Kuchnia włoska po polsku. Najczęstsze błędy

Kuchnia włoska jest uwielbiana przez ludzi na całym świecie. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Chociaż sami w domu często przygotowujemy spaghetti bolognese lub zamawiamy pizzę, nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo różnią się te dania od tych tradycyjnych, serwowanych we włoskich knajpach.

Makaron tagliatelle z sosem bolońskim
Źródło zdjęć: © 123RF

Włosi mogliby złapać się za głowę, gdyby zobaczyli niektóre modyfikacje ich kuchni. Przygotowując włoskie posiłki, popełniamy błędy, które z łatwością możemy wyeliminować. Wynikają one z przyzwyczajeń, lenistwa lub po prostu niewiedzy.

Sos boloński, ale z jakim makaronem?

Według Włochów każdy makaron ma swoje przeznaczenie i jego wybór nie jest przypadkowy. Przygotowując sos boloński, powinniśmy użyć do niego makaronu tagliatelle, czyli cienkie wstążki. Makaron spaghetti połączony z pomidorowym sosem to wymysł Zachodu. Jak sama nazwa wskazuje sos boloński pochodzi z Bolonii, a makaron spaghetti z Neapolu, dlatego we Włoszech dostaniemy danie Tagiatelle Bolognese.

Sekret sosu

Tradycyjna carbonara to sos przygotowany na bazie jajek oraz sera z dodatkiem pancetty, czyli dojrzewającego boczku. W zmodyfikowanych przepisach można zauważyć, że do sosu dodawana jest śmietana. To częsty błąd występujący podczas przygotowywania tej potrawy.

Zobacz także: Włoskie cannelloni z nietypowym farszem:

Dobrze ugotowany makaron to podstawa

Chociaż gotowanie makaronu to z pozoru prosta czynność, tak naprawdę trudno wyłapać moment, kiedy jest on al dente. Włosi nie mają problemu z rozpoznaniem smaku dobrze ugotowanego makaronu. Dla mniej wprawionych kucharzy istnieje prosty trik, który pomoże im w ocenie poziomu miękkości ich pasty. Aby to sprawdzić, wystarczy przykleić makaron do kafelkowej ściany. Jeżeli się trzyma, oznacza, że jest wystarczająco ugotowany i sos z łatwością go obklei.

Podczas przyrządzania makaronu ważna jest wielkość garnka, w którym gotujemy oraz proporcje soli do makaronu. Naczynie powinno być duże. Jeśli chodzi o sól, powinniśmy zachować proporcje 10 g soli na każde 100 g makaronu. Mieszając sos na patelni z makaronem, można go nieco rozcieńczyć wodą, w której gotowany był makaron.

Z sosem czy oliwą?

Pizzerie z rzekomo włoską pizzą spotykamy na każdym korku. Niestety wiele z nich decyduje się na dostosowanie do Polaków. O pomstę do nieba wołają sosy serwowane w większości polskich pizzerii. Zamawiając to danie we Włoszech, zostanie podane co najwyżej z oliwą, która służy do delikatnego skropienia.

Kuchnia włoska łączy w sobie dania wegetariańskie, mięsne oraz z owocami morza. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto jednak przygotowywać dania z Italii według włoskich tradycyjnych przepisów, aby wydobyć z nich najlepszy smak i zrozumieć kuchnię słonecznych Włoch.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja