Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd

Zamrażarka to jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów kuchennych – pozwala przechowywać żywność przez długie miesiące i zapobiega marnowaniu jedzenia. Jednak nie każdy wie, że nawet w ujemnych temperaturach mięso ma swoją "datę ważności".

Zamrożone mięsoZamrożone mięso
Źródło zdjęć: © Adobe

Mrożenie to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa, ale tylko pod warunkiem, że robisz to prawidłowo. Nieodpowiednio zamrożony lub zbyt długo przechowywany produkt może stracić swoje właściwości, a co gorsza – stać się zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, jak i na jak długo można mrozić różne rodzaje mięsa, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Różne rodzaje mięsa, różny czas przechowywania

Każdy rodzaj mięsa wymaga innego czasu przechowywania w zamrażarce, dlatego warto dokładnie datować pojemniki i woreczki. Dzięki temu łatwiej kontrolujesz świeżość produktów i masz pewność, że nie przekroczysz bezpiecznego czasu mrożenia. Dla przykładu – wołowinę i cielęcinę możesz bez obaw mrozić nawet do 8 miesięcy. Wieprzowina wytrzyma do 6 miesięcy, a schabowe czy gulasz również około pół roku.

Znacznie krócej – bo tylko 2 miesiące – należy trzymać mięso mielone, które szybko traci jakość. Jeszcze większej uwagi wymaga drób – maksymalny czas przechowywania to 3 miesiące, głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają. Również ryby nie nadają się do długotrwałego mrożenia. Ryby słodkowodne najlepiej zużyć po 3–4 miesiącach, by zachowały świeżość i smak.

Jak przechowywać mrożoną żywność?

Aby mrożona żywność zachowała świeżość i była bezpieczna do spożycia, trzeba zadbać o odpowiednie opakowanie. Najlepiej sprawdzają się szczelnie zamykane pojemniki plastikowe lub szklane i specjalne woreczki foliowe przeznaczone do mrożenia – szczególnie te z zamknięciem strunowym, idealne do dań z sosem. W przypadku potraw płynnych, takich jak zupy czy sosy, pamiętaj, by nie wypełniać pojemnika po brzegi – wystarczy do 3/4 wysokości, ponieważ podczas zamrażania ciecz zwiększa swoją objętość i może doprowadzić do pęknięcia naczynia lub rozszczelnienia zamknięcia.

Jak rozmrozić mięso?

Bezpieczne rozmrażanie to kluczowy etap, który wpływa na jego smak i wartości odżywcze. Najlepiej rozmrażać mięso powoli, w lodówce, co zapobiega namnażaniu bakterii i unikaj rozmrażania w temperaturze pokojowej, bo sprzyja to rozwojowi drobnoustrojów. Zbyt długie przechowywanie mięsa w zamrażarce może powodować białawy nalot, który co prawda nie szkodzi zdrowiu, lecz obniża jakość produktu. Warto też pamiętać, że raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie zamrażać – grozi to rozwojem bakterii i utratą jakości produktu.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary