Dlaczego warto sięgać po czarną fasolę?

Po ugotowaniu ma kremową konsystencję i bogaty, lekko słodki smak. Świetnie sprawdza się nie tylko w daniach kuchni meksykańskiej, z powodzeniem można ją wykorzystać nawet podczas przyrządzania lubianej przez Polaków fasolki po bretońsku. Zaletą czarnej fasoli są również wysokie wartości odżywcze.

Czarna fasolaCzarna fasola stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białka
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedna z blisko 500 odmian fasoli. Z badań archeologicznych wynika, że fasola czarna, zwana również żółwią, gościła w jadłospisie mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej już 7 tysięcy lat temu. Szczególną popularnością cieszyła się na terenie obecnego Meksyku, gdzie nadal stanowi ważny składnik diety – przyrządza się z niej rozmaite pasty, zupy czy gulasze.

Po wojnie meksykańsko-amerykańskiej (1846-1848) czarną fasolę zaczęto uprawiać na dużą skalę w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza Arizonie, Nowym Meksyku, Teksasie i Luizjanie. Do dziś znajdziemy ją w licznych tutejszych przysmakach, choćby sławnych burrito albo chilli con carne.

Czarną fasolą zajadają się także Kubańczycy (jednym z ulubionych dań na "wyspie jak wulkan gorącej" jest arroz congri, czyli czarna fasola z ryżem), Brazylijczycy (za potrawę narodową uznają feijoadę – gulasz z czarnej fasoli oraz licznych dodatków, m.in. krewetek, suszonego mięsa, ozorów wieprzowych czy wędzonych kiełbasek) oraz Wenezuelczycy(ich tradycyjnym przysmakiem jest pabellón criollo – czarna fasola z ryżem, duszoną wołowiną oraz… smażonymi bananami).

Co przygotować z konserwowej fasoli?

Produkt ceni się również w Azji. Mieszkańcy Indii czy Wietnamu chętnie sięgają m.in. po fermentowaną czarną fasolę – bazę pysznego sosu do potraw z owoców morza i warzyw. Z tego typu specjałami sprzedawanymi w Polsce trzeba jednak uważać, ponieważ fasola często bywa zastępowana w nich czarną odmianą soi.

Czarna fasola – wartości odżywcze

Jak wszystkie rośliny strączkowe również czarna fasola stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, charakteryzującego się szczególnie korzystnym dla naszego zdrowia profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych i wykazują działanie zasadotwórcze. Fasolowe białko nie wpływa tak niekorzystnie na utratę wapnia jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Ciemny kolor ziarenek to zasługa wysokiego stężenia antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy stymulujących system odpornościowy, działających przeciwzapalnie, a także wpływających ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że te roślinne barwniki przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i pozytywnie działają na wzrok.

Fasola czarna dostarcza dużo błonnika, który wspiera pracę układu trawiennego, przyspiesza metabolizm i reguluje perystaltykę jelit. Kryje solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych (obniżają poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz świetnie wpływają na samopoczucie).

Czarna odmiana fasoli jest też bogatym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, a także cynku, miedzi oraz rzadko występującego w naszym pożywieniu molibdenu. Ten niedoceniany pierwiastek jest istotnym uczestnikiem procesów trawiennych, wchodzi w skład enzymów niezbędnych do prawidłowego przyswajania żelaza (pomaga zapobiegać anemii), poprawia nastrój, uczestniczy w metabolizmie tłuszczy i węglowodanów oraz syntezie tauryny – aminokwasu przyśpieszającego regenerację mięśni po wysiłku oraz wpływającego na ośrodkowy układ nerwowy (zwiększa funkcje poznawcze i pomaga w nauce).

Czarna fasola w kuchni

To bardzo wdzięczny produkt kulinarny, ale wymagającego odpowiedniego traktowania. By z fasoli czarnej wydobyć głębię smaku należy ją wcześniej wymoczyć w wodzie (przez przynajmniej 12 godzin), następnie przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować przez około godzinę. Co ważne, wodę solimy dopiero pod koniec gotowania.

Jak czarną fasolę wykorzystać w kuchni? Świetnie sprawdza się w rozmaitych daniach wegańskich i wegetariańskich – można z niej przygotować pasty, bezmięsne kotlety czy pasztety, zapiekanki, sosy lub bezglutenowe ciasta. Jędrne ziarna świetnie pasują do sałatek.

Czarna fasola doskonale komponuje się także z mięsem. Gdy dodamy ją do wołowiny podsmażonej z cebulą, czosnkiem i marchewką, po czym zalejemy bulionem, wzbogacimy kukurydzą z puszki, przyprawimy solą, pieprzem oraz chili i ugotujemy aż mięso stanie się miękkie, otrzymamy pyszną i pożywną zupę w stylu meksykańskim. Czarna fasola świetnie sprawdzi się również jako składnik farszu do burrito (wystarczy usmażyć ją z cebulą, papryczką chili i żółtym serem).

Produkt wzbogaci też różne dania jednogarnkowe, ze słynnym meksykańskim chili con carne na czele. Jak je przygotować? Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mieloną wołowinę oraz przyprawy: chili, pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę, oregano i kmin rzymski. Gdy mięso się podsmaży dokładamy passatę pomidorową, pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowaną czarną fasolę. Dusimy około 30-40 minut. Podajemy z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów