Co wiemy o sokach jednodniowych?

Dietetycy zachwalają owocowe i warzywne soki jednodniowe ? są świeże, zdrowe, niepasteryzowane, a przy tym smaczne i niskokaloryczne. Pomagają wzmocnić odporność organizmu, działają stabilizująco i ochronnie, zapobiegają również nowotworom i spowalniają procesy starzenia. Nie znaczy to jednak, że możemy pić je bez opamiętania. Co powinniśmy o nich wiedzieć i na co zwrócić uwagę?

Co wiemy o sokach jednodniowych?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
6

Na rynku mamy niezliczoną liczbę soków o różnych smakach, barwie, składzie i aromacie. Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć tzw. soki jednodniowe, sprzedawane najczęściej w szklanych butelkach. Zdaniem producentów takie napoje to samo zdrowie – zapewniają, że nie ma w nich konserwantów, cukru, słodzików czy innych ulepszaczy. Tylko czy faktycznie tak jest?

Moc witamin

– Soki jednodniowe są produktami, które otrzymujemy ze świeżo tłoczonych owoców (np. jabłek) lub warzyw (np. buraków, marchwi), co stanowi o ich jakości i smaku. Produkty te nie są pasteryzowane, dlatego zawierają dużą ilość składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – wyjaśnia Lidia Fątowicz, dietetyk z Centrum Naturhouse w Koninie.

Specjalistka dodaje, że soki poddane pasteryzacji zawierają mniej składników bioaktywnych, które zdecydowanie tracą swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury i szybko ulegają rozkładowi. – Soki jednodniowe jabłkowe czy marchwiowe charakteryzują się zawartością naturalnych osadów, co czyni je mętnymi i jest wynikiem braku prowadzonej filtracji podczas wyrobu. Dzięki temu mają faktycznie zbawienny wpływ na regulację układu trawiennego oraz nasze zdrowie – zapewnia Lidia Fątowicz. W trakcie przygotowywania soków jednodniowych nie stosuje się obróbki chemicznej czy podgrzewania.

Zakupy z głową

Sok jednodniowy to po prostu świeży sok, który może zastąpić porcję warzyw albo owoców. Dlatego lista jego zalet jest długa – wzmacnia ogólną odporność, chroni i stabilizuje organizm, działa antynowotworowo, spowalnia procesy starzenia, dodaje sił i energii. Poza tym takie soki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż inne tego typu produkty, które powstają z soku zagęszczonego. – Jest to wynikiem braku cukru w składzie, co czyni je produktem idealnym dla osób dbających o zdrowie i figurę – twierdzi Lidia Fątowicz.

Jednak również kupując sok jednodniowy, trzeba kierować się zdrowym rozsądkiem, aby nie dać się nabić w butelkę. Dietetyczka tłumaczy, że ze względu na brak wspomnianej pasteryzacji, należy pamiętać, aby temperatura ich przechowywania wynosiła ok. 2 stopnie C. W innym wypadku produkty te ulegną zepsuciu, a co gorsza, rozwiną się w nich liczne bakterie z rodzaju salmonella czy drożdże z gatunku saccharomyces.
Ważne, kiedy soki zostały przywiezione do sklepu i w jakiej temperaturze były wcześniej przechowywane.

- Bardzo ważny jest również fakt, że ze względu na brak pasteryzacji, takich soków nie powinny spożywać dzieci. Gwarantuje to uniknięcie u dziecka ewentualnego zatrucia lub problemów z układem pokarmowym – zastrzega Lidia Fątowicz. Soki jednodniowe, zgodnie z nazwą, mają jednodniową datę przydatności do spożycia. Przykładowo: sok dostarczony do sklepu 20.12.2012 roku powinien być przydatny do spożycia do 21.12.2012 roku.

Pijmy na zdrowie

Dlatego Lidia Fątowicz podpowiada, aby kupując sok jednodniowy, pamiętać trzeba o zwróceniu uwagi na etykietę i producenta. – Mamy w Polsce wiele bardzo dobrych marek, które będą stanowiły o jakości produktu – przekonuje dietetyczka. Tacy producenci poddają się kontroli, a my mamy wówczas pewność, że sięgamy po produkt smaczny i przede wszystkim zdrowy.

Podsumowując, soki jednodniowe bez wątpienia stanowią źródło cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Spośród szerokiej gamy soków dostępnych na sklepowych półkach – jak podkreśla Lidia Fątowicz – warto je wybierać, nie zapominając jednak o tym, aby spożyć je właśnie w dniu zakupu.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
6

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu