Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita

To warzywo korzeniowe dawniej regularnie pojawiało się na stołach. Po latach zostało jednak wygryzione przez inne produkty i odeszło w zapomnienie. Pora przywrócić mu dawny blask — odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale też właściwościami odżywczymi.

Dawniej to warzywo zastępowało ziemniakiDawniej to warzywo zastępowało ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pytanie, jak smakuje brukiew, wiele osób nie będzie znało odpowiedzi. To rzadkość nie tylko na talerzach, ale i warzywniakach. Popyt spadł, więc i podaż stała się mniejsza. Kiedy jednak przed laty wysoki poziom ubóstwa dawał się Polakom we znaki, brukiew na talerzach pojawiała się czasem nawet częściej niż ziemniak.

Brukiew była obowiązkowym składnikiem prostej, wiejskiej kuchni. Na Kaszubach trafiała do zupy o nazwie "żółte wreki", w innych regionach znanej jako zupa karpielowa. Jej odporność na niskie temperatury sprawiała, że można ją było przechowywać przez całą zimę, zapewniając dostęp do pożywienia w trudnych miesiącach. Dziś najczęściej trafia do paśnika trzody chlewnej, chociaż za granicą dalej ceni się jej smak i walory odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Właściwości brukwi

Brukiew jest źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pomaga także wyregulować poziom sodu w organizmie, dzięki czemu zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. W brukwi znaleźć można także witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale wraz z innymi antyoksydantami pomaga ochronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zapobiegać stanom zapalnym.

Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo
Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo © Adobe Stock

W brukwi znaleźć można również sporą ilość błonnika. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pomaga regulować wypróżnienia, jest skuteczny w profilaktyce zaparć i wspiera zdrowy mikrobiom jelit. Działa jak prebiotyk - jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. W brukwi znaleźć można także witaminę K i wapń, które wspierają kości.

Jak smakuje brukiew?

Brukiew, należąca do rodziny kapustowatych, jest często spożywana na surowo, podobnie jak kalarepa. W smaku przypomina zresztą to warzywo, więc świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Można ją również wykorzystać jako bazę do zup jarzynowych, zup, oraz gulaszy. Dzięki swojej twardej konsystencji brukiew doskonale sprawdza się w długo gotowanych daniach.

Brukiew świetnie nadaje się do pieczenia, a także jako zamiennik ziemniaków w postaci frytek czy purée.

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Nie rzepakowy i nie oliwa z oliwek. Ten olej powinien być obowiązkowy w diecie seniorów
Nie rzepakowy i nie oliwa z oliwek. Ten olej powinien być obowiązkowy w diecie seniorów