Trwa ładowanie...
d3jp80h
31-10-2012 15:22

Duszone udo gęsie

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3jp80h
Składniki
  • 2 udka gęsie lub indycze
  • Opakowanie Włoszczyzny HORTEX
  • Opakowanie Buraczków HORTEX
  • Opakowanie Śliwek bez pestek HORTEX
  • Mix sałat FIT&EASY
  • 4 ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 50g masła
  • 100ml śmietany
  • 50ml octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • Garść rodzynek
  • Świeży koperek
  • 1 liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól, pieprz
    • Sos:
  • Opakowanie Wiśni bez pestek HORTEX
  • 1 cebula
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • Cynamon mielony
Przepis

Udo gęsie obsmażamy na maśle i przekładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy około 2 godzin.
Buraczki smażymy na maśle, odparowujemy, dodajemy rodzynki, śliwki, obrane i utarte jabłko, miód i ocet. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W trzecim garnku gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę, a następnie miksujemy na gładką masę. Całość układamy na mieszance sałat FIT&EASY i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem.

By przygotować sos smażymy cebulę, dorzucamy rozmrożone wiśnie, podlewamy czerwonym winem, dodajemy cynamon i łyżeczkę cukru. Przed podaniem dodajemy odrobinę zimnego masła.

O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3jp80h
d3jp80h
d3jp80h
Więcej tematów
d3jp80h

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj