Czosnek i nie tylko. Co jeść by nie chorować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Infekcje to prawdziwa zmora zimy, zwłaszcza tak nieprzewidywalnej jak tegoroczna. Warto jednak pamiętać, że przeziębienia, grypy i innych dolegliwości możemy uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Kluczowa jest odpowiednia dieta. Wiele produktów zawiera składniki, które wzmacniają organizm, pomagają w zwalczaniu wirusów i bakterii, a przede wszystkim poprawiają działanie naszego układu immunologicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód

Obraz
© 123RF

Jednym z najbardziej znanych naturalnych leków jest miód. Bogaty w witaminy, i wzmacniające nas mikroelementy, i pyłki, pomoże nam wzmocnić organizm, a zarazem zwalczyć infekcje. Jedna łyżeczka miodu dziennie, jedzona przez cały rok, na pewno poprawi naszą odporność. Odmian miodu jest wiele, ale najlepiej korzystać z miodu akacjowego, który zapobiega także chorobom jelitowym, gryczanego – poprawiającego krążenie, co nie jest bez znaczenia zimą, a także spadziowego, który pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy zwalcza kaszel. Miód można wykorzystywać przede wszystkim jako słodzik, zastępujący cukier, albo po prostu rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypijać codziennie przed snem.

/ 6Czarny bez

Obraz
© 123RF

Owoce czarnego bzu to prawdziwa witaminowa bomba. Już setki lat temu bez nazywany był drzewem życia. Czarny bez zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C. Działa napotnie, poprawia odporność, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie, obniża gorączkę i zmniejsza katar. Z kwiatów warto przygotować wywar, z owoców sok. Oba napoje powinny warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najzdrowszych warzyw jest czosnek. Jego charakterystyczny, ostry smak, i długo pozostający zapach, odstraszają mnóstwo osób. Nie bójmy się jednak jeść czosnku. Ma on wszechstronne działanie. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w czosnku substancje wzmacniają leukocyty, czyli pierwszą linię obrony organizmu. Warto jeść choćby jeden ząbek czosnku dziennie. Działa zarówno w postaci świeżej, jak i gotowany czy smażony.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta znana jest jako warzywo pomagające w odchudzaniu. Ale jest także znakomitym produktem na wzmocnienie organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta zapobiega anemii, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. Warzywo to zawiera również komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, witaminy E, K, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto jeść ją nawet codziennie.. Na wzmocnienie odporności polecane jest także picie wyciśniętego soku z kapusty.

/ 6Herbata

Obraz
© 123RF

I na koniec produkt bardzo nieoczywisty. Herbata to nie tylko smaczny napój, ale również znakomity sposób na walkę z infekcją. Zielona i czarna herbata zawierają sporo polifenoli i flawonoidów, które bardzo skutecznie chronią nas przed chorobami. Te przeciwutleniacze wyszukują w naszym organizmie i neutralizują wolne rodniki. Herbata chroni przed przeziębieniem i grypą, a także przyspiesza metabolizm. Gorąca herbata o każdej porze roku wzmacnia naszą odporność i poprawia samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść