Co siedzi w mielonkach konserwowych?

Niektórzy raczą się nimi przez okrągły rok. Inni po mięso w puszce sięgają przede wszystkim latem, przy okazji wakacyjnych wyjazdów, co tłumaczy dlaczego tak wiele tego typu produktów nosi nazwę "konserwy turystycznej". Zanim jednak zapakujemy puszki do plecaka, dokładnie przeczytajmy etykiety, bo sama nazwa (najczęściej: konserwa turystyczna, tyrolska czy gulasz angielski) niestety niewiele powiem nam o tym, co znajdziemy wewnątrz.

Co siedzi w mielonkach konserwowych?

/ 14

Obraz
© fotolia.com

Niektórzy raczą się nimi przez okrągły rok. Inni po mięso w puszce sięgają przede wszystkim latem, przy okazji wakacyjnych wyjazdów, co tłumaczy dlaczego tak wiele tego typu produktów nosi nazwę "konserwy turystycznej". Zanim jednak zapakujemy puszki do plecaka, dokładnie przeczytajmy etykiety, bo sama nazwa (najczęściej: konserwa turystyczna, tyrolska czy gulasz angielski) niestety niewiele powiem nam o tym, co znajdziemy wewnątrz. A różnice w jakości poszczególnych mielonek są naprawdę olbrzymie.

Postanowiliśmy przyjrzeć się 11 konserwom dostępnym w dużych supermarketach. Zanim jednak przeanalizujemy ich skład, warto się dowiedzieć jakie są najważniejsze zasady wyboru dobrej mielonki.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 14

Obraz
© fotolia.com

- Zasada nr 1 - najważniejsze są trzy pierwsze składniki umieszczone na etykiecie, ponieważ skład podawany jest w kolejności malejącej. Jest to szczególnie istotne, kiedy nie ma podanych procentowych wartości poszczególnych składników - podpowiada Barbara Dąbrowska-Górska, specjalistka ds. żywienia człowieka. - W przypadku konserwy mięsnej, najistotniejsza jest oczywiście informacja, ile mięsa zawiera opakowanie. Dobra konserwa powinna mieć go minimum 70 proc. - dodaje ekspertka.

Jeśli więc na pierwszym miejscu etykiety zamiast mięsa znajduje się np. woda, lepiej zastanówmy się czy o taką "mięsną" mielonkę nam chodzi.

Informacje na etykiecie bywają czasem mylące, warto więc czytać je dokładnie. - Wybierajmy produkty zawierające mięso wieprzowe, drobiowe itd. Unikajmy wszelkich "resztek" w postaci MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie - podpowiada pani dietetyk. - Musimy też pamiętać, że im mniejsza zawartość mięsa, tym więcej jest w konserwie wody i wypełniaczy, które tą wodę wchłaniają. Na przykład skrobia modyfikowana, białko sojowe, kasza manna czy błonnik owsiany - nadają strukturę mięsopodobną. Niska zawartość mięsa oznacza także mało smaku, który trzeba czymś "nadrobić". W takich konserwach znajdziemy więc wzmacniacze smaku np. glutaminian sodu. Wystrzegajmy się też produktów określanych jako wysokowydajne, bo niewiele mają one wspólnego z mięsem. Im większa wydajność, tym mniej mięsa w mięsie, np. z 1 kg szynki można wyprodukować nawet 3 kg wędliny - ostrzega Barbara Dąbrowska-Górska.

/ 14

Obraz
© fotolia.com

Decydując się na kupno mielonki, musimy mieć świadomość, że każdy taki produkt zawiera środki konserwujące. - Konserwanty - azotan potasu lub sodu - zabezpieczają produkt przed rozwojem potencjalnie śmiertelnej toksyny botulinowej. Oba konserwanty mają udowodnione umiarkowane działanie rakotwórcze (wywołują między innymi raka żołądka), ale nie ma niestety alternatywy dla tego konserwantu - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka.

Jakie więc mielonki powinniśmy wybierać? - Najlepsze konserwy będą miały dużo mięsa, odrobinę tłuszczu, sól i niestety zawsze środek konserwujący - azotan potasu lub sodu. W większości znajdziemy także stosunkowo nieszkodliwe stabilizatory pod postacią fosforanów - tłumaczy dietetyczka.

Uzbrojeni w tą wiedzę, przyjrzyjmy się informacjom umieszczonym na etykietach naszych konserw.

/ 141. Krakus, Gulasz angielski. Konserwa sterylizowana, mielonka wieprzowa. Wyprodukowano przez Animex Foods

Obraz
© AD/WP.PL

Miejsce pierwsze (ex aequo) zajęły dwie mielonki: Gulasz angielski Krakus oraz Gulasz angielski Nasze Smaki. - Obie mielonki pod względem składu są takie same i zdecydowanie najbardziej wartościowe z całego zestawu. Zawierają bardzo dużo mięsa i spełniają wszystkie wymogi dobrego produktu - ocenia Barbara Dąbrowska-Górska.

Skład: mięso wieprzowe 92 proc., skórki wieprzowe, sól, E450i i E450iii - stabilizatory, pieprz biały, przeciwutleniacz - askrobinian sodu, substancja konserwująca - azotyn sodu. Produkt może zawierać śladowe ilości: soi, zboża zawierającego gluten, mleka i produktów pochodnych (w tym laktoza), selera, gorczycy.

/ 141. Nasze smaki, Gulasz angielski. Konserwa sterylizowana, mielonka wieprzowa. Dla Jeronimo Martins (Biedronki) wyprodukowano przez Animex Foods

Obraz
© AD/WP.PL

Skład: mięso wieprzowe 92 proc., skórki wieprzowe, sól, difosforan disodowy, difosforan tetrasodowy - stabilizatory, pieprz biały, askrobinian sodu - przeciwutleniacz, azotyn sodu - substancja konserwująca. Produkt może zawierać śladowe ilości: soi, zboża zawierającego gluten, mleka i produktów pochodnych (w tym laktoza), selera, gorczycy.

/ 143. Mispol, Białowieska. Konserwa wieprzowa, sterylizowana, typu mielonka. Z dużymi kawałkami mięsa

Obraz
© AD/WP.PL

Najlepszą trójkę zamyka konserwa wieprzowa Białowieska Mispol. - Również niezła, ale gorsza od poprzednich dwóch. Zawiera więcej niż 70 proc. mięsa, jest go jednak mniej niż w najlepszych mielonkach, dlatego trzeba było ten brak uzupełnić skrobią i białkiem sojowym - tłumaczy specjalistka ds. żywienia człowieka.

Skład: mięso wieprzowe 80 proc., woda, skrobia modyfikowana (kukurydziana) sól, białko sojowe, E407 - substancja zagęszczająca, stabilizatory - E450, E451, przyprawy, E316 - przeciwutleniacz, E250 - substancja konserwująca. Może zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, mleka z laktozą, selera, gorczycy.

/ 144. Agrovita, Konserwa żołnierska z boczkiem. Konserwa wieprzowa sterylizowana typu mielonka

Obraz
© AD/WP.PL

Kolejne cztery konserwy - średnie wśród wybranych przez nas produktów - dietetyk oceniła jako produkty "poniżej wymagań". - Wszystkie mają mniej niż 70 proc. mięsa (między 61 a 45), a co za tym idzie rośnie udział wypełniaczy. Aby konserwy miały smak musiały się też pojawić wzmacniacze smaku i zapachu - wyjaśnia.

Skład: mięso wieprzowe 61 proc., woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia modyfikowana (kukurydziana), sól, stabilizatory - E450, E451, E452, substancja zagęszczająca - E407, przyprawy, białko zwierzęce wieprzowe, glukoza, wzmacniacz smaku - E621, przeciwutleniacz - E316 i substancja konserwująca - E250. Może zawierać śladowe ilości: soi, glutenu, jaj, selera, gorczycy, mleka z laktozą. Zawiera 28 proc. boczku wieprzowego.

/ 145. Agryf, Konserwa tyrolska, konserwa sterylizowana, mielonka wieprzowa wysokowydajna

Obraz
© AD/WP.PL

Skład: mięso wieprzowe 61 proc., woda, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe, E 1422 - skrobia modyfikowana, sól, tłuszcz wieprzowy, białko sojowe, E450i, E450iii, E331 - stabilizatory, E407, E417, E415 - substancje zagęszczające, przyprawy, E508 - regulator kwasowości, dekstroza (ze skrobi pszennej), E250 - substancja konserwująca. Produkt zawiera soję. Produkt może zawierać śladowe ilości: zboża zawierającego gluten, mleka i produktów pochodnych (w tym laktozy), selera, gorczycy.

/ 146. Pamapol, Gulasz angielski, blokowa mielonka wysokowydajna

Obraz
© AD/WP.PL

Skład: mięso wieprzowe 60 proc., woda, skórki wieprzowe 5 proc., mięso oddzielone mechanicznie z kurczaka 5 proc., sól peklująca (sól, substancja konserwująca - E250), substancja zagęszczająca - E 1422, białko sojowe, cukry (w tym maltodekstryna, laktoza, glukoza), regulatory kwasowości - E500i, E330, przeciwutleniacze - E300, E331iii, wzmacniacze smaku - E621, E635, stabilizator - E407, hydrolizat białka sojowego, hydrolizat drożdżowy, ekstrakt przypraw naturalnych, przyprawy naturalne, białko zwierzęce, białko sojowe, stabilizatory - E 451i, E 450i, błonnik pszenny (zawiera gluten), sól, cukier, barwnik - karmel, aromat. Produkt może zawierać śladowe ilości: selera, jaj, gorczycy i SO2.

10 / 147. Konserwa turystyczna wyprodukowana dla Jeronimo Martins (Biedronki) przez Mispol S.A. Konserwa wieprzowo-drobiowa sterylizowana typu mielonka

Obraz
© AD/WP.PL

Skład: mięso wieprzowe 45 proc., woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt (15,5 proc.), białko sojowe, skrobia modyfikowana (kukurydziana), tłuszcz wieprzowy, sól, karagen - substancja zagęszczająca, stabilizatory - E451i, E450i, E331, maltodekstryna, aromaty, ekstrakty przypraw, glutaminian monosodowy - wzmacniacz smaku, izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz, E250 - substancja konserwująca. Zawiera soję. Może zawierać śladowe ilości glutenu, jaj, mleka z laktozą, selera, gorczyca.

11 / 148. Zduńskie smaki, Konserwa turystyczna. Konserwa drobiowo-wieprzowa, sterylizowana

Obraz
© AD/WP.PL

Na kolejnych miejscach znalazły się dwa produkty: konserwa turystyczna Zduńskie Smaki oraz konserwa tyrolska Werbliński. - Obie zawierają niewiele mięsa. Konserwy te to przede wszystkim MOM, woda i masa zapychaczy - ocenia dietetyczka.

Skład: mięso oddzielone mechanicznie z indyka 44 proc., woda, mięso wieprzowe 11 proc., skórki wieprzowe, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, stabilizatory - E450, E451, substancje żelujące (karagen, guma ksantanowa), izolat białka sojowego, błonnik pszenny, przeciwutleniacz (izoaskorbinian sodu), czosnek, substancja konserwująca (azotyn sodu). Produkt zawiera soję, może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, gorczycy, mleka (łącznie z laktozą), jaj, selera oraz ryb.

12 / 149. Werbliński, Konserwa tyrolska, konserwa sterylizowana, mielonka wysokowydajna

Obraz
© AD/WP.PL

Skład: woda, mięso wieprzowe 20 proc., mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt, skórki wieprzowe, skrobia ziemniaczana, mięso oddzielone mechanicznie wieprzowe, mąka pszenna (gluten), przyprawy (gorczyca), ekstrakty przypraw (soja) i aromat, sól, błonnik pszenny (gluten), stabilizatory - E450, E451, wzmacniacz smaku - E621, przeciwutleniacz - E316, substancja konserwująca - E250. Produkt może zawierać seler.

13 / 1410. Mispol, Konserwa turystyczna. Konserwa drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana.

Obraz
© AD/WP.PL

Najniższe noty spośród prezentowanych produktów uzyskały: konserwa turystyczna oraz konserwa tyrolska Mispol. - Czytając etykietę tych produktów nasuwa się tylko jedno zdanie - konserwa mięsna bez mięsa, bo MOM mięsem nie jest - podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.

Skład: woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie 4,6 proc.), skrobia modyfikowana (kukurydziana), błonnik pszenny, błonnik grochowy, sól, E407 - substancja zagęszczająca, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat, glutaminian monosodowy - wzmacniacz smaku, izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz, azotyn sodu - substancja konserwująca. Może zawierać śladowe ilości soi, glutenu, jaj, mleka z laktozą, selera i gorczycy.

14 / 1411. Mispol, Konserwa tyrolska. Konserwa drobiowo-wieprzowa homogenizowana, sterylizowana

Obraz
© archiwum

Skład: woda, mięso oddzielone mechanicznie z kurcząt 23 proc., surowce wieprzowe 23 proc. (skórki wieprzowe, mięso wieprzowe 2,3 proc., mięso wieprzowe oddzielone mechanicznie), skrobia modyfikowana (kukurydziana), błonnik pszenny, błonnik grochowy, sól, E407 - substancja zagęszczająca, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromat, glutaminian monosodowy - wzmacniacz smaku, izoaskorbinian sodu - przeciwutleniacz, azotyn sodu - substancja konserwująca. Może zawierać śladowe ilości soi, glutenu, jaj, mleka z laktozą, selera i gorczycy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę