Co jeść jesienią? Rozgrzewanie i budowanie odporności

Jesień dokonuje zmian na naszych talerzach. Pojawiają się inne kolory, smaki i potrawy. Co jeść jesienią, aby obronić się przed infekcjami i uodpornić nasz organizm?

WarzywaCo jeść, by wzmocnić odporność
Źródło zdjęć: © 123RF

Jesień to czas rozgrzewających i bardziej kalorycznych potraw, które dostarczą nam więcej składników odżywczych niż letnie sałatki i niskokaloryczne dania. Poza tym powinno być to jedzenie naturalne, jak najmniej przetworzone, bogate w witaminy i minerały. Powinno nas także zachęcać kolorami, aromatami i smakiem. Jesienne pokarmy powinny dostarczać nam również odpowiednią ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

Co jeść jesienią?

Warzywa korzeniowe, kiszonki i warzywa liściaste, kiełki - są bogate w witaminy, minerały i naturalne probiotyki:

  • marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, szpinak, brokuły, jarmuż, cebulę, czosnek, natka pietruszki, buraki, dynia, por i wszelkie kiszone

Jak rozpoznać dobry miód?

Jesienne owoce i ich przetwory, które dostarczają witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty:

  • śliwki, jabłka, gruszki, pigwa, aronia, winogrona

Kasze i produkty pełnoziarniste, które dodają energii, są sycące i chronią przed infekcjami:

  • kasza jaglana i płatki owsiane na śniadanie

Nasiona strączkowe - rozgrzewające, dające poczucie sytości, są dobrym zamiennikiem mięsa, ale nie w przesadnych ilościach:

  • fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • ryby, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają mózg, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą być zamiennikiem dań mięsnych
  • kakao, orzechy, miód - chronią przed niedoborami magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację, redukują stres, wspomagają pamięć

Potrawy dobre na jesień

  • Ciepłe śniadania - jajecznica, owsianki, kasza jaglana z dodatkiem suszonych i duszonych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, chili. Placki i naleśniki z mąki orkiszowej lub kasztanowej z dodatkiem miodu, owoców i ziaren.
  • Zupy i buliony - rozgrzewające, aromatyczne , z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw. Dostarczają energii, odżywiają i dają poczucie wewnętrznego ciepła.
  • Pieczone i gotowane na parze ryby z warzywami, ryżem, komosą ryżową. Ryby są źródłem witaminy D i C, które wspomagają układ odpornościowy, zwalczają bakterie i wirusy.
Zdrowe odżywianie
© 123RF
  • Pasty warzywne skomponowane z nasion strączkowych, warzyw korzeniowych, nasion, oliwy i rozgrzewających przypraw.
  • Dania zawierające chude mięsa - drób, wołowina, jagnięcina. Pieczone w folii, gulasze, dania jednogarnkowe z dużą porcją warzyw, ziół i rozgrzewających przypraw.

Przykładowy jadłospis na jesień

  • Śniadanie - ciepła kasza jaglana z cynamonem z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Ciepła herbata ziołowa z cytryną.
  • Drugie śniadanie - 2 kromki chleba graham z pastą warzywną z oliwą i kiełkami . Kawa americano.
  • Obiad - pieczony pstrąg z bukietem warzyw, sałatka z marchwi i jabłka z olejem rzepakowym.
  • Podwieczorek - pieczone jabłka z żurawiną i miodem.
  • Kolacja - zapiekanka z ziemniaków, mielonego mięsa z indyka, papryki, ziół z oliwą. Herbata czerwona.

Czego unikać jesienią?

Unikajmy wieprzowiny, dużej ilości cytrusów, zimnych jogurtów. Spożywane w dużej ilości wychładzają organizm, co jest niekorzystne dla organizmu podczas chłodnych pór roku.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów