Co warto wiedzieć o pierogach?

Dawniej pojawiały się na polskim stole od święta, dziś są jednym z najbardziej popularnych dań barowych. Tak bardzo przywiązaliśmy się do nich, że zwykliśmy je traktować jako danie kuchni staropolskiej. W rzeczywistości tak dobrze znane nam pierogi pojawiły się najwcześniej na terenie Chin, stamtąd też trafiły na europejskie stoły. Dziś spotkać można je w niemal każdej kuchni świata, zaś ich różnorodność może wprawić w zdziwienie niejednego smakosza. Co warto wiedzieć o pierogach?

Co warto wiedzieć o pierogach?
Źródło zdjęć: © wrzaca kuchnia | wrzaca kuchnia
SKOMENTUJ

Światowa kariera pieroga

Za ojczyznę pierogów uznawane są Chiny, z których danie to trafiło na stoły europejskie. Jako pierwszy zachwycił się nimi Marco Polo, dzięki któremu zagościły one na stałe w kuchni włoskiej. Do Polski zaś pierogi przywędrowały w XIII wieku z Rusi Kijowskiej za sprawą Jacka Odrowąża. Najpierw pojawiały się na stołach z okazji ważnych wydarzeń, przy czym każde święto miało własnego pieroga. Na weselach podawano zatem duże „kurniki”, zaś na stypach – żałobne pierogi zwane knyszami, jesienią pierogi z grzybami, na Wigilię z kapustą i grzybami. Z czasem upowszechniły się do tego stopnia, że stały się jedną z najpopularniejszych potraw na naszych stołach.

Proste ciasto – fantazyjny farsz

Pieczone, gotowane lub smażone – bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. Powstaje ono z mąki, gorącej wody oraz tłuszczu, można dodać do niego również jaja. Ciasto takie ugniatane jest na plastyczną masę, z której po rozwałkowaniu wykrawane są krążki nadziewane zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. O tym, jak zróżnicowane są pierogi pod tym względem, przekonać się można bardzo szybko. Wystarczy przyjrzeć się bliżej kulinarnym tradycjom poszczególnych części świata.

Pierogi w kuchniach świata

Pierogi spotkać można niemal na całym świecie. Różnią się sposobem podawania oraz farszem, choć podstawowe zasady ich przyrządzania są wszędzie takie same. Na Bałkanach spotkać możemy się z obsmażanymi pierogami nadziewanymi mięsnym farszem, w Chinach – z pierożkami o nazwie wonton, podawanymi z krewetkami, w krajach Ameryki Południowej i Środkowej - z empanadas. Włosi mają zaś swoje tortellini, czyli małe pierożki podawane z sosem pomidorowym oraz parmezanem.

Znane i cenione są również rosyjskie pierożki, noszące nazwę pielmieni, nadziewane mięsem i popularne do dziś na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.

Kuchnia polska również może pochwalić się oryginalnymi i zróżnicowanymi przepisami na pierogi. Najczęściej na naszych stołach pojawiają się pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami, choć w niektórych regionach farsz powstaje z kaszy gryczanej lub białej kiełbasy. Chętnie zjadamy pierogi ruskie, których farsz składa się z cebuli, ziemniaków oraz twarogu. Najmłodsi zajadają się natomiast słodkimi pierogami z twarogiem lub owocami. To, jaki farsz pojawi się w pierogach, zależy od fantazji kucharza. Dobrym pomysłem na słodkie danie mogą być pierogi z jabłkami. Nie tylko dzieci je pokochają. Oto przepis.

Składniki: 3 szklanki czubate mąki pszennej, 1 szklanka wrzątku, 1 łyżeczka soli, 1 kg ulubionych jabłek

Przygotowanie: Do mąki należy wlać gorącą wodę, dodać sól i przemieszać, a następnie ugniatać tak długo, aż powstanie plastyczna masa. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do plastikowego woreczka i odłożyć na bok. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Można dodać do nich odrobinę cukru, choć lepszym dodatkiem jest cynamon. Po przygotowaniu farszu należy podzielić ciasto na mniejsze części i każdą z nich po kolei cienko rozwałkować, wykroić kubkiem koła, zaś na każde z nich nałożyć łyżeczkę jabłek i dokładnie skleić brzegi pierogów.
Tak przygotowane pierogi należy wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez kilka minut do ponownego zagotowania.

Obraz
Źródło artykułu: Wrząca Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki