Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców

Gdy słońce praży, twoje pomidory w ogrodzie wołają o pomoc! Sama woda to za mało, by przetrwały upał i obficie owocowały. Odkryj mój sekretny, domowy nawóz z drożdży! To prosty płyn, dzięki któremu twoje pomidory będą rodzić jak szalone.

Domowy nawóz na piękne pomidoryDomowy nawóz na piękne pomidory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gdy temperatury szybują w górę, pomidory w moim ogrodzie potrzebują czegoś więcej niż tylko zwykłej wody. Dlatego od lat stosuję naturalny płyn, który wzmacnia krzaki, wspiera ich wzrost i zapewnia obfite zbiory. Ten domowy nawóz do pomidorów robi prawdziwe cuda – a przygotowanie go jest dziecinnie proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Pomidory w upałach potrzebują więcej niż wody

Upalne lato to czas próby nie tylko dla ludzi, ale też dla ogrodowych roślin. W moim warzywniku pomidory stanowią dumę sezonu, dlatego robię wszystko, by przetrwały najgorętsze dni w jak najlepszej kondycji. Sama woda niestety nie wystarcza – przy ponad 30 stopniach Celsjusza krzaczki narażone są na stres cieplny, który skutkuje słabszym kwitnieniem, mniejszymi owocami i większą podatnością na choroby.

Z tego powodu od jakiegoś czasu stosuję naturalny sposób, który pozwala mi jednocześnie podlewać i nawozić pomidory. To prosty roztwór na bazie drożdży, który nie tylko nawilża glebę, ale też dostarcza roślinom zestaw składników odżywczych niezbędnych do przetrwania w trudnych warunkach.

Domowy nawóz z drożdży – sekret dorodnych pomidorów

Zanim zacząłem stosować drożdże, moje pomidory różnie znosiły lato – raz owocowały obficie, innym razem przysychały na słońcu. Od kiedy sięgnąłem po ten naturalny nawóz, różnica jest ogromna. Pomidory mają soczyste, mięsiste owoce, a krzaki dosłownie uginają się od plonów.

W czym tkwi tajemnica? Drożdże to nie tylko produkt do wypieków – zawierają cenne witaminy z grupy B, biotynę, aminokwasy i mikroelementy takie jak magnez, potas, fosfor, cynk i żelazo. Dzięki nim poprawia się nie tylko kondycja nadziemnej części rośliny, ale przede wszystkim system korzeniowy. A jak wiadomo – im mocniejsze korzenie, tym lepsze pobieranie wody i składników mineralnych z gleby.

Drożdże stymulują wzrost, wspomagają kwitnienie i zwiększają naturalną odporność pomidorów na szkodniki oraz choroby grzybowe. To naturalna alternatywa dla chemicznych nawozów – tania, ekologiczna i niezwykle skuteczna.

Jak przygotowuję nawóz do pomidorów?

Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy rozpuścić 100 gramów świeżych drożdży w 10 litrach ciepłej (nie gorącej!) wody. Tak przygotowany roztwór odstawiam na godzinę – w tym czasie drożdże zaczynają działać i tworzą aktywną mieszankę odżywczą.

Przed podlewaniem rozcieńczam roztwór w proporcji: 1 szklanka mieszanki na 10 litrów wody. Taki nawóz stosuję raz na dwa-trzy tygodnie, wlewając go bezpośrednio pod korzeń – unikam moczenia liści, żeby nie sprowokować rozwoju chorób.

Ten prosty sposób sprawia, że moje pomidory rosną zdrowo i bujnie, nawet podczas największych upałów. To rozwiązanie, które z czystym sumieniem polecam każdemu ogrodnikowi – amatorowi i profesjonalistom.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast