkcje poznawcze i pomaga w nauce).

d21bv4y

Czarna fasola w kuchni

To bardzo wdzięczny produkt kulinarny, ale wymagającego odpowiedniego traktowania. By z fasoli czarnej wydobyć głębię smaku należy ją wcześniej wymoczyć w wodzie (przez przynajmniej 12 godzin), następnie przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować przez około godzinę. Co ważne, wodę solimy dopiero pod koniec gotowania.

Jak czarną fasolę wykorzystać w kuchni? Świetnie sprawdza się w rozmaitych daniach wegańskich i wegetariańskich – można z niej przygotować pasty, bezmięsne kotlety czy pasztety, zapiekanki, sosy lub bezglutenowe ciasta. Jędrne ziarna świetnie pasują do sałatek.

Czarna fasola doskonale komponuje się także z mięsem. Gdy dodamy ją do wołowiny podsmażonej z cebulą, czosnkiem i marchewką, po czym zalejemy bulionem, wzbogacimy kukurydzą z puszki, przyprawimy solą, pieprzem oraz chili i ugotujemy aż mięso stanie się miękkie, otrzymamy pyszną i pożywną zupę w stylu meksykańskim. Czarna fasola świetnie sprawdzi się również jako składnik farszu do burrito (wystarczy usmażyć ją z cebulą, papryczką chili i żółtym serem).

d21bv4y

Produkt wzbogaci też różne dania jednogarnkowe, ze słynnym meksykańskim chili con carne na czele. Jak je przygotować? Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mieloną wołowinę oraz przyprawy: chili, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę, oregano i kmin rzymski. Gdy mięso się podsmaży dokładamy passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowaną czarną fasolę. Dusimy około 30-40 minut. Podajemy z ryżem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21bv4y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21bv4y
Więcej tematów