Czy podgrzany ser jest bardziej kaloryczny?
Podobno kaloryczność żółtego sera wzrasta drastycznie, gdy zostanie on stopiony. Jeśli to prawda, dlaczego tak się dzieje?
Kaloryczność sera przed i po stopieniu jest taka sama. Zmieniają się jedynie jego właściwości smakowe oraz strawność, jak w większości produktów spożywczych, które poddamy obróbce termicznej.
Ser po podgrzaniu dla większość osób lepiej pachnie a co za tym idzie lepiej smakuje. Zmienia się jego konsystencja i przybiera ciekawszą formę produktu spożywczego. Plasterek żółtego sera (około 20-30g) na kanapce jest ilością wystarczającą ale np. w zapiekance lub pizzy wystarczy nam na jeden kęs, dlatego też w potrawach typu Fast Food sera zjadamy więcej.
100g żółtego sera dostarcza od 291-452 kcal/100g w tym aż 23-32g tłuszczu. Sery są cennym źródłem wapnia i warto je włączyć do jadłospisu ale plasterek lub dwa w zupełności nam wystarczy.