Czym zagryźć jesienną chandrę?

Nie od dziś wiadomo, że jesień to czas, w którym większość z nas odczuwa obniżenie nastroju, senność i apatię. Brak słońca, dzięki któremu nasz organizm wytwarza witaminę D, krótsze dni, obniżenie temperatury, deszcz, wiatr i plucha - wszystko to sprawia, że jesienią stajemy się wyjątkowo podatni na sezonową depresję. Co zrobić, by się jej nie poddać? Odpowiedź jest prosta - jeść! Warto jednak poznać dokładny jadłospis, którego składniki są najlepszymi "antydepresantami".

Czym zagryźć jesienną chandrę?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

- Aby poprawić sobie nastrój - musimy zadbać przede wszystkim o prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. To on jest odpowiedzialny za nasze samopoczucie. Aby pracował dobrze, musimy dostarczać mu regularnie odpowiednią ilość glukozy, jeść produkty bogate w węglowodany - radzi Małgorzata Krukowska, dietetyk.

Magnez - pierwiastek życia

Jeśli jedno spojrzenie za okno wystarczy, by odechciało nam się wszystkiego - spróbujmy zmusić się do wstania z łóżka i zjedzenia śniadania zawierającego dużą dawkę magnezu. W ten „pierwiastek życia" bogate są głównie produkty zbożowe, najlepiej z mąki nieczyszczonej, otręby, brązowy ryż, kasza gryczana, ciemne, razowe pieczywo.

Witaminy z grupy B

- Bardzo ważne jest, byśmy w ustalaniu jesiennej diety nie zapominali o produktach bogatych w witaminę B. Starajmy się do każdego posiłku dodać parę orzechów, nasion dyni czy słonecznika, jedzmy dużo warzyw strączkowych, pijmy mleko - urozmaicone i regularne posiłki sprawią, że od razu świat wyda nam się ładniejszy.

Kotlet z hormonem szczęścia

Brak słońca sprawia również, że do naszego mózgu nie dociera tryptofan, aminokwas odpowiedzialny za tworzenie się serotoniny, czyli „hormonu szczęścia". Musimy więc dostarczyć go w pożywieniu, bo inaczej trudno będzie nam przetrwać zimę... Jeśli chcemy złagodzić stres, zasnąć spokojnie i obudzić się pełni radości życia - jedzmy dużo mięsa, serów, bananów i chrupmy nasiona słonecznika.

Żelazne zdrowie

„W zdrowym ciele - zdrowy duch" - mówi stare przysłowie. Na obniżenie nastroju bezpośredni wpływ ma bardzo często niedomaganie organizmu. Aby go dotlenić i wzmocnić - musimy wzbogacić nasze posiłki o żelazo. Najwięcej zawierają go podroby i czerwone mięso. Wegetarianie mogą ratować się jajkami, pietruszką, szpinakiem, szczypiorem. Białe pieczywo najlepiej zastąpić razowym a na deser schrupać migdały, suszone morele lub pestki dyni.

Słodki pocieszyciel

Już dawno naukowcy odkryli, że czekolada doskonale zwalcza depresję. Dietetycy uczulają jednak, żeby nie traktować tych powszechnych opinii jako pretekstu do sięgania po zbyt duże ilości tego słodkiego przysmaku. Jeśli już musimy poprawić sobie nastrój - jedzmy czekoladę ciemną lub pijmy kakao - radzi Małgorzata Krukowska.

Jesień to nie czas na diety

W okresie jesiennym nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Chłodniejsze dni sprawiają, że spalamy je szybciej, jednocześnie „robiąc zapasy" na zimowe mrozy. Nie jest to więc dobry czas na wprowadzanie restrykcyjnych diet odchudzających i zmniejszanie porcji. Nawet jeśli pozwolimy sobie na dodatkowe „co nieco" - nie zrujnuje to naszej figury.

Materiał powstał w konsultacji z Małgorzatą Krukowską, absolwentką Akademii Medycznej w Warszawie Wydziału Nauki o Zdrowiu na specjalności Dietetyka, magisterskich studiów na kierunku Zdrowie Publiczne, podyplomowych studiów w Instytucie Żywności i Żywienia.

A.O.

Zobacz również:

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki