Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd

Zamrażarka to jeden z najczęściej wykorzystywanych sprzętów kuchennych – pozwala przechowywać żywność przez długie miesiące i zapobiega marnowaniu jedzenia. Jednak nie każdy wie, że nawet w ujemnych temperaturach mięso ma swoją "datę ważności".

Zamrożone mięsoZamrożone mięso
Źródło zdjęć: © Adobe

Mrożenie to skuteczny sposób na przedłużenie trwałości mięsa, ale tylko pod warunkiem, że robisz to prawidłowo. Nieodpowiednio zamrożony lub zbyt długo przechowywany produkt może stracić swoje właściwości, a co gorsza – stać się zagrożeniem dla zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, jak i na jak długo można mrozić różne rodzaje mięsa, by uniknąć przykrych niespodzianek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Różne rodzaje mięsa, różny czas przechowywania

Każdy rodzaj mięsa wymaga innego czasu przechowywania w zamrażarce, dlatego warto dokładnie datować pojemniki i woreczki. Dzięki temu łatwiej kontrolujesz świeżość produktów i masz pewność, że nie przekroczysz bezpiecznego czasu mrożenia. Dla przykładu – wołowinę i cielęcinę możesz bez obaw mrozić nawet do 8 miesięcy. Wieprzowina wytrzyma do 6 miesięcy, a schabowe czy gulasz również około pół roku.

Znacznie krócej – bo tylko 2 miesiące – należy trzymać mięso mielone, które szybko traci jakość. Jeszcze większej uwagi wymaga drób – maksymalny czas przechowywania to 3 miesiące, głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają. Również ryby nie nadają się do długotrwałego mrożenia. Ryby słodkowodne najlepiej zużyć po 3–4 miesiącach, by zachowały świeżość i smak.

Jak przechowywać mrożoną żywność?

Aby mrożona żywność zachowała świeżość i była bezpieczna do spożycia, trzeba zadbać o odpowiednie opakowanie. Najlepiej sprawdzają się szczelnie zamykane pojemniki plastikowe lub szklane i specjalne woreczki foliowe przeznaczone do mrożenia – szczególnie te z zamknięciem strunowym, idealne do dań z sosem. W przypadku potraw płynnych, takich jak zupy czy sosy, pamiętaj, by nie wypełniać pojemnika po brzegi – wystarczy do 3/4 wysokości, ponieważ podczas zamrażania ciecz zwiększa swoją objętość i może doprowadzić do pęknięcia naczynia lub rozszczelnienia zamknięcia.

Jak rozmrozić mięso?

Bezpieczne rozmrażanie to kluczowy etap, który wpływa na jego smak i wartości odżywcze. Najlepiej rozmrażać mięso powoli, w lodówce, co zapobiega namnażaniu bakterii i unikaj rozmrażania w temperaturze pokojowej, bo sprzyja to rozwojowi drobnoustrojów. Zbyt długie przechowywanie mięsa w zamrażarce może powodować białawy nalot, który co prawda nie szkodzi zdrowiu, lecz obniża jakość produktu. Warto też pamiętać, że raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie zamrażać – grozi to rozwojem bakterii i utratą jakości produktu.

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące