Dieta antystresowa

W okresach napięcia potrzeby żywieniowe człowieka są większe. Lecz nie można spożywać wszystkiego, co nam wpadnie w ręce, bo możemy jedynie pogorszyć swój nie najlepszy stan psychiczny. Co zatem należy jeść przede wszystkim?

Dieta antystresowa

/ 11Nerwy na wodzy

Obraz
© Thinkstock

Życie w ciągłym napięciu powoduje, że nasze nerwy codziennie narażone są na spory wysiłek. Czasem nasz organizm nie wytrzymuje presji i zaczyna się buntować. Nienaturalnie wysoki poziom hormonów stresu we krwi, podwyższony poziom glukozy i cholesterolu czy szalejące neuroprzekaźniki zwiększają ryzyko wystąpienia schorzeń serca, wrzodów żołądka, astmy i prawdopodobnie także niektórych nowotworów. Stres atakuje system odpornościowy organizmu, więc częściej zapadamy wtedy na infekcje dróg oddechowych i inne schorzenia. Dlatego tak ważna jest w tym okresie pełnowartościowa dieta.
W okresach napięcia potrzeby żywieniowe człowieka są większe. Lecz nie można spożywać wszystkiego, co nam wpadnie w ręce, bo możemy jedynie pogorszyć swój nie najlepszy stan psychiczny. Co zatem należy jeść przede wszystkim?

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Białkiem w stres

Obraz
© Thinkstock

Gdy jesteśmy zestresowani wzrasta zapotrzebowanie organizmu na białko, które oprócz węglowodanów i tłuszczów należy do podstawowych składników pokarmowych. Powinno być to białko pełnowartościowe, czyli takie, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (organizm ich nie syntezuje samodzielnie, więc muszą być dostarczone z pożywieniem). Znajduje się ono w jajkach, mięsie, serze, mleku, jogurtach. Natomiast w roślinach obecne jest białko niepełnowartościowe.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Łącz produkty

Obraz
© Thinkstock

Dobrym sposobem podniesienia wartości białkowej pokarmu w diecie antystresowej jest łączenie produktów roślinnych zawierających uzupełniające się aminokwasy egzogenne. Na przykład dzięki spożywaniu ryżu z mlekiem otrzymujemy o 30 proc. więcej białka niż w przypadku oddzielnego spożycia tych produktów. Z kolei połączenie fasoli z ryżem daje jeszcze więcej - aż 43 proc. białka - w stosunku do ilości białka zawartego w każdym z tych produktów spożywanych oddzielnie. Rośliny strączkowe uzupełniają wartość białkową ryżu, kasz, makaronu, kukurydzy, mąki, płatków owsianych, orzechów, nasion słonecznikowych itp.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Szukaj witaminy C

Obraz
© Thinkstock

Stres zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C. I nie jest to przypadkowe - poziom tej witaminy w organach wydzielających hormony stresu jest znacznie wyższy niż w innych tkankach czy narządach naszego ciała i ulega wyraźnemu zmniejszeniu pod wpływem napięcia towarzyszącego stresowi. Witamina C znajduje się w dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, papryce, cytrusach, brukselce, kalafiorze, szpinaku, truskawkach, kiwi, pomidorach, kapuście (również kiszonej), aceroli, ziemniakach, ananasach, jagodach, melonach, jeżynach, poziomkach.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11One też pomogą

Obraz
© Thinkstock

W diecie nie może zabraknąć takich witamin jak: D, E i z grupy B. Niedobór witaminy D potęguje stres i sprzyja depresji. Znajdziemy ją w rybach (śledź, węgorz, dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki), żółtku jaja, serze żółtym, mleku, wątrobie, tranie.

Witamina E jest jedną z witamin chroniących system nerwowy i układ odpornościowy. Znajduje się w olejach roślinnych (sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, z orzechów), a także w migdałach, margarynie, jajach, marchewkach, orzechach, kiełkach pszenicy, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych zielonolistnych warzywach.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Pamiętaj o orzechach

Obraz
© Thinkstock

Z kolei witaminy z grupy B są niezbędne, byśmy umieli radzić sobie z sytuacjami stresowymi i zachowali równowagę psychiczną. Obecne są one w zielonych warzywach liściastych, ciemnym pieczywie, czosnku, cebuli, orzechach, wątróbce, jajkach, przetworach mlecznych, podrobach.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Magnez - pierwiastek życia

Obraz
© Thinkstock

Antystresowym pierwiastkiem jest magnez, często nazywany "pierwiastkiem życia". Katalizuje on wiele procesów życiowych, jest czynnikiem wzrostu, regeneruje żywe komórki, a co ważne z punktu widzenia osób zestresowanych, przywraca równowagę psychiczną, pomaga uporać się z nerwami, łagodzi i uspokaja, jest dobry na sen. Na 1 kg masy ciała zaleca się ok. 5 mg magnezu dziennie. Jego niedobór sprzyja chorobom psychicznym i nerwicom.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Bogate w magnez

Obraz
© Thinkstock

Wśród artykułów bogatych w magnez są: kakao, czekolada (najlepiej gorzka), migdały, orzechy brazylijskie i włoskie, soja, jęczmień, mąka razowa, kukurydza, ryż. Pokarmy o umiarkowanej zawartości magnezu to: makrele, łososie, śledzie, makaron, mąka pszenna, ryż biały, banany, rodzynki, suszone śliwki, suszone brzoskwinie, groch, seler, ziemniaki w skórce. Pierwiastek ten występuje także w ziołach, a jego bogatszym źródłem są m.in. wrotycz balsamiczny, fiołek trójbarwny, przytulia biała, przelot złocisty, bobrek trójlistny, korzeń czarnego dzikiego bzu, dzika róża (kora i owoc).

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

/ 11Żelazo potrzebne

Obraz
© Thinkstock

Zmniejszenie zaopatrzenia organizmu w tlen, a w konsekwencji uczucie zmęczenia, zdenerwowania i trudności z koncentracją powoduje niedostateczna ilość żelaza. Występuje w wielu produktach roślinnych i zwierzęcych, a przede wszystkim w: pokrzywie, natce pietruszki, orzechach, produktach zbożowych z żyta i owsa, migdałach, warzywach strączkowych. Bardzo dobrym źródłem żelaza są podroby (wątróbka, ozór, nerki), śliwki suszone, rodzynki, żółtko, drożdże, kakao. Dla lepszego przyswajania tego pierwiastka można ssać witaminę C (w ilości 0,5 g dziennie), ale pod warunkiem, że nie chorujesz na nadkwasotę.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

10 / 11Co jeszcze?

Obraz
© Thinkstock

Jeśli jesteśmy narażeni na stres, jedzmy banany, które zawierają cenne pierwiastki takie jak jod, magnez, potas, białko, a także witaminy C i PP. Cenne są orzechy, które zawierają kwas lanolinowy, likwidujący zniechęcenie, apatię i wzmacniający układ odpornościowy. "Antystresowy" skład ma kasza. Szukajmy też produktów zawierających potas (jego niedobór powoduje osłabienie koncentracji, nerwowość i zniechęcenie) - to m.in. suszone morele, pomidory, figi, awokado, ziemniaki. Nie zapomnijmy też o nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, które usprawniają pracę mózgu i wpływają na nasze samopoczucie. Obecne są w rybach, skorupiakach i olejach roślinnych.

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

11 / 11Tego unikaj

Obraz
© Thinkstock

Osoby zestresowane powinny unikać tłuszczu, cukru i kofeiny. Na przykład słodkie napoje zawierają bardzo dużo cukru, a dodatkowo również kofeinę zwiększają napięcie. Stres potęguje nadmiar słodyczy. Jeśli w nerwach tracimy apetyt, należy starać się jeść kilka (6-8) małych posiłków, a nie zmuszać się do zjadania dużych porcji. Natomiast osoby, które w czasie wzmożonego napięcia mają skłonność do objadania się, powinny sięgać po produkty o niskiej zawartości tłuszczu i zawsze mieć pod ręką coś zdrowego i pożywnego. Wskazane jest ograniczenie picia alkoholu do najwyżej pięciu słabych drinków tygodniowo; uspokajający efekt alkoholu jest krótkotrwały, a poza tym są to zbędne kalorie.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z książek:
"Apteka natury", Jadwiga Górnicka, Agencja Wydawnicza "Morex", Janki k. Warszawy, 2011
"Wpływ jedzenia na nastrój", Elizabeth Somer, wyd. Amber, Warszawa 1997

Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę