Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
To warzywo korzeniowe dawniej regularnie pojawiało się na stołach. Po latach zostało jednak wygryzione przez inne produkty i odeszło w zapomnienie. Pora przywrócić mu dawny blask — odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale też właściwościami odżywczymi.
Na pytanie, jak smakuje brukiew, wiele osób nie będzie znało odpowiedzi. To rzadkość nie tylko na talerzach, ale i warzywniakach. Popyt spadł, więc i podaż stała się mniejsza. Kiedy jednak przed laty wysoki poziom ubóstwa dawał się Polakom we znaki, brukiew na talerzach pojawiała się czasem nawet częściej niż ziemniak.
Brukiew była obowiązkowym składnikiem prostej, wiejskiej kuchni. Na Kaszubach trafiała do zupy o nazwie "żółte wreki", w innych regionach znanej jako zupa karpielowa. Jej odporność na niskie temperatury sprawiała, że można ją było przechowywać przez całą zimę, zapewniając dostęp do pożywienia w trudnych miesiącach. Dziś najczęściej trafia do paśnika trzody chlewnej, chociaż za granicą dalej ceni się jej smak i walory odżywcze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę
Właściwości brukwi
Brukiew jest źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pomaga także wyregulować poziom sodu w organizmie, dzięki czemu zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. W brukwi znaleźć można także witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale wraz z innymi antyoksydantami pomaga ochronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zapobiegać stanom zapalnym.
W brukwi znaleźć można również sporą ilość błonnika. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pomaga regulować wypróżnienia, jest skuteczny w profilaktyce zaparć i wspiera zdrowy mikrobiom jelit. Działa jak prebiotyk - jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. W brukwi znaleźć można także witaminę K i wapń, które wspierają kości.
Jak smakuje brukiew?
Brukiew, należąca do rodziny kapustowatych, jest często spożywana na surowo, podobnie jak kalarepa. W smaku przypomina zresztą to warzywo, więc świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Można ją również wykorzystać jako bazę do zup jarzynowych, zup, oraz gulaszy. Dzięki swojej twardej konsystencji brukiew doskonale sprawdza się w długo gotowanych daniach.
Brukiew świetnie nadaje się do pieczenia, a także jako zamiennik ziemniaków w postaci frytek czy purée.