Dania z drobiu tematem szóstej edycji Warsztatów Kulinarnych

Za nami kolejna, szósta już edycja Warsztatów Kulinarnych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem motywem przewodnim były wyrafinowane dania z drobiu, które uczestnicy przyrządzali wedle wskazówek Pawła Hajna, szefa kuchni restauracji Halka, oraz Marcina Budynka, opiekuna warsztatów.

Dania z drobiu tematem szóstej edycji Warsztatów Kulinarnych
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

20 października uczestnicy zaproszeni zostali do restauracji Halka w Warszawie, przy ul. Pańskiej 85. Podczas pierwszego spotkania mieli okazję się poznać i posmakować dań, które przygotowywali w części warsztatowej. Zarówno serwowane potrawy, jak i piękne wnętrza restauracji wzbudziły wśród gości wielkie uznanie. Halka składa się bowiem z trzech, pełnych uroku sal – Łowickiej, Kredensowej, oraz Witrażowej, które charakterem odzwierciedlają swoje nazwy, a dodatkową atrakcją jest klimatyczny ogródek, odwiedzany przez gości także w zimie. Ciekawostką była informacja, że w obecnej siedzibie Halki mieścił się kultowy „Dom” z serialu Jana Łomnickiego.
W niedzielę 21 października przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Uczestnicy kursu, którzy zebrali się w Centrum Techniki Kulinarnej, mieli za zadanie przygotować pięć dań z drobiu, które poprzedniego dnia degustowali w Halce. Pod czujnym okiem Marcina Budynka i Pawła Hajna rozpoczęli gotowanie od żołądków drobiowych, które, mimo początkowej niechęci, okazały się tak pyszne, że zostały wybrane potrawą dnia. Następnym daniem – kontrowersyjnym, bo nie każdy lubi wątróbkę – była sałatka z wątróbką drobiową, granatem i śliwkami. Połączenie składników dało tak wspaniały efekt, że chwalili je nawet zagorzali przeciwnicy wątróbki. Kolejne dania – znakomicie przyjęte przez uczestników warsztatów to duszone udo gęsie na modrej kapuście z puree ziemniaczanym i nieco zaskakująca kaczka pieczona w sosie cytrusowym. Na zakończenie Warsztatów uczestnicy przygotowali wyborne pierożki filo nadziewane farszem z kaczki.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 12 listopada, między 8:30 a 10:45.

Zapraszamy na kolejną edycję Warsztatów już w listopadzie! Tym razem tematem przewodnim będą dania z ziemniaków.

Obraz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki