Czosnek i nie tylko. Co jeść by nie chorować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Infekcje to prawdziwa zmora zimy, zwłaszcza tak nieprzewidywalnej jak tegoroczna. Warto jednak pamiętać, że przeziębienia, grypy i innych dolegliwości możemy uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Kluczowa jest odpowiednia dieta. Wiele produktów zawiera składniki, które wzmacniają organizm, pomagają w zwalczaniu wirusów i bakterii, a przede wszystkim poprawiają działanie naszego układu immunologicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód

Obraz
© 123RF

Jednym z najbardziej znanych naturalnych leków jest miód. Bogaty w witaminy, i wzmacniające nas mikroelementy, i pyłki, pomoże nam wzmocnić organizm, a zarazem zwalczyć infekcje. Jedna łyżeczka miodu dziennie, jedzona przez cały rok, na pewno poprawi naszą odporność. Odmian miodu jest wiele, ale najlepiej korzystać z miodu akacjowego, który zapobiega także chorobom jelitowym, gryczanego – poprawiającego krążenie, co nie jest bez znaczenia zimą, a także spadziowego, który pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy zwalcza kaszel. Miód można wykorzystywać przede wszystkim jako słodzik, zastępujący cukier, albo po prostu rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypijać codziennie przed snem.

/ 6Czarny bez

Obraz
© 123RF

Owoce czarnego bzu to prawdziwa witaminowa bomba. Już setki lat temu bez nazywany był drzewem życia. Czarny bez zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C. Działa napotnie, poprawia odporność, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie, obniża gorączkę i zmniejsza katar. Z kwiatów warto przygotować wywar, z owoców sok. Oba napoje powinny warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najzdrowszych warzyw jest czosnek. Jego charakterystyczny, ostry smak, i długo pozostający zapach, odstraszają mnóstwo osób. Nie bójmy się jednak jeść czosnku. Ma on wszechstronne działanie. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w czosnku substancje wzmacniają leukocyty, czyli pierwszą linię obrony organizmu. Warto jeść choćby jeden ząbek czosnku dziennie. Działa zarówno w postaci świeżej, jak i gotowany czy smażony.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta znana jest jako warzywo pomagające w odchudzaniu. Ale jest także znakomitym produktem na wzmocnienie organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta zapobiega anemii, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. Warzywo to zawiera również komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, witaminy E, K, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto jeść ją nawet codziennie.. Na wzmocnienie odporności polecane jest także picie wyciśniętego soku z kapusty.

/ 6Herbata

Obraz
© 123RF

I na koniec produkt bardzo nieoczywisty. Herbata to nie tylko smaczny napój, ale również znakomity sposób na walkę z infekcją. Zielona i czarna herbata zawierają sporo polifenoli i flawonoidów, które bardzo skutecznie chronią nas przed chorobami. Te przeciwutleniacze wyszukują w naszym organizmie i neutralizują wolne rodniki. Herbata chroni przed przeziębieniem i grypą, a także przyspiesza metabolizm. Gorąca herbata o każdej porze roku wzmacnia naszą odporność i poprawia samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru