Siła naturalnych składników w walce z przeziębieniem

Jesienne przesilenie to dla organizmu trudny czas. Nagły spadek temperatury, zwiększona wilgotność powietrza w połączeniu z ogólnym osłabieniem sprzyjają rozwojowi infekcji. W tym okresie w sposób szczególny warto zadbać o swój układ odpornościowy. Długi sen, ruch oraz bogata w witaminę C dieta, pomogą uchronić się przed chorobą.

Jesienna herbata
Źródło zdjęć: © 123RF

Aby skutecznie zapobiegać nawracającym przeziębieniom już z pojawieniem się pierwszych, chłodnych dni należy pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. Odpowiednia dawka snu oraz regularna aktywność fizyczna poprawią kondycję i zregenerują ciało. Ważna jest również dieta, w której nie może zabraknąć produktów zawierających witaminy z grupy B, A i C, przypraw o właściwościach rozgrzewających i antybakteryjnych oraz kwasów Omega-3.

Cennym źródłem witamin są przede wszystkim owoce. W okresie jesienno-zimowym, gdy trudno znaleźć te soczyste i smaczne, można sięgać po naturalne soki - pozbawione konserwantów i sztucznych barwników. Spożywane samodzielnie, w zalecanej przez producenta dawce, rozcieńczane z wodą lub jako dodatek do innych napojów, wzbogacą codzienną dietę i wesprą organizm w walce z bakteriami.

Owoce na przeziębienie - które wybrać?

Słodkie maliny, pigwa, rokitnik czy aromatyczna dzika róża to owoce szczególnie bogate w witaminy i flawonoidy, które wzmacniają i chronią układ odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym są od wieków wykorzystywane jako naturalne sposoby na walkę z przeziębieniem.

Smak maliny właściwej zna niemal każdy. Ten popularny owoc o czerwonopurpurowej barwie cechuje bardzo duża zawartość witaminy C oraz olejków eterycznych o działaniu napotnym. Dobrym towarzystwem dla maliny jest lipa. Obecne w roślinie związki śluzowe pomagają złagodzić kaszel i katar.

Dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego ma również dzika róża. Owoce tego krzewu to bogate źródło witaminy C, której zawartość jest nawet kilkadziesiąt razy wyższa w niż w cytrusach. Dodatkowo obecne w nich flawonoidy i garbniki o właściwościach przeciwzapalnych złagodzą dokuczliwy ból gardła.

Pigwa, określana mianem polskiej cytryny, to roślina często spotykana w sadach i przydomowych ogródkach. Owoce pigwy bogate są w witaminy B i C oraz związki mineralne, które podnoszą odporność. Zawarte w nich pektyny - naturalny błonnik oraz olejki lotne - odpowiadają za usuwanie toksyn oraz ochronę organizmu przed infekcjami.

Prawdziwą skarbnicą substancji bioaktywnych są także owoce rokitnika. Kwasy tłuszczowe, mikroelementy, flawonoidy oraz antyoksydanty sprawiają, że roślina ta ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dodatkowo dzięki dużej zawartości witaminy C pomaga w walce z przeziębieniem i wzmacnia układ odpornościowy.

Każdy z soków można łączyć ze świeżymi cytrusami oraz rozgrzewającymi dodatkami, tworząc wzmacniające i chroniące organizm przed infekcjami koktajle.

Przepis na jeden z nich:

Składniki:

  • 1 jabłko
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100 ml wody źródlanej
  • 50 ml soku z malin z lipą - malinaVital Oleofarm

Obrane i pokrojone na drobniejsze kawałki jabłko oraz imbir należy zmiksować z pozostałymi składnikami. Koktajl można dosłodzić łyżeczką miodu.
Zobacz też: polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z morelami i grzybami leśnymi

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟