Puszyste i delikatne kotlety mielone. Jeden nietypowy składnik

Kotlety mielone to jedno z tych dań klasyki polskiej kuchni, na które każdy ma swój własny sposób. Jedno jest niezmienne: kotlet powinien być lekki i puszysty. Patentów na to jest wiele, ale spośród nich zwłaszcza jeden zasługuje na uwagę. Ten nietypowy składnik sprawi, że kotlety mielone będą idealne.

Kotlety mielone posypane natką pietruszkiKotlety mielone powinny być puszyste i delikatne
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Puszyste i delikatne kotlety mielone – mięso

Co w kotletach mielonych jest najwspanialsze? Że można je wykonać właściwie z każdego mielonego mięsa, a i tak będą pyszne. Wołowina, dziczyzna, cielęcina, indyk, kurczak, wieprzowina – szynka, łopatka, karkówka. Wybór jest ogromny. Mniej ortodoksyjni fani mielonych powiedzą, że kotletem mielonym można nazwać także kotlety z mielonego mięsa ryby czy kotlety z mięsa siekanego.

O ile sam rodzaj mięsa to kwestia upodobań, o tyle proporcje są już istotne – tak jak tłuste mięsa nie nadają się na kotlety mielone, tak i chude (np. polędwica) nie będą dobrym wyborem. Za to zmieszanie dwóch gatunków jest zdecydowanie wskazane – ten trik może znacząco poprawić smak kotleta mielonego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do chudej wieprzowej szynki dodać mielonej karkówki, a nawet podgardla. Zresztą podgardle dodaje się nawet do kotletów rybnych – w tej bardzo starej recepturze na mielone smak wieprzowiny jest niewyczuwalny.

Puszyste i delikatne kotlety mielone – cebula i czosnek

W najbardziej tradycyjnej wersji mielone zawierają drobno posiekaną cebulę – według niektórych koniecznie surową, dla innych jest to niedopuszczalne i cebula musi być zeszklona lub nawet skarmelizowana. Niezależnie od sposobu obróbki – cebula jest obowiązkowym punktem przygotowania mielonych. Podobnie jak czosnek – już jeden mały ząbek, starty na tarce o małych oczkach, znacząco poprawia smak kotleta.

Mielone w nowoczesnej odsłonie to nie tylko czosnek i cebula – okazuje się, że ten typ kotleta chętnie przyjmuje wszelkie modyfikacje związane z dodaniem do mięsa mielonego startych na tarce, posiekanych czy duszonych warzyw. Może to być cukinia, papryka, surowy burak, biała kapusta, por i wiele innych. Ten szczególny patent jest bardzo dobrze znany zwłaszcza mamom, pragnącym przemycić porcję warzyw swoim pociechom.

Świetnie sprawdza się także dodatek grzybów – poczciwych smażonych pieczarek czy aromatycznych zmielonych w młynku suszonych borowików.

Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać

Puszyste i delikatne kotlety mielone – przyprawy

Tradycjonaliści uznają, że wystarczy sól i pieprz. Entuzjaści nowoczesnej kuchni chętnie będą eksperymentować z ziołami kuchni włoskiej czy przyprawami Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Tymianek, rozmaryn, cząber – będą pasować do mielonych z wieprzowiny, a mielone wołowe udźwigną intensywny aromat kuminu, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej oraz ostre nuty pikantnej papryki czy sosów takich jak Sambal Oelek czy Srirarcha.

Do drobiu można dodać orzeźwiającą skórkę limonki i nasze poczciwe zioła – pietruszkę, szczypiorek, koperek.

Puszyste i delikatne kotlety mielone – panierka

W kwestii panierki większość przyklaśnie bułce tartej – kotlet mielony nie przepada za eksperymentami z panierką z orzechów. Grubość i wielkość tego rodzaju kotleta sprawiają, że panierka może się przypalać, stąd lepiej zachować umiar.

Za to warto wspomnieć, że w wersji alternatywnej mielone można panierować w mące pszennej – i niczym więcej. Niektórym może to przywodzić na myśl obsmażanie pulpetów przed wrzuceniem ich na bulion, jednak na pewno smak takiego mielonego wart jest wypróbowania.

Puszyste i delikatne kotlety mielone – jeden, nietypowy składnik

A jakie triki na puszystość i lekkość mielonego mają jego fani? Na pewno mięso należy bardzo dobrze wyrobić, wtłaczając w nie powietrze i pilnując, by przyprawy i dodatki zostały dobrze rozprowadzone po masie mięsnej. Niektórzy dodają bulion lub wodę – w takiej ilości, by mięso stało się po wyrobieniu lśniące i sprężyste.

Co jeszcze sprawi, że kotlety będą miękkie i puszyste? Śmietana lub jogurt naturalny. Wystarczy 1-2 łyżki na 500 g mięsa, by osiągnąć maślany smak. À propos – także dodatek klarowanego masła wpływa pozytywnie na strukturę mięsa, oczywiście pod warunkiem, że na kotlety wybierzemy mięso stosunkowo chude (najlepiej drób lub cielęcinę).

Jednak niewątpliwie najciekawszym ze sposobów na puszyste i lekki mielone jest dodanie do nich surowego, startego na drobnych oczkach, ziemniaka. Wystarczą 2 średnie ziemniaki na 500 g mięsa mielonego (dobrze by były to ziemniaki z dużą zawartością skrobi). Po starciu ziemniaki trzeba dokładnie wymieszać z masą mięsną, a następnie smażyć jak klasyczne mielone z małą różnicą. Należy pamiętać, że takie kotlety smażą się nieco dłużej, a pod koniec wymagają zmniejszenia ognia i nakrycia patelni pokrywką.

Sposób ten znany jest zwłaszcza na Podlasiu, gdzie tradycję dodawania startych ziemniaków do mięsa kultywuje się po dziś dzień.

Kotlety mielone na desce do krojenia
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany