Czy ziemniaki rzeczywiście są tuczące?
Czy to prawda, że ziemniaki same w sobie nie są tuczące, jednak np. polane sosem stają się bombą kaloryczną? Jeżeli tak, to czy ziemniaków lepiej w ogóle nie mieszać z żadnymi innymi produktami?
Ziemniak to najbardziej rozpowszechnione warzywo w naszej kulturze. Ze względu na jego duże spożycie ziemniak ma swoją odrębną grupę w podziale produktów spożywczych. Kaloryczność ziemniaka wynosi od 69 kcal/100g dla ziemniaków wczesnych i 85 kcal/100g dla ziemniaków późnych. W 100g znajdziemy 2g białka, 19g węglowodanów i 0g tłuszczu. Ziemniak sam w sobie nie jest tuczący. Jeśli na obiad zjemy porcję 200g dostarczymy naszemu organizmowi od 138-170 kcal.
Ziemniaki po ugotowaniu przeważnie są suche dlatego też w naszej kulinarnej tradycji często są podawana z dodatkiem sosu. To właśnie wybór sosu decyduje o tym czy nasz obiad będzie tuczący. Ciemne, zawiesiste sosy przygotowana na bazie zasmażki z dużą ilością tłuszczu, lub sosy, które powstały z wytopionego tłuszczu w czasie pieczenia mięsa zdecydowanie nie pomogą naszej figurze. Często także za sos uznawany jest olej, na którym były smażone kotlety a olej to już blisko 900 kcal/100g.
Zamiast tłustych sosów polecam dużo lżejsze dodatki. Bez większych ograniczeń możemy stosować sos pomidorowy, przygotowany na bazie pomidorów świeżych (w sezonie) lub obecnie dostępnych w puszce a także sosy jogurtowe z dodatkiem świeżych ziół takich jak natka pietruszki lub koperek.