Co jeść jesienią? Rozgrzewanie i budowanie odporności

Jesień dokonuje zmian na naszych talerzach. Pojawiają się inne kolory, smaki i potrawy. Co jeść jesienią, aby obronić się przed infekcjami i uodpornić nasz organizm?

WarzywaCo jeść, by wzmocnić odporność
Źródło zdjęć: © 123RF

Jesień to czas rozgrzewających i bardziej kalorycznych potraw, które dostarczą nam więcej składników odżywczych niż letnie sałatki i niskokaloryczne dania. Poza tym powinno być to jedzenie naturalne, jak najmniej przetworzone, bogate w witaminy i minerały. Powinno nas także zachęcać kolorami, aromatami i smakiem. Jesienne pokarmy powinny dostarczać nam również odpowiednią ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

Co jeść jesienią?

Warzywa korzeniowe, kiszonki i warzywa liściaste, kiełki - są bogate w witaminy, minerały i naturalne probiotyki:

  • marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, szpinak, brokuły, jarmuż, cebulę, czosnek, natka pietruszki, buraki, dynia, por i wszelkie kiszone

Jak rozpoznać dobry miód?

Jesienne owoce i ich przetwory, które dostarczają witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty:

  • śliwki, jabłka, gruszki, pigwa, aronia, winogrona

Kasze i produkty pełnoziarniste, które dodają energii, są sycące i chronią przed infekcjami:

  • kasza jaglana i płatki owsiane na śniadanie

Nasiona strączkowe - rozgrzewające, dające poczucie sytości, są dobrym zamiennikiem mięsa, ale nie w przesadnych ilościach:

  • fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • ryby, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają mózg, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą być zamiennikiem dań mięsnych
  • kakao, orzechy, miód - chronią przed niedoborami magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację, redukują stres, wspomagają pamięć

Potrawy dobre na jesień

  • Ciepłe śniadania - jajecznica, owsianki, kasza jaglana z dodatkiem suszonych i duszonych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, chili. Placki i naleśniki z mąki orkiszowej lub kasztanowej z dodatkiem miodu, owoców i ziaren.
  • Zupy i buliony - rozgrzewające, aromatyczne , z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw. Dostarczają energii, odżywiają i dają poczucie wewnętrznego ciepła.
  • Pieczone i gotowane na parze ryby z warzywami, ryżem, komosą ryżową. Ryby są źródłem witaminy D i C, które wspomagają układ odpornościowy, zwalczają bakterie i wirusy.
Zdrowe odżywianie
© 123RF
  • Pasty warzywne skomponowane z nasion strączkowych, warzyw korzeniowych, nasion, oliwy i rozgrzewających przypraw.
  • Dania zawierające chude mięsa - drób, wołowina, jagnięcina. Pieczone w folii, gulasze, dania jednogarnkowe z dużą porcją warzyw, ziół i rozgrzewających przypraw.

Przykładowy jadłospis na jesień

  • Śniadanie - ciepła kasza jaglana z cynamonem z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Ciepła herbata ziołowa z cytryną.
  • Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham z pastą warzywną z oliwą i kiełkami . Kawa americano.
  • Obiad - pieczony pstrąg z bukietem warzyw, sałatka z marchwi i jabłka z olejem rzepakowym.
  • Podwieczorek - pieczone jabłka z żurawiną i miodem.
  • Kolacja - zapiekanka z ziemniaków, mielonego mięsa z indyka, papryki, ziół z oliwą. Herbata czerwona.

Czego unikać jesienią?

Unikajmy wieprzowiny, dużej ilości cytrusów, zimnych jogurtów. Spożywane w dużej ilości wychładzają organizm, co jest niekorzystne dla organizmu podczas chłodnych pór roku.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości