Czosnek i nie tylko. Co jeść by nie chorować

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© 123RF

Infekcje to prawdziwa zmora zimy, zwłaszcza tak nieprzewidywalnej jak tegoroczna. Warto jednak pamiętać, że przeziębienia, grypy i innych dolegliwości możemy uniknąć, a przynajmniej zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia. Kluczowa jest odpowiednia dieta. Wiele produktów zawiera składniki, które wzmacniają organizm, pomagają w zwalczaniu wirusów i bakterii, a przede wszystkim poprawiają działanie naszego układu immunologicznego.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Miód

Obraz
© 123RF

Jednym z najbardziej znanych naturalnych leków jest miód. Bogaty w witaminy, i wzmacniające nas mikroelementy, i pyłki, pomoże nam wzmocnić organizm, a zarazem zwalczyć infekcje. Jedna łyżeczka miodu dziennie, jedzona przez cały rok, na pewno poprawi naszą odporność. Odmian miodu jest wiele, ale najlepiej korzystać z miodu akacjowego, który zapobiega także chorobom jelitowym, gryczanego – poprawiającego krążenie, co nie jest bez znaczenia zimą, a także spadziowego, który pomaga w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Z kolei miód lipowy zwalcza kaszel. Miód można wykorzystywać przede wszystkim jako słodzik, zastępujący cukier, albo po prostu rozpuścić go w ciepłej wodzie i wypijać codziennie przed snem.

/ 6Czarny bez

Obraz
© 123RF

Owoce czarnego bzu to prawdziwa witaminowa bomba. Już setki lat temu bez nazywany był drzewem życia. Czarny bez zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witaminy C. Działa napotnie, poprawia odporność, a w początkowym stadium przeziębienia i grypy przyspiesza leczenie, obniża gorączkę i zmniejsza katar. Z kwiatów warto przygotować wywar, z owoców sok. Oba napoje powinny warto włączyć do codziennej diety. Są bowiem nie tylko bardzo zdrowe, ale i smaczne.

/ 6Czosnek

Obraz
© Shutterstock.com

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jednym z najzdrowszych warzyw jest czosnek. Jego charakterystyczny, ostry smak, i długo pozostający zapach, odstraszają mnóstwo osób. Nie bójmy się jednak jeść czosnku. Ma on wszechstronne działanie. Korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi, działa przeciwskurczowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Zawarte w czosnku substancje wzmacniają leukocyty, czyli pierwszą linię obrony organizmu. Warto jeść choćby jeden ząbek czosnku dziennie. Działa zarówno w postaci świeżej, jak i gotowany czy smażony.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta znana jest jako warzywo pomagające w odchudzaniu. Ale jest także znakomitym produktem na wzmocnienie organizmu. Zawdzięcza to przede wszystkim wysokiej zawartości witaminy C. Kapusta zapobiega anemii, poprawia wygląd włosów i paznokci, ale też podnosi odporność. Warzywo to zawiera również komplet niezbędnych dla zdrowia witamin: z grupy B, sporo witaminy A, witaminy E, K, a także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Warto jeść ją nawet codziennie.. Na wzmocnienie odporności polecane jest także picie wyciśniętego soku z kapusty.

/ 6Herbata

Obraz
© 123RF

I na koniec produkt bardzo nieoczywisty. Herbata to nie tylko smaczny napój, ale również znakomity sposób na walkę z infekcją. Zielona i czarna herbata zawierają sporo polifenoli i flawonoidów, które bardzo skutecznie chronią nas przed chorobami. Te przeciwutleniacze wyszukują w naszym organizmie i neutralizują wolne rodniki. Herbata chroni przed przeziębieniem i grypą, a także przyspiesza metabolizm. Gorąca herbata o każdej porze roku wzmacnia naszą odporność i poprawia samopoczucie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja