Duszone udo gęsie
- 2 udka gęsie lub indycze
- Opakowanie Włoszczyzny HORTEX
- Opakowanie Buraczków HORTEX
- Opakowanie Śliwek bez pestek HORTEX
- Mix sałat FIT&EASY
- 4 ziemniaki
- 1 jabłko
- 50g masła
- 100ml śmietany
- 50ml octu winnego
- 2 łyżki miodu
- Garść rodzynek
- Świeży koperek
- 1 liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól, pieprz
- Sos:
- Opakowanie Wiśni bez pestek HORTEX
- 1 cebula
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- Cynamon mielony
Udo gęsie obsmażamy na maśle i przekładamy do garnka. Dodajemy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Dusimy około 2 godzin.
Buraczki smażymy na maśle, odparowujemy, dodajemy rodzynki, śliwki, obrane i utarte jabłko, miód i ocet. Dusimy pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W trzecim garnku gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło i śmietanę, a następnie miksujemy na gładką masę. Całość układamy na mieszance sałat FIT&EASY i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem.
By przygotować sos smażymy cebulę, dorzucamy rozmrożone wiśnie, podlewamy czerwonym winem, dodajemy cynamon i łyżeczkę cukru. Przed podaniem dodajemy odrobinę zimnego masła.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze