Co jeść jesienią? Rozgrzewanie i budowanie odporności
Jesień dokonuje zmian na naszych talerzach. Pojawiają się inne kolory, smaki i potrawy. Co jeść jesienią, aby obronić się przed infekcjami i uodpornić nasz organizm?
Jesień to czas rozgrzewających i bardziej kalorycznych potraw, które dostarczą nam więcej składników odżywczych niż letnie sałatki i niskokaloryczne dania. Poza tym powinno być to jedzenie naturalne, jak najmniej przetworzone, bogate w witaminy i minerały. Powinno nas także zachęcać kolorami, aromatami i smakiem. Jesienne pokarmy powinny dostarczać nam również odpowiednią ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów.
Co jeść jesienią?
Warzywa korzeniowe, kiszonki i warzywa liściaste, kiełki - są bogate w witaminy, minerały i naturalne probiotyki:
- marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, szpinak, brokuły, jarmuż, cebulę, czosnek, natka pietruszki, buraki, dynia, por i wszelkie kiszone
Jak rozpoznać dobry miód?
Jesienne owoce i ich przetwory, które dostarczają witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty:
- śliwki, jabłka, gruszki, pigwa, aronia, winogrona
Kasze i produkty pełnoziarniste, które dodają energii, są sycące i chronią przed infekcjami:
- kasza jaglana i płatki owsiane na śniadanie
Nasiona strączkowe - rozgrzewające, dające poczucie sytości, są dobrym zamiennikiem mięsa, ale nie w przesadnych ilościach:
- fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
- ryby, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają mózg, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą być zamiennikiem dań mięsnych
- kakao, orzechy, miód - chronią przed niedoborami magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację, redukują stres, wspomagają pamięć
Potrawy dobre na jesień
- Ciepłe śniadania - jajecznica, owsianki, kasza jaglana z dodatkiem suszonych i duszonych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, chili. Placki i naleśniki z mąki orkiszowej lub kasztanowej z dodatkiem miodu, owoców i ziaren.
- Zupy i buliony - rozgrzewające, aromatyczne , z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw. Dostarczają energii, odżywiają i dają poczucie wewnętrznego ciepła.
- Pieczone i gotowane na parze ryby z warzywami, ryżem, komosą ryżową. Ryby są źródłem witaminy D i C, które wspomagają układ odpornościowy, zwalczają bakterie i wirusy.
- Pasty warzywne skomponowane z nasion strączkowych, warzyw korzeniowych, nasion, oliwy i rozgrzewających przypraw.
- Dania zawierające chude mięsa - drób, wołowina, jagnięcina. Pieczone w folii, gulasze, dania jednogarnkowe z dużą porcją warzyw, ziół i rozgrzewających przypraw.
Przykładowy jadłospis na jesień
- Śniadanie - ciepła kasza jaglana z cynamonem z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Ciepła herbata ziołowa z cytryną.
- Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham z pastą warzywną z oliwą i kiełkami . Kawa americano.
- Obiad - pieczony pstrąg z bukietem warzyw, sałatka z marchwi i jabłka z olejem rzepakowym.
- Podwieczorek - pieczone jabłka z żurawiną i miodem.
- Kolacja - zapiekanka z ziemniaków, mielonego mięsa z indyka, papryki, ziół z oliwą. Herbata czerwona.
Czego unikać jesienią?
Unikajmy wieprzowiny, dużej ilości cytrusów, zimnych jogurtów. Spożywane w dużej ilości wychładzają organizm, co jest niekorzystne dla organizmu podczas chłodnych pór roku.