Dietetyczne stereotypy - warto znać prawdę

Stereotyp to utrwalone w świadomości, często powtarzane, lecz uproszczone przekonanie. Posługujemy się nimi na co dzień, bo ułatwiają nam funkcjonowanie, są naszą myślową "drogą na skróty" w wielu dziedzinach życia, w tym także w sferze odżywiania. Niestety ich cechą charakterystyczną jest to, że niekoniecznie muszą być one prawdziwe.

Dietetyczne stereotypy - warto znać prawdę
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
16

Stereotyp to utrwalone w świadomości, często powtarzane, lecz uproszczone przekonanie. Posługujemy się nimi na co dzień, bo ułatwiają nam funkcjonowanie, są naszą myślową „drogą na skróty" w wielu dziedzinach życia, w tym także w sferze odżywiania. Niestety ich cechą charakterystyczną jest to, że niekoniecznie muszą być one prawdziwe.

Zatem dla własnego dobra lepiej czasem poszukać wiedzy obiektywnej na tematy, w których nie jesteśmy ekspertami. Może to nam pomóc uwolnić się od błędnych przekonań, które przecież mogą działać na naszą niekorzyść. Oto kilka przykładów.

Cukrzyca to efekt spożywania zbyt dużych ilości cukru

Na pewno nie. Najprościej rzecz ujmując bezpośrednią przyczyną cukrzycy jest brak insuliny, a nie nadmiar cukru. Owszem diabetycy powinni ograniczyć spożycie słodkiego, a u osób zdrowych jego nadmiar może spowodować kłopoty zdrowotne.

Omijanie posiłków pomaga schudnąć

Efekty takie postępowania są niestety zupełnie przeciwne. Choć podobno najlepszą dietą jest ograniczenie jedzenia, to na pewno nie powinno to się odbywać na zasadzie pomijania np. śniadań. Skutkiem tego będzie jeszcze bardziej wzmożony apatyt i przy następnej okazji na pewno nadrobimy z nawiązką to co udało się zaoszczędzić, bo głód będzie już trudniej zaspokoić.

Konserwanty są bardzo szkodliwe

Z pewnością nie wszystkie. Choć panuje powszechne przekonanie, że każda chemia dodawana do żywności nam szkodzi, to nie powinniśmy generalizować. Istnieją środki konserwujące, które są bezpieczne (np. azotyny), a ich stosowanie chroni nas przed bakteriami występującymi naturalnie w żywności, których spożycie w efekcie mogłyby być o wiele groźniejsze dla naszego zdrowia. Owszem powinniśmy w miarę możliwości unikać pewnych syntetycznych barwników czy innych sztucznych dodatków, ale należy popadać skrajności.

Margaryna lepsza niż masło

Jeszcze jakiś czas temu pogląd ten był często powtarzany. Wówczas wiele osób sięgało po „miksy" do smarowania pieczywa, bo w porównaniu z masłem miały same zalety - wygodne opakowanie, łatwość smarowania i dobrą cenę. Dziś już wiemy, że jest dokładnie odwrotnie. Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze „trans", które mogą podnieść poziom złego cholesterolu we krwi, co może spowodować problemy z sercem. „Niedoskonałe" masło jest naturalne i dlatego zdrowsze, choć nie powinno być spożywane w zbyt dużych ilościach.

Polecamy również:

Dieta wegetariańska = dieta odchudzająca

Absolutnie nie. Wiele produktów, które pojawiają się w tym rodzaju diety jak sery, orzechy i potrawy mączne są dość kaloryczne i zawierają sporo tłuszczu. Krótko mówiąc zarówno dania wegetariańskie, jak również nie-wegetariańskiej mogą być tuczące, jeżeli spożycie kalorii nie jest zrównoważone i rozsądne.

Nie jedz lodów, bo zachorujesz na gardło

Nonsens. Lekarze na całym świecie zgadzają się, że ból gardła i przeziębienie to skutek działalności bakterii i wirusów, a nie picia zimnych napojów czy jedzenia lodów. Dlatego jeśli masz ochotę w środku zimy na porcję lodów czy schłodzony napój w upalny dzień z pewnością nie musisz martwić się o swoje gardło.

Dania typu „fast food" to trucizna

Wystarczy, że zastosujemy się do najbardziej uniwersalnej zasady „wszystko z umiarem", a nie stanie się nam żadna krzywda. Przecież w barach nikt nie dodaje do pizzy czy kebabu jakichś podejrzanych substancji, więc jeśli czasem przyjdzie nam ochota na zapiekankę czy hot-doga, to taka mała przyjemność nie pociąga za sobą poważniejszych konsekwencji, pod warunkiem, że pozwalamy sobie na nią sporadycznie.

Sól podnosi ciśnienie krwi

Badania naukowe udowodniły, że nie ma powodu by osoby z prawidłowym ciśnieniem tętniczym ograniczały spożycie soli. Jeśli jednak już masz wysokie ciśnienie krwi, możesz stać się wrażliwy na sól. W takim przypadku należy zmniejszyć spożycie soli lub zwiększyć spożycie potasu, ponieważ bilans tych składników jest z tego punktu widzenia bardzo istotny. Ostatecznie, jedzenie większej ilości potasu ma prawdopodobnie większe znaczenie niż zmniejszenie spożycia soli. Pokarmy bogate w potas to szpinak, brokuły, banany czy ziemniaki.

Kawa szkodzi

Coraz więcej badań dowodzi, że jest inaczej. Pita w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, chroniąc przed pewnymi dolegliwościami. Nie można umieścić jej jednak na jednej półce ze zdrową żywnością typu warzywa czy produkty pełnoziarniste. Pozostaje jeszcze kwestia czy lepiej pić rozpuszczalną czy naturalną? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jak dotąd nie ustalono, która może mieć bardziej negatywny wpływ na nasze zdrowie. Za tym, że naturalna jest lepsza przemawia fakt, że jest...naturalna. Ważne w tym wypadku jest także i to w jaki sposób ją przyrządzamy. Wersja instant zawiera natomiast mniej kofeiny, ale jest bardziej przetworzona, więc do końca nie wiemy co zawiera produkt końcowy.

ad

fot. George Doyle/Stockbyte/Thinkstock

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
Większość wydłubuje, a to błąd. Regulują ciśnienie, zbijają wysoki cukier
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
My uważamy to za ekologiczne, Francuzi zapłacą mandat. Taka woda może być zagrożeniem
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol