Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita

To warzywo korzeniowe dawniej regularnie pojawiało się na stołach. Po latach zostało jednak wygryzione przez inne produkty i odeszło w zapomnienie. Pora przywrócić mu dawny blask — odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale też właściwościami odżywczymi.

Dawniej to warzywo zastępowało ziemniakiDawniej to warzywo zastępowało ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pytanie, jak smakuje brukiew, wiele osób nie będzie znało odpowiedzi. To rzadkość nie tylko na talerzach, ale i warzywniakach. Popyt spadł, więc i podaż stała się mniejsza. Kiedy jednak przed laty wysoki poziom ubóstwa dawał się Polakom we znaki, brukiew na talerzach pojawiała się czasem nawet częściej niż ziemniak.

Brukiew była obowiązkowym składnikiem prostej, wiejskiej kuchni. Na Kaszubach trafiała do zupy o nazwie "żółte wreki", w innych regionach znanej jako zupa karpielowa. Jej odporność na niskie temperatury sprawiała, że można ją było przechowywać przez całą zimę, zapewniając dostęp do pożywienia w trudnych miesiącach. Dziś najczęściej trafia do paśnika trzody chlewnej, chociaż za granicą dalej ceni się jej smak i walory odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Właściwości brukwi

Brukiew jest źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pomaga także wyregulować poziom sodu w organizmie, dzięki czemu zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. W brukwi znaleźć można także witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale wraz z innymi antyoksydantami pomaga ochronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zapobiegać stanom zapalnym.

Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo
Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo © Adobe Stock

W brukwi znaleźć można również sporą ilość błonnika. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pomaga regulować wypróżnienia, jest skuteczny w profilaktyce zaparć i wspiera zdrowy mikrobiom jelit. Działa jak prebiotyk - jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. W brukwi znaleźć można także witaminę K i wapń, które wspierają kości.

Jak smakuje brukiew?

Brukiew, należąca do rodziny kapustowatych, jest często spożywana na surowo, podobnie jak kalarepa. W smaku przypomina zresztą to warzywo, więc świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Można ją również wykorzystać jako bazę do zup jarzynowych, zup, oraz gulaszy. Dzięki swojej twardej konsystencji brukiew doskonale sprawdza się w długo gotowanych daniach.

Brukiew świetnie nadaje się do pieczenia, a także jako zamiennik ziemniaków w postaci frytek czy purée.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał