Trwa ładowanie...
Rafał Natorski

Dlaczego warto gotować makaron al dente?

Niewiele jest rzeczy mniej smacznych niż rozgotowany makaron. Żeby nie przekroczyć granicy, kiedy makaron staje się zbyt miękki i niweczy trud włożony w przygotowanie posiłku, Włosi gotują makaron al dente, czyli na półtwardo.

Share
Dlaczego warto gotować makaron al dente?
Źródło: 123RF
d2ycrvq

Al dente po włosku dosłownie znaczy "na ząb". Lecz, co ważniejsze, wyrażenie jest także synonimem słowa "niedogotowany". To dobrze oddaje istotę rzeczy, makaron al dente wyciąga się bowiem z wody przed pełnym ugotowaniem. Nam, Polakom może wydawać się to dziwne – mamy skłonność do rozgotowywania potraw. Tymczasem Włosi ściśle przestrzegają czasu gotowania, pilnując, by nie przekroczyć go choćby o minutę. Wolą makaron odcedzić za wcześnie niż zbyt późno.

Al dente – o co w tym chodzi?

Skąd pomysł, by makaron wyciągać z wody niedogotowany? Wystarczy choć raz przyrządzić go w ten sposób, aby poczuć wyraźną różnicę – w smaku oraz konsystencji. Makaron al dente jest jędrny, sprężysty, a przez to znacznie smaczniejszy od makaronu, który gotuje się dłużej, a który łatwo rozgotować.

d2ycrvq

W przypadku makaronu al dente chodzi zresztą nie tylko o smak. Jest on po prostu zdrowszy. Gotowany długo makaron stanowi bogate źródło węglowodanów. Po jego spożyciu następuje skok cukru we krwi. Tymczasem makaron al dente ma niski indeks glikemiczny (IG = ok. 40, podczas gdy indeks glikemiczny długo gotowanego makaronu z mąki pszennej wynosi aż 70). Oznacza to, że jedząc makaron ugotowany na półtwardo, nie dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny. Największym błędem – dla zdrowia i walorów smakowych – jest rozgotowywanie makaronu, czyli trzymanie go na ogniu ponad 15 minut.

Zobacz także: Przygotuj tak makaron, a nie przytyjesz. Prosty sposób:

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym stanowi jeden z elementów profilaktyki cukrzycy, otyłości oraz chorób serca. To samo tyczy się ryżu czy kaszy.

Warto pamiętać, że jeśli makaron podajemy z sosem – a tak przecież jest najczęściej – dogotuje się on jeszcze, gdy wszystko razem połączysz w rondlu bądź na patelni. Tylko odcedzając makaron al dente, zyskujesz pewność, że gdy trafi na talerz, będzie miał optymalną twardość.

d2ycrvq

Jak ugotować makaron al dente?

• Zagotuj wodę według proporcji podanych na opakowaniu – najczęściej jest to 1 l wody na 100 g makaronu. Wody nie powinno być za mało; warto również postarać się o to, by garnek był odpowiednio duży.
• Posól według uznania. Uwaga! Włosi często solą wodę dopiero w momencie wrzenia. Dzięki temu gotuje się ona szybciej.
• Nie dodawaj do wody oleju, myśląc, że dzięki temu makaron się nie sklei. To mit i takie postępowanie nie ma żadnego uzasadnienia. Olej ma inną gęstość niż woda, dlatego będzie unosił się na jej powierzchni. Poza tym śliski makaron nie połączy się właściwie z sosem.
• Wrzuć porcję makaronu na wrzątek – nie wcześniej.
• Gotuj według wskazówek na opakowaniu. Żeby makaron był al dente, trzeba gotować go o kilka minut krócej (najczęściej 5–10 minut; czas gotowania zależy od kształtu, grubości i rodzaju mąki).
• W międzyczasie kilka razy przemieszaj makaron. Gotowanie pod przykryciem nie jest konieczne.
• Dla pewności, przed wyciągnięciem makaronu z wody, spróbuj go. Jeśli jest jędrny, ale nie twardy – ugotował się al dente.
• Makaron odcedź, w razie potrzeby zachowując ok. szklankę wody z gotowania, która przyda się, jeśli przygotowujesz sos (woda po makaronie poprawi jego konsystencję i smak, szczególnie gdy okazał się zbyt gęsty).
• Nie przelewaj makaronu wodą, to zbędna czynność. W ten sposób stracisz skrobię, dzięki której makaron łączy się z sosem w idealną całość.
• Jeśli podajesz makaron z sosem, zrób to po włosku: całość wymieszaj w rondlu lub na patelni i dopiero przełóż na talerz (w Polsce bardzo często najpierw wykłada się makaron, a sos dopiero potem).
• Oprósz danie ulubionym serem, skrop dobrą oliwą i udekoruj świeżymi ziołami.

Dla zdrowia najlepiej wybierać makaron wyprodukowany z pełnych ziaren. Zawiera on m.in. magnez, żelazo, fosfor, mangan, miedź, cynk. Ma najkorzystniejszy indeks glikemiczny w porównaniu do pozostałych makaronów.

I jeszcze jedno: pamiętaj, by makaron zawsze przygotowywać na świeżo i nigdy go nie odgrzewać. Jeśli chcesz wcześniej zrobić obiad albo kolację, najpierw przygotuj sos czy dodatki, a makaron ugotuj w ostatniej chwili i podaj od razu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ycrvq

Podziel się opinią

Share
d2ycrvq
d2ycrvq
Więcej tematów