Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita

To warzywo korzeniowe dawniej regularnie pojawiało się na stołach. Po latach zostało jednak wygryzione przez inne produkty i odeszło w zapomnienie. Pora przywrócić mu dawny blask — odwdzięczy się nie tylko smakiem, ale też właściwościami odżywczymi.

Dawniej to warzywo zastępowało ziemniakiDawniej to warzywo zastępowało ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pytanie, jak smakuje brukiew, wiele osób nie będzie znało odpowiedzi. To rzadkość nie tylko na talerzach, ale i warzywniakach. Popyt spadł, więc i podaż stała się mniejsza. Kiedy jednak przed laty wysoki poziom ubóstwa dawał się Polakom we znaki, brukiew na talerzach pojawiała się czasem nawet częściej niż ziemniak.

Brukiew była obowiązkowym składnikiem prostej, wiejskiej kuchni. Na Kaszubach trafiała do zupy o nazwie "żółte wreki", w innych regionach znanej jako zupa karpielowa. Jej odporność na niskie temperatury sprawiała, że można ją było przechowywać przez całą zimę, zapewniając dostęp do pożywienia w trudnych miesiącach. Dziś najczęściej trafia do paśnika trzody chlewnej, chociaż za granicą dalej ceni się jej smak i walory odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Właściwości brukwi

Brukiew jest źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Pomaga także wyregulować poziom sodu w organizmie, dzięki czemu zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. W brukwi znaleźć można także witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność, ale wraz z innymi antyoksydantami pomaga ochronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zapobiegać stanom zapalnym.

Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo
Brukiew to zapomniane w Polsce warzywo © Adobe Stock

W brukwi znaleźć można również sporą ilość błonnika. Jest on niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pomaga regulować wypróżnienia, jest skuteczny w profilaktyce zaparć i wspiera zdrowy mikrobiom jelit. Działa jak prebiotyk - jest pożywką dla dobrych bakterii jelitowych. W brukwi znaleźć można także witaminę K i wapń, które wspierają kości.

Jak smakuje brukiew?

Brukiew, należąca do rodziny kapustowatych, jest często spożywana na surowo, podobnie jak kalarepa. W smaku przypomina zresztą to warzywo, więc świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i surówek. Można ją również wykorzystać jako bazę do zup jarzynowych, zup, oraz gulaszy. Dzięki swojej twardej konsystencji brukiew doskonale sprawdza się w długo gotowanych daniach.

Brukiew świetnie nadaje się do pieczenia, a także jako zamiennik ziemniaków w postaci frytek czy purée.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast