Trwa ładowanie...
24-10-2012 13:52

Dania z drobiu tematem szóstej edycji Warsztatów Kulinarnych

Za nami kolejna, szósta już edycja Warsztatów Kulinarnych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem motywem przewodnim były wyrafinowane dania z drobiu, które uczestnicy przyrządzali wedle wskazówek Pawła Hajna, szefa kuchni restauracji Halka, oraz Marcina Budynka, opiekuna warsztatów.

Dania z drobiu tematem szóstej edycji Warsztatów KulinarnychŹródło: archiwum, fot: archiwum
d5r48s9
d5r48s9

20 października uczestnicy zaproszeni zostali do restauracji Halka w Warszawie, przy ul. Pańskiej 85. Podczas pierwszego spotkania mieli okazję się poznać i posmakować dań, które przygotowywali w części warsztatowej. Zarówno serwowane potrawy, jak i piękne wnętrza restauracji wzbudziły wśród gości wielkie uznanie. Halka składa się bowiem z trzech, pełnych uroku sal – Łowickiej, Kredensowej, oraz Witrażowej, które charakterem odzwierciedlają swoje nazwy, a dodatkową atrakcją jest klimatyczny ogródek, odwiedzany przez gości także w zimie. Ciekawostką była informacja, że w obecnej siedzibie Halki mieścił się kultowy „Dom” z serialu Jana Łomnickiego.
W niedzielę 21 października przyszedł czas na zajęcia praktyczne. Uczestnicy kursu, którzy zebrali się w Centrum Techniki Kulinarnej, mieli za zadanie przygotować pięć dań z drobiu, które poprzedniego dnia degustowali w Halce. Pod czujnym okiem Marcina Budynka i Pawła Hajna rozpoczęli gotowanie od żołądków drobiowych, które, mimo początkowej niechęci, okazały się tak pyszne, że zostały wybrane potrawą dnia. Następnym daniem – kontrowersyjnym, bo nie każdy lubi wątróbkę – była sałatka z wątróbką drobiową, granatem i śliwkami. Połączenie składników dało tak wspaniały efekt, że chwalili je nawet zagorzali przeciwnicy wątróbki. Kolejne dania – znakomicie przyjęte przez uczestników warsztatów to duszone udo gęsie na modrej kapuście z puree ziemniaczanym i nieco zaskakująca kaczka pieczona w sosie cytrusowym. Na zakończenie Warsztatów uczestnicy przygotowali wyborne pierożki filo nadziewane farszem z kaczki.

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl oraz w serwisie kobieta.wp.pl. Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 „Pytanie na Śniadanie”, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 12 listopada, między 8:30 a 10:45.

Zapraszamy na kolejną edycję Warsztatów już w listopadzie! Tym razem tematem przewodnim będą dania z ziemniaków.

d5r48s9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5r48s9
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj