Czosnek i nie tylko. Co jeść by nie chorować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Infekcje to prawdziwa zmora zimy, zwłaszcza tak nieprzewidywalnej jak tegoroczna. Warto jednak pamiętać, że przeziębienia, grypy i innych dolegliwości możemy uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Kluczowa jest odpowiednia dieta. Wiele produktów zawiera składniki, które wzmacniają organizm, pomagają w zwalczaniu wirusów i bakterii, a przede wszystkim poprawiają działanie naszego układu immunologicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód

Obraz
© 123RF

Jednym z najbardziej znanych naturalnych leków jest miód. Bogaty w witaminy, i wzmacniające nas mikroelementy, i pyłki, pomoże nam wzmocnić organizm, a zarazem zwalczyć infekcje. Jedna łyżeczka miodu dziennie, jedzona przez cały rok, na pewno poprawi naszą odporność. Odmian miodu jest wiele, ale najlepiej korzystać z miodu akacjowego, który zapobiega także chorobom jelitowym, gryczanego – poprawiającego krążenie, co nie jest bez znaczenia zimą, a także spadziowego, który pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy zwalcza kaszel. Miód można wykorzystywać przede wszystkim jako słodzik, zastępujący cukier, albo po prostu rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypijać codziennie przed snem.

/ 6Czarny bez

Obraz
© 123RF

Owoce czarnego bzu to prawdziwa witaminowa bomba. Już setki lat temu bez nazywany był drzewem życia. Czarny bez zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C. Działa napotnie, poprawia odporność, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie, obniża gorączkę i zmniejsza katar. Z kwiatów warto przygotować wywar, z owoców sok. Oba napoje powinny warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najzdrowszych warzyw jest czosnek. Jego charakterystyczny, ostry smak, i długo pozostający zapach, odstraszają mnóstwo osób. Nie bójmy się jednak jeść czosnku. Ma on wszechstronne działanie. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w czosnku substancje wzmacniają leukocyty, czyli pierwszą linię obrony organizmu. Warto jeść choćby jeden ząbek czosnku dziennie. Działa zarówno w postaci świeżej, jak i gotowany czy smażony.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta znana jest jako warzywo pomagające w odchudzaniu. Ale jest także znakomitym produktem na wzmocnienie organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta zapobiega anemii, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. Warzywo to zawiera również komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, witaminy E, K, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto jeść ją nawet codziennie.. Na wzmocnienie odporności polecane jest także picie wyciśniętego soku z kapusty.

/ 6Herbata

Obraz
© 123RF

I na koniec produkt bardzo nieoczywisty. Herbata to nie tylko smaczny napój, ale również znakomity sposób na walkę z infekcją. Zielona i czarna herbata zawierają sporo polifenoli i flawonoidów, które bardzo skutecznie chronią nas przed chorobami. Te przeciwutleniacze wyszukują w naszym organizmie i neutralizują wolne rodniki. Herbata chroni przed przeziębieniem i grypą, a także przyspiesza metabolizm. Gorąca herbata o każdej porze roku wzmacnia naszą odporność i poprawia samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz