Czosnek i nie tylko. Co jeść by nie chorować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Infekcje to prawdziwa zmora zimy, zwłaszcza tak nieprzewidywalnej jak tegoroczna. Warto jednak pamiętać, że przeziębienia, grypy i innych dolegliwości możemy uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Kluczowa jest odpowiednia dieta. Wiele produktów zawiera składniki, które wzmacniają organizm, pomagają w zwalczaniu wirusów i bakterii, a przede wszystkim poprawiają działanie naszego układu immunologicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód

Obraz
© 123RF

Jednym z najbardziej znanych naturalnych leków jest miód. Bogaty w witaminy, i wzmacniające nas mikroelementy, i pyłki, pomoże nam wzmocnić organizm, a zarazem zwalczyć infekcje. Jedna łyżeczka miodu dziennie, jedzona przez cały rok, na pewno poprawi naszą odporność. Odmian miodu jest wiele, ale najlepiej korzystać z miodu akacjowego, który zapobiega także chorobom jelitowym, gryczanego – poprawiającego krążenie, co nie jest bez znaczenia zimą, a także spadziowego, który pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy zwalcza kaszel. Miód można wykorzystywać przede wszystkim jako słodzik, zastępujący cukier, albo po prostu rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypijać codziennie przed snem.

/ 6Czarny bez

Obraz
© 123RF

Owoce czarnego bzu to prawdziwa witaminowa bomba. Już setki lat temu bez nazywany był drzewem życia. Czarny bez zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C. Działa napotnie, poprawia odporność, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie, obniża gorączkę i zmniejsza katar. Z kwiatów warto przygotować wywar, z owoców sok. Oba napoje powinny warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najzdrowszych warzyw jest czosnek. Jego charakterystyczny, ostry smak, i długo pozostający zapach, odstraszają mnóstwo osób. Nie bójmy się jednak jeść czosnku. Ma on wszechstronne działanie. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w czosnku substancje wzmacniają leukocyty, czyli pierwszą linię obrony organizmu. Warto jeść choćby jeden ząbek czosnku dziennie. Działa zarówno w postaci świeżej, jak i gotowany czy smażony.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta znana jest jako warzywo pomagające w odchudzaniu. Ale jest także znakomitym produktem na wzmocnienie organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta zapobiega anemii, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. Warzywo to zawiera również komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, witaminy E, K, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto jeść ją nawet codziennie.. Na wzmocnienie odporności polecane jest także picie wyciśniętego soku z kapusty.

/ 6Herbata

Obraz
© 123RF

I na koniec produkt bardzo nieoczywisty. Herbata to nie tylko smaczny napój, ale również znakomity sposób na walkę z infekcją. Zielona i czarna herbata zawierają sporo polifenoli i flawonoidów, które bardzo skutecznie chronią nas przed chorobami. Te przeciwutleniacze wyszukują w naszym organizmie i neutralizują wolne rodniki. Herbata chroni przed przeziębieniem i grypą, a także przyspiesza metabolizm. Gorąca herbata o każdej porze roku wzmacnia naszą odporność i poprawia samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają