Co warto wiedzieć o pierogach?
Dawniej pojawiały się na polskim stole od święta, dziś są jednym z najbardziej popularnych dań barowych. Tak bardzo przywiązaliśmy się do nich, że zwykliśmy je traktować jako danie kuchni staropolskiej. W rzeczywistości tak dobrze znane nam pierogi pojawiły się najwcześniej na terenie Chin, stamtąd też trafiły na europejskie stoły. Dziś spotkać można je w niemal każdej kuchni świata, zaś ich różnorodność może wprawić w zdziwienie niejednego smakosza. Co warto wiedzieć o pierogach?
Światowa kariera pieroga
Za ojczyznę pierogów uznawane są Chiny, z których danie to trafiło na stoły europejskie. Jako pierwszy zachwycił się nimi Marco Polo, dzięki któremu zagościły one na stałe w kuchni włoskiej. Do Polski zaś pierogi przywędrowały w XIII wieku z Rusi Kijowskiej za sprawą Jacka Odrowąża. Najpierw pojawiały się na stołach z okazji ważnych wydarzeń, przy czym każde święto miało własnego pieroga. Na weselach podawano zatem duże „kurniki”, zaś na stypach – żałobne pierogi zwane knyszami, jesienią pierogi z grzybami, na Wigilię z kapustą i grzybami. Z czasem upowszechniły się do tego stopnia, że stały się jedną z najpopularniejszych potraw na naszych stołach.
Proste ciasto – fantazyjny farsz
Pieczone, gotowane lub smażone – bez względu na to, jakiej obróbce termicznej zostaną poddane, ich najważniejszym składnikiem jest ciasto. Powstaje ono z mąki, gorącej wody oraz tłuszczu, można dodać do niego również jaja. Ciasto takie ugniatane jest na plastyczną masę, z której po rozwałkowaniu wykrawane są krążki nadziewane zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
O ostatecznym smaku pierogów decyduje farsz. Można podawać je na słodko (np. z owocami lub twarogiem), można uczynić z nich pikantną potrawę. O tym, jak zróżnicowane są pierogi pod tym względem, przekonać się można bardzo szybko. Wystarczy przyjrzeć się bliżej kulinarnym tradycjom poszczególnych części świata.
Pierogi w kuchniach świata
Pierogi spotkać można niemal na całym świecie. Różnią się sposobem podawania oraz farszem, choć podstawowe zasady ich przyrządzania są wszędzie takie same. Na Bałkanach spotkać możemy się z obsmażanymi pierogami nadziewanymi mięsnym farszem, w Chinach – z pierożkami o nazwie wonton, podawanymi z krewetkami, w krajach Ameryki Południowej i Środkowej - z empanadas. Włosi mają zaś swoje tortellini, czyli małe pierożki podawane z sosem pomidorowym oraz parmezanem.
Znane i cenione są również rosyjskie pierożki, noszące nazwę pielmieni, nadziewane mięsem i popularne do dziś na terenach dawnego zaboru rosyjskiego.
Kuchnia polska również może pochwalić się oryginalnymi i zróżnicowanymi przepisami na pierogi. Najczęściej na naszych stołach pojawiają się pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami, choć w niektórych regionach farsz powstaje z kaszy gryczanej lub białej kiełbasy. Chętnie zjadamy pierogi ruskie, których farsz składa się z cebuli, ziemniaków oraz twarogu. Najmłodsi zajadają się natomiast słodkimi pierogami z twarogiem lub owocami. To, jaki farsz pojawi się w pierogach, zależy od fantazji kucharza. Dobrym pomysłem na słodkie danie mogą być pierogi z jabłkami. Nie tylko dzieci je pokochają. Oto przepis.
Składniki: 3 szklanki czubate mąki pszennej, 1 szklanka wrzątku, 1 łyżeczka soli, 1 kg ulubionych jabłek
Przygotowanie: Do mąki należy wlać gorącą wodę, dodać sól i przemieszać, a następnie ugniatać tak długo, aż powstanie plastyczna masa. Tak przygotowane ciasto należy przełożyć do plastikowego woreczka i odłożyć na bok. Jabłka należy obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Można dodać do nich odrobinę cukru, choć lepszym dodatkiem jest cynamon. Po przygotowaniu farszu należy podzielić ciasto na mniejsze części i każdą z nich po kolei cienko rozwałkować, wykroić kubkiem koła, zaś na każde z nich nałożyć łyżeczkę jabłek i dokładnie skleić brzegi pierogów.
Tak przygotowane pierogi należy wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować przez kilka minut do ponownego zagotowania.