Dietetyk: jajko nie takie straszne, jak je malują

Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

Dietetyk: jajko nie takie straszne, jak je malują
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

"Jaj nie należy demonizować tylko dlatego, że posiadają cholesterol. Zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe - Omega-3 i Omega-6 neutralizują działanie cholesterolu. Ponadto struktura tych kwasów w jaju jest niemal taka sama jak w naszym mózgu. Dlatego czasem mówi się o jajku, że jest to białko wzorcowe" - wyjaśnia dietetyk Alicja Kalińska.

Niemal 75 procent jajka stanowi woda. 12 procent to białko, a 10 procent - tłuszcz. Zawartość cholesterolu w jajku to około 0,42 procent, a węglowodanów - 1,1 procent.

"Jajka mają w sobie dobre kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, E i B12. Ich spożywanie zabezpiecza m.in. przed niedokrwistością. Jajka zawierają również beta-karoten, są bogatym źródłem fosforu, żelaza, wapnia i fluoru. Mają również lecytynę, która świetnie wspomaga pracę mózgu i wpływa pozytywnie na pamięć" - wylicza Kalińska.
Minusem jaj jest oczywiście cholesterol. Jedno jajko zawiera 300 miligramów tego związku, czyli pokrywa całe dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten związek.

Kalińska dodaje, że na liczbę spożywanych jajek, powinny uważać osoby, które jedzą dużo czerwonego mięsa. Jeśli podstawę pożywienia stanowią drób i ryby, to można sobie wówczas pozwolić na jedzenie ich więcej.

Pozytywny wpływ na organizm ma nie tylko białko, ale również żółtko, które zawiera bardzo dużo witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i wspomnianą już lecytynę.

Kalińska wyjaśnia, że przy świątecznym stole należy zwrócić uwagę na sposób podania jaj. Jajka faszerowane, jeśli zawierają np. smażoną cebulę, smażone pieczarki, stanowią niezdrową "bombę" kaloryczną. Może być nią również typowa dla świąt i bogata w składniki sałatka jarzynowa, przede wszystkim ze względu na dużą ilość majonezu.

"Przy wielkanocnym stole warto zwrócić uwagę na rodzaj podawanych potraw. Nawet jeśli spożyjemy więcej kalorii, ale ze związków takich jak białko, to organizm nie wbuduje ich w tkankę tłuszczową" - wyjaśnia Kalińska.

(PAP)

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm