Dieta anty-aging

Starzenie się jest czymś co w wielu z nas budzi obawy. Niektórym jest wręcz trudno zaakceptować fakt, że nie będą wiecznie młodzi. Na szczęście w dzisiejszych czasach można zrobić naprawdę sporo na rzecz tego, by żyć długo, w dobrym zdrowiu i kondycji.

Dieta anty-aging
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
3

Starzenie się jest czymś co w wielu z nas budzi obawy. Niektórym jest wręcz trudno zaakceptować fakt, że nie będą wiecznie młodzi. Na szczęście w dzisiejszych czasach można zrobić naprawdę sporo na rzecz tego, by żyć długo, w dobrym zdrowiu i kondycji.

Starzenie się jest procesem naturalnym i nieodwracalnym. Typowe jego przejawy to zmarszczki na powierzchni skóry, spadek sprawności fizycznej, problemy z pamięcią, gorsze funkcjonowanie narządów zmysłów (oczu, uszu, nosa, itp.) oraz układu trawiennego czy układu krążenia. Do tego dochodzą choroby geriatryczne. By jesień życia nie była gorsza niż lata młodości, musimy zadbać o to by jak najdłużej pozostawać sprawni i zdrowi. Wbrew pozorom przepis na to jest prosty: odpowiednia dieta i dużo ruchu. Tu skoncentrujemy się na pierwszym z tych czynników.

Jedzenie dla sporej części z nas stanowi wielką przyjemność. Mało kto myśli o sposobie odżywiania, jako o dobrej inwestycji w zdrowie, a przez to w przyszłość. Mając jednak tą świadomość powinniśmy sięgać po rzeczy nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Odpowiednie odżywianie może pomóc w walce z dolegliwościami, które pojawiają się wraz z wiekiem. Należy do nich nadciśnienie tętnicze, które najczęściej idzie w parze z nadwagą, a grozi wylewem czy atakiem serca.

By dać sobie szansę na uniknięcie problemów z krążeniem trzeba ograniczyć spożycie soli (szczególnie dużo jej jest w popularnych dziś produktach gotowych), sięgać natomiast po jedzenie bogate w potas (banany, pomidory czy awokado). Nadwaga grozi także zachorowaniem na cukrzycę. Wraz z wiekiem pojawiają się też problemy z trawieniem, dlatego w diecie koniecznie muszą na stałe znaleźć się produkty bogate w błonnik. Pozostaje jeszcze osteoporoza i problemy ze stawami. Drogą do uniknięcia osteoporozy jest włącznie do menu żywności będącej źródłem wapnia i witaminy D, a choroby zwyrodnieniowej stawów - tłustych ryb.

Szczególnie istotna z tego punktu widzenia jest też żywność bogata w przeciwutleniacze, które mogą zapobiec wielu chorobom. Wszystko co musisz zrobić, to ograniczyć spożycie wysoko przetworzonych produktów, takich jak mąka, makaron, ciasta, ciastka, itp., które sprzyjają aktywności wolnych rodników w organizmie na rzecz produktów bogatych w antyoksydanty. Doskonałe będą pomidory, jagody, zielona herbata, czosnek, szpinak, itp., Przeciwutleniacze przyczyniają się też do zapobiegania schorzeniom, takim jak nowotwory, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, itp.

Co warto jeść?

Ryby: Zaobserwowano, że osoby, które spożywają ryby regularnie rzadziej zapadają na choroby serca w porównaniu z tymi, którzy jedzą ryby rzadko. Jest to spowodowane tym, że tłuste ryby mają wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3, które uniemożliwiają wzrost poziomu złego cholesterolu w organizmie. Związki te są również pomagają zapobiegać zaburzeniom rytmu serca.

Avocado: awokado jest bogate w witaminę E (pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i błyszczących włosów) i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (dobre w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu w organizmie). Ponadto jest bogate w potas i przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie oraz wysokiemu ciśnieniu krwi.

Orzechy: Prawie wszystkie rodzaje orzechów są dobrym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników fitoodżywczych, w tym przeciwutleniaczy. Orzechy zawierają wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, potasu, magnezu, żelaza, cynku czy selenu. Umiarkowane ilości orzechów w diecie mogą być korzystne dla poprawy funkcji układu pokarmowego, pobudzenia układu immunologicznego, zapobiegania chorób nowotworowych i zmniejszenia stężenia cholesterolu we krwi.

Warzywa kapustne: Kapusta, kalafior, brokuły, kapusta włoska, brukselka, rzepa i rzodkiewki wspomagają organizm w zwalczaniu toksyn, które powodują degenerację komórek i starzenie się. Regularne spożycie tych warzyw (surowych lub lekko obgotowanych) jest bardzo korzystne dla zdrowia.

Jagody: Owoce te są dosłownie bombą przeciwutleniaczy i innych związków, które są korzystne dla zdrowia człowieka. Jagody zawierają flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają starzeniu się. Według ostatnich badań, jagody zawierają pewne związki, które zmniejszają stan zapalny i uszkodzenia komórek powstające w wyniku utleniania.

*Czosnek: *Czosnek jest znany ze swych właściwości leczniczych, m.in. jest skuteczny w profilaktyce takich chorób jak rak okrężnicy i choroby serca. Ponadto obniża poziomu cholesterolu i rozrzedza krew. Czosnek może również zapobiec degeneracji komórek, które powodują starzenie się. Aby uzyskać maksimum korzyści z czosnku, należy go jeść w surowej postaci. Oprócz czosnku warto też sięgać po cebulę, pora czy szczypiorek.

Zielona herbata: Nie można zapomnieć o zielonej herbacie. W krajach Azji znana i stosowana od wieków. Regularne picie zielonej herbaty w umiarkowanych ilościach jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, ze względu na właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Czerwone wino: Lista żywności anty-aging byłaby niepełna bez czerwonego wina. Zawiera ono resweratrol, który spowalnia starzenie się komórek. Uważa się również, że ma zdolności zapobiegania schorzeniom związanym z wiekiem.

Korzystaj z dobroczynnych właściwości tych cudownych produktów regularnie, ale zawsze w umiarkowanych ilościach, bo przesada może zniszczyć wszelkie wysiłki. Pamiętaj by jeść anty-starzeniową żywności bez dodatku sosów, cukru czy soli.

Aleksandra Dwórznik

fot. Stockbyte/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki