Czy produkty light są pozbawione cennych składników?
Czy produkty light są rzeczywiście warte uwagi, czy to prostu chwyt marketingowy? Zastanawiam się czy warto zastąpić ?pełne? produkty tymi lżejszymi. Chodzi mi przede wszystkim o jogurty i sery. Słyszałam, że pozbawia się je w ten sposób cennych składników?
Produkty pełnotłuste radziłabym zastąpić produktami o zmniejszonej zawartości tłuszczu ale niekoniecznie produktami light. W praktyce oznacza to spożywanie mleka 1,5% tłuszczu zamiast 3,2%, sera twarogowego chudego zamiast tłustego. Jogurty naturalne same w sobie są niskokaloryczne, zawierają około 60 kcal w 100g i nie ma potrzeby dodatkowego ich odchudzania, ponieważ średnio zawierają 2% tłuszczu. Jeśli producent usunie tłuszcz z jogurtu przeważnie trzeba go czymś zastąpić by zachować dobry smak lub konsystencję. W przypadku np. serka wiejskiego 97 kcal/100g i serka wiejskiego w wersji lekkiej 81 kcal/100g zaoszczędzamy jedynie 2g tłuszczu i 16 kcal co w przypadku dziennej diety około 2000kcal nie stanowi najmniejszej różnicy a tłuszcz w produkcie został zastąpiony substancją zagęszczającą. Nadmierne odtłuszczanie produktów ma także wpływ na zmniejszeniu lub całkowite ograniczenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D, E i K.